Kuhanček: Slovenci krenuli u zaštitu originalnog kuhanog vina!

Razočarani ponudom svega onoga što se u ovim zimskim danima nudi pod kuhano vino, ljudi iz celjske mesne oaze Stari pisker pokrenuli su inicijativu za zaštitu kvalitetnog Kuhančeka!

by Ribafish
0 komentar

U svom dopisu novinarima i ljudima kojima je stalo do tradicije, iz Starog piskera kažu sljedeće:

“Pišemo svima kojima je stalo do slovenske vinske tradicije. Sigurni smo da ste i vi upoznati s onim što se pod nazivom kuhanček nudi u slovenskim gradovima u ovom veselom prosincu, ali stvarno malo njih zaslužuje naziv kuhanček ili kuhano vino. Zato smo u gostionici Stari pisker iz Celja odlučili osnovati sveslovensku udrugu pod nazivom Kuhanček.


Ova udruga će brinuti o njegovanju slovenske vinske tradicije usmjerene na kuhana vina u raznim prigodama. Osjećamo se odgovornima dati sve od sebe da slovenskom kuhanom vinu vratimo ugled, baš kao što u našoj gostionici oduvijek pripremamo vrhunsko crno i bijelo kuhano vino, u omjeru 90% za vino, 10% za ostalo. Ovakvo kuhano vino miriše cijeli ovaj mjesec u staroj jezgri Celja, na štandu konobe Stari pisker.

Budući da koristimo samo kvalitetna polusuha i suha vina, uz njega nam ne treba šećer, a stavljamo vrlo malo klinčića i cimeta. Bijelo vino se sastoji od dvije vrste vina, svježeg đumbira, malo viljamovke, kruške itd. Crno se sastoji od tri vrste vina (cabernet, merlot itd.), naranče, soka od naranče, borovnice, ruma, itd.

U Udruzi promičemo da se za kuhanček posvuda koriste slovenska vina, ali ne i razni ekstrakti i druga slatka kemija. Vjerujemo da se i u ovom slučaju radi o njegovanju slovenske tradicije, stoga nije važno što se na štandovima događa već godinama, a sve na štetu kupaca. Možda vas gore napisani sadržaj potakne da nas nekada posjetite u Celju i uvjerite se u napisano.

Želimo vam ugodan dan i uživajte u kušanju prave kuhinje bilo gdje u Sloveniji.”

https://www.youtube.com/watch?v=7n_xsFuRzeA
www.stari-pisker.com
https://www.facebook.com/gostilna.stari.pisker

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.