Kako smo kuhali s 30 darovitih srednjoškolaca iz Hrvatske i Poljske!

Mjesto radnje Enzita, brdo radnih površina, oblaci brašna i hrpa veselih i predanih pubertetlija, eto tako smo proveli ovaj četvrtak. Sve je počelo kad nas je trznula nastavnica glazbenog iz XV. gimnazije ili svima poznatog MIOC-a, Ozana Bijelonjić, i pitala bismo li učili klince koji su kod njih u gostima kuhanju nekih tradicionalnih jela...

by Ribafish
0 komentar

Malo smo razmišljali, posvadili se oko jela, a onda je Kas ispekla rudarsku greblicu za predjelo i uskoro su učenici iz Poljske i Hrvatske sami radili poderane gaće, pljukance s gljivama i špekom te jabuke u šlafroku. Mislim da nije bilo nezadovoljnih, a bogami se sve pojelo. No, kako je uopće došlo do svega, rekla nam je Ozana.

Ozana, hvala na prilici da kuhamo s radoznalim i kreativnim mladim ljudima. Daj nam molim te objasni tko si ti, što radiš u MIOC-u i tko su svi ti ljudi?

O: Bok! Ja sam voditeljica projekta zbog kojeg smo se danas družili, a u XV. gimnaziji predajem Glazbenu umjetnost u nacionalnom programu, Music u International Baccalaureate programu, fakultativnu nastavu Medijska kultura te uređujem školski digitalni časopis MIOC Media Corner. Ekipa koju smo doveli u Enzitu su naši gosti iz Poljske, s kojima provodimo projekt Food as a way to get to know the local culture.

Otkud Poljaci u Hrvatskoj, iz koje škole i kojeg grada i zašto baš oni?

O: Poljaci su došli iz mjesta Zielona Gora kako bi u Zagrebu i okolici istražili naše prehrambene navike i kroz to upoznali našu kulturu. Njihova nagrađivana gimnazija I Liceum Ogólnoksztacące jedna je od najboljih škola u regiji, orijentirana na STEM područje i olimpijade znanja. U potrazi za partnerima kontaktirali su nas i predložili suradnju, na što smo mi vrlo rado pristali. I naši se učenici redovito natječu na olimpijadama znanja te smo smatrali da će sa svojim vršnjacima iz Poljske bez problema pronaći nešto zajedničko. Bili smo u pravu, možda su se dogodile i neke ljubavi. 😊

Cijeli je projekt financiran sredstvima Europske unije i traje tjedan dana.

Što u biti znači da su olimpijci?

O: Olimpijci su učenici koji se natječu na međunarodnim olimpijadama znanja samostalno ili okupljeni u olimpijske timove predstavljajući svoje zemlje. U praksi su to izuzetno nadareni i vrijedni mladi ljudi koji, paralelno s redovnim obrazovnim programom, pohađaju dodatne edukacije iz određenih područja koja ih zanimaju te se pripremaju za međunarodna natjecanja.

Kada i gdje se održavaju Olimpijade znanja?

O: Olimpijade znanja su godišnja međunarodna natjecanja iz matematike, fizike, kemije, geografije, informatike, biologije, astronomije i astrofizike, a održavaju se po cijelom svijetu. Njihovo provođenje za cilj ima popularizaciju prirodnih znanosti i poticanje darovitih učenika da razvijaju i pokažu svoje potencijale. XV. gimnazija redovito ima učenike u izabranim olimpijskim timovima, a ponekad su ti timovi sastavljeni isključivo od naših učenika. U vrijeme ljetnih praznika naši su učenici osvojili 20 medalja na olimpijadama znanja, od toga 4 zlata, 2 srebra i 14 bronci – svima im još jednom čestitamo!

Što ste sve pokazali Poljacima u Zagrebu i Hrvatskoj?

O: Jedan smo dio zajedničkih aktivnosti proveli u školi predstavljajući zemlje i njihovu kulturu. Uputili smo ih da posjete Samobor i probaju kremšnite, a  posjetili su i Rastoke i Plitvička jezera. Organizirali smo im interaktivnu vođenu turu po centru Zagreba uz korištenje proširene i virtualne stvarnosti te uključili tebe i Kasandru da ih naučite kuhati naša tradicijska jela. A i oni su nama kuhali pierogi – poljske raviole punjene krumpirom i karameliziranim lukom.

Kako su zadovoljni oni, a kako vi?

O: Projekt je uspješno realiziran i sigurna sam da su ostvareni svi akademski i osobni ciljevi. Učenici su tjedan dana upoznavali stranu kulturu na najbolji način – kroz osobni doživljaj, a svi smo uživali zbog dobrog omjera ozbiljnog rada i opuštajućih aktivnosti. Mi kao nastavnici smo ponosni jer naši učenici odlično reagiraju, vrlo rado sudjeluju u dodatnim aktivnostima i uz to redovito ostvaruju vrhunske rezultate. Kao škola koja sustavno njeguje izvrsnost, XV. gimnazija redovito provodi razne projekte kroz koje i učenici i nastavnici razvijaju svoje potencijale. Vjerujem da će se naša suradnja s ovom školom iz Poljske nastaviti kroz neke nove projekte.

Ima li šanse da ugostite srednjoškolce iz drugih krajeva svijeta?

O: Dugi niz godina smo redovito provodili učeničke razmjene s jednom školom iz Bangkoka, ali je ta tradicija prestala zbog poteškoća prouzrokovanih epidemijom. I dalje se redovito provode Erasmus+ projekti s mnogim europskim školama i vrlo često nam u goste dolaze kolege i učenici iz Njemačke, Rumunjske, Finske, Engleske, Češke…

Puno hvala na svemu!

 

Foto: Ozana Bijelonjić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.