Jelena Bulum: Žena koja je uspjela savršeno spojiti vino i film

by Ribafish
0 komentar

U novinskim krugovima često smo večernje sate ispunjavali različitim presicama, inovacijama, predstavljanjima novih lokala, vina, piva… I uglavnom sa sve svodi na istu matricu, dođeš, poslušaš, popije se, pojede i sutra napiše nešto o iskustvu.

I onda se pojavi ona, prekrasna mlada žena koja je uspjela napraviti nešto potpuno drugačije i jedan običan, stereotipni izlazak pretvoriti u nešto informativno, pamtljivo, lijepo, i uz jako fina vina. Njeno ime je Jelena Bulum, a Vino & Kino samo jedna od ideja s kojim uljepšava zagrebačke večeri ljudima koji žele nešto više od izlaska.

Draga Jelena, tko si i što uopće radiš?
Pozdrav dragi Riba. Hvala ti za ovu priliku da se predstavim malo tvojim čitateljima.
Po struci sam profesorica engleskog i francuskog jezika i književnosti, ali nemam niti jedan dan radnog staža u školi. Naime, odmah po završetku fakulteta zaposlila sam se u jednoj od prvih velikih agencija za tržišno komuniciranje u Hrvatskoj. Taj posao sam nakon nekog vremena napustila, ali ostala sam u tom svijetu. Danas se bavim osmišljavanjem kreativnih koncepata za promocije koje će biti, kao što si rekao, izvan okvira i koje imaju ono nešto. Barem ja vjerujem da imaju ono nešto. Mislim da ću u budućnosti definitivno ići sve više u tom smjeru, a Vino & Kino je jedan od takvih projekata.

Kako je sve počelo, što si htjela biti kad odrasteš?
Oduvijek sam htjela biti „profa“ u školi, a onda kada sam to i službeno postala, odjednom više to nisam željela. Znaš kako se kaže, ljubav je najslađa dok se čeka. (Smijeh).

Je, dok se češka… Otkud ljubav prema filmu, otkud prema vinima?
S ljubavi prema vinima i filmu počelo je dosta kasno. Možda u mojim 30-ima. Ne prije. I prije sam gledala filmove, ali tada sam otkrila jednog režisera koji se zove Robert Bresson i zahvaljujući njemu počela sam gledati filmove potpuno drugačijim očima. Sve u svemu, ljubav prema vinu i filmovima je došla dosta kasno, a čini mi se da su kasno životna otkrića najgora. Više ih se ne možeš riješiti. Tako sam ja potpuno „navučena“ na vino i filmove. „Navučena“ u pozitivnom smislu. Vino konzumiram s mjerom, a filmove bi bez mjere, ali ne stignem.

Gdje si sve do sada držala svoja „predavanja“, ako ih tako možemo nazvati?
Radi se više o „feel-good“ događanjima u kojima se uz konzumaciju hrane i pića (najčešće vina) pričaju priče o filmovima, pop glazbi, jazzu itd. uz nekog relevantnog gosta iz dotičnog područja. Vino & Kino je već gostovalo na nekoliko različitih lokacija, barova, hotela i sl. Bili smo i u Rijeci gdje su nas objeručke prihvatili. U Zagrebu nas se u zadnje vrijeme može posjetiti u vinoteci Bornstein ili u bistrou Egoist bara u Veslačkoj.

Kako izgleda jedno klasično Vino i Kino?
Obično degustiramo 4-5 etiketa vina uz prisutnost vinara. Dok gosti uživaju u finoj kapljici i uče o vinu mogu slušati priče npr. o Quentinu Tarantinu ili Franku Sinatri i sl. Priče su vrlo ležerne, pamtljive, gosti u njima nerijetko sudjeluju, a najdraže mi je kad sami uzmu mikrofon i postanu protagonisti večeri. To se u zadnje vrijeme sve više događa.

Na koje si najponosnija?
Čini se teško pitanje, ali kad samo malo razmislim, jednostavno je – onda kada smo na svjetlo dana prvi put donijeli Vino & Kino. Trebalo je uvjeriti ugostitelje, vinare i publiku da filmovi i vina idu ruku pod ruku.

Što nas očekuje u budućnosti? 
Već sutra pripremamo jednu zanimljivu vinsko-filmsku večer koja će biti posvećena maestru francuskog kina Jean Luc Godardu. Scene iz filmova komentirat ćemo u društvu prof. Tomislava Brleka, a od vina ćemo kušati istarske malvazije i terane vinarije Matić iz Višnjana. Uz to će se u Bornsteinu pripremiti i prefini zalogaji i sirevi paške sirane. Nakon toga u goste nam dolazi jedan omiljeni hrvatski chef. Neću otkrivati ime, ali reći ću samo da voli Morriconea pa pogađaš što nam je sljedeća tema.

Slutim… Ali neću reći 🙂 Jesi li zadovoljna odazivom i reakcijom?
Generalno su događanja izvrsno posjećena i gotovo uvijek se traži karta više. Ipak, kao što znaš, neke stvari su se u zabavnoj industriji i ugostiteljstvu nakon krize s COVIDOM promijenile, ali vjerujem da to neće omesti naše „fanove“ da dođu na Vino & Kino. Po prirodi sam vrlo oprezna i mi se striktno i izričito držimo svih propisanih mjera kao i propisane distance.

Za kraj, pošalji poruku čitateljima
Mislim da je period „lockdowna“ bio izvrsno vrijeme da svatko malo stane na loptu i razmisli kako živi svoj život. Ono što mogu poručiti jest da više vrijedi ulagati u iskustvo, nego u materijalne stvari. Npr. otvoriti butelju dobrog vina u dobrom društvu, otići na neku finu večeru, otputovati, odvojiti vrijeme za knjigu ili film. Sve su to iskustva koja nas transformiraju i koja nesvjesno, ali trajno, ugrađujemo u sebe. To je upravo ono što ja želim ponuditi svima koji dolaze na Vino & Kino. Moja misija je da svatko tko dođe na moje događanje doživi jednu vrstu transformirajućeg iskustva.

Pročitali ste, javite se na FB stranicu Vino & Kino i rezervirajte svoje karte!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.