Gibanica: Prva slastičarnica mladog Filipa Matoka

Kada otvorite svoju slastičarnicu u centru Zagreba sa svega 22 godine, onda ste stvarno hrabri. Ovo je priča o Filipu Matoku koji se usudio napraviti upravo to!

by Ribafish
0 komentar

Ovaj mladić, doduše, danas već ima 23 godine, ali je fakat otvorio slastičarnicu na pola puta između željezničkog i autobusnog kolodvora u Branimirovoj 33, u blizini Branimir Centra. Počeo je kuhati kao klinac kod kuće u Mariji Bistrici, uskoro završio školu u Zaboku te krenuo po kuhinjama Zagreba i okolice.

Mentorica mu je bila sjajna Petra Jelenić, pa je u tri godine stažiranja i godinu dana posla u Bluesun hotelu Kaj, po vlastitom mišljenju – naučio jako puno. Danas mu je cilj skupiti sve stare recepte i stvarati tradicionalne kolače s modernim štihom te uveseljavati ljude kojima je pao šećer.

„Slastičarnicu sam otvorio jer želim raditi i prodavati vrhunske kolače. Moje je mjesto nije tu, nego iza ovih vrata.“ govori Filip dok nam ponosno pokazuje prostor u kojem nastaju slastice. Tri stola za goste su tu više kao ukras, ali koncentracija je na ono što se ne vidi dok birate između svega pet vrsta kolača i nekoliko tartova u vitrini – ideja je da će se uskoro kolači moći kupiti samo za vani.

„Nije to sve, imamo i krafne!“ smije se Filip i pojašnjava detaljno kako radi tartove, makovnjače, orehnjače, mađarice, medenka, čupavac i govori da izbor nije velik jer trenutno želi proizvoditi samo ono u što je apsolutno siguran da zna raditi. Nakon Kaja radio je u donjogradskom Apetit Cityju i tu dobio ideju da otvori Gibanicu, gdje ćete ga danas nazvati da naručite određene kolače i za 24 sata podignuti svoje tople slatkiše.

„Gdje sam najviše volio jesti kolače? Pa kada bismo došli u Zagreb, išli bismo ravno u Vinceka. Trebao sam biti veterinar jer nam je kuća puna životinja, ali eto, život je otišao u drugom smjeru.“ Filip je pratio svaku emisiju o kuhanju na televizoru i danas počinje svoj dan u 4.30 kad kreće s još dvoje zaposlenih u proizvodnju kolača. Sama Gibanica radi od 10 do 20 sati osim nedjeljom, otvorena je u studenom 2021. i kad vidite s kojom voljom i željom Filip stvara i stoji iza svojih riječi, budućnost joj se stvarno smiješi.

„Prva dva mjeseca sam kao i većina hrvatskih malih poduzetnika samo rješavao papire i nisam se stigao više baviti s novim receptima. Srećom, sad sam valjda sve polovio i uskoro možete očekivati nove okuse, ponajviše s temom Dalmacije – ideja mi je stvoriti modernu priču na temelju tradicionalnih torti, poput splitske, rapske, skradinske…“

Gibanica nije jeftina, krafne su po 13 kuna, ali su izvrsne, dva kolača su 28 kuna, ali ih ne stiže dovoljno napeći. I zato, podržite ovog hrabrog mladog čovjeka, sjetite se njega i Gibanice kad imate neku proslavu i naručite svoju dozu slatkog na filip.gibanica@gmail.com, ili prošećite već danas do Branimir centra i razveselite i sebe i ukućane slasnim kolačima!

 

Gibanica
Ulica Kneza Branimira 33, Zagreb
https://www.instagram.com/gibanica_handmade/
@matokfilip
Tel. 098/935-7811
Pon-Sub 10-20h

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.