Familija Restaurant: Rajine savršene pizze i vrhunsko meso u oazi uz rijeku Žrnovnicu

Na zapadnoj granici Poljičke Republike, uz prekrasnu Žrnovnicu u ugodnom ambijentu stoji Familija Restaurant, mjesto gdje ćete se dobro najesti, ali i naći nekakav poseban mir za sebe i svoju obitelj

by Ribafish
0 komentar

Familiju ćete teško uočiti s ceste i teško da ćete slučajno nabasati na ovu konobu u podnožju planina Mosora i Peruna, odmah pokraj rijeke Žrnovnice i pripadajućih mu slapova. Upravo to daje poseban bonus trenutku kada do svog stola dolazite preko mostića s pogledom na nevjerojatno bistru vodu i pokoju patku.

„Slobodno slikajte patke, držimo ih zavezane zbog turista!“, odmah nas zajebancijom osvaja vlasnik Darko Slivar do kojeg smo konačno uspjeli doći nakon puno dogovora koje sam uglavnom ja zeznuo. Patke su odlepršale, a mi odmah iskoristili trenutak za slikanje s Rajom, legendarnim splitskim pizzaiolom Ratkom Tomićem, koji od ove godine svoje rajske bublice pretvara u pizze upravo u Familiji. Dobro, u kućici na terasi ispred Familije iz koje stalno odzvanja njegov zarazan smijeh, a bogami i mirisi koji dolaze iz polutransparentne, velike i moderne kuhinje.

„Nakon puno peripetija i uređenja Familiju smo partner Branko Šegvić i ja otvorili u travnju 2021. godine. Ovdje je prije toga bila starinska gostiona i bogami smo se namučili dok smo je potpuno obnovili i stvorili ovo što sad gledate. Dizajn stolica i stolova je naš, a potrudio sam se i oko jesenskog looka.“ Kroz smijeh govori Darko pokazujući na slatke vjenčiće i pokoju tikvu koje se uklapaju u puno drveća i prirode svuda oko lokala. Mjesto je pet friendly pa je Dživo tužno gledao patkice u daljini i sretno žvakao sve što bi nam palo sa stola.

„Htjeli smo domaćem čoviku dati mjesto gdje će se skloniti od gužve i vreve Splita do kojeg ima manje od desetak minuta vožnje. Oaza mira, tišine uz zarazan šum rijeke. Pokupiš obitelj i frendove u auto, dovezeš se, pustiš mozak na pašu i sve prepustiš osoblju. Branko i ja smo u ugostiteljstvu desetljećima i mislili smo da i nama i našim ljudima treba upravo nešto ovakvo.“ Govori Darko koji je kao završeni geodet iz zezancije završio u Masterchefu, pa u Procaffeu, Bokeriji, brodu, Japanu, privatnoj jahti, sve dok nije shvatio da je bolje biti deset nego deset tisuća kilometara od obitelji te pokrenuo modernu konobu, kako od milja tepa Familiji.

Familija je u početku bio strogo mesni restoran sa širokom ponudom premium steakova, pošto u okolici imaju svoje ljude za meso (Treso Žrnovnica), ali je zbog potražnje tržišta jelovnik ipak proširen s par rižota i tjestenina. Naglasak je ostao na mesu, i to samo onom vrhunske kvalitete jer je to jedini način na koji žele poslovati pa zato u Familiji – nema škrinja! Upravo je iz tog razloga na vrhu narudžbi njihova mesna plata za dvoje, za koju trebaju još dvoje da je pojedu cijelu. Što se tiče piva, uskoro stižu i prvi craftovi, a do tada je na listi sve od Carlsberga.

Vinska lista se drži klasika Dalmacije, Istre i Slavonije, pa smo pomalo nostalgično krenuli s pošipima Testamenta i Krajančića te završili Skaramučinim premium plavcem.

Rajina pizza zahtijeva svoj odlomak. Čovjeka sam upoznao pred par godina kad sam sudio prvenstvo pizzaiola u bivšoj O’Hari i odmah je bilo jasno da nije čovjek nego show mašina, stand up neumorko, i ono najbitnije – pravi stručnjak u svom poslu. Danas ga možete pogledati na YouTubeu Only food and horses, ali puno je bolje gledati ga od 12-22 u Familiji.

Naručili smo pizzu Cardinale s gaudom, granom Padano, mariniranim kozicama, pršutom i matovilcem. Tijesto izvrsno, paperjasto, nježno, možeš sto sklekova napraviti nakon pizze, a nadjev izvanredan, ništa ne strši, okusi se preklapaju, potpuno zadovoljstvo. Decentno, odmjereno, ne pretrpano, za u sabor. Kapa dolje Raja, tako se radi svoj posao.

Ćevap Nazi koji čuči desetljećima u ovom debelom ćelavcu zaključio je da ovdje nisu loši, ali da im fali mrvu šmeka. Somun zanimljiv, ja bih da iskreno više prepekao (dobro, slikavali smo pol sata), ali kajmak je vrh vrhova. Kasandra je naručila teleći tomahawk koji je bio toliko velik da sam ga jadan ja morao dokrajčiti, izvrsno začinjen, ukusan, možda pola minute predugo na vatri, ali kad smo se zalajali i nismo na vrijeme naglasili…

Pomfrit korektan, iznenađenje je hladno marinirano grill povrće kao prilog. Tada je pokraj nas prošla jedna plata i otišla za susjedni stol, ali stvarno više nije bilo mjesta. Osim za totalno kreativne deserte (After Eight izgleda kao onaj zvrk protiv komaraca!) koje je nemilosrdno smazala Kasandra, otkud ženama uvijek taj dodatni skriveni želudac za slatko, otkuuud!?

Familija je atmosfera, zelena oaza, vrhunski mir i mjesto gdje ćete se sigurno vraćati. Ima tu nekih sitnica za dotjerivanje, ali Darko je toga svjestan i rado će poslušati svakog gosta jer mu je cilj da svima u njegovoj konobi bude kao da su na idealnom obiteljskom izletu.

Ne propustite doći za Advent jer Darko ima opake planove, srijedom je muzika uživo, vikendima je hrpa ljudi, a ako ovdje odlučite raditi krstitke, svadbe ili razvode, zaboravite donošenje svojih namirnica i cuge, jer je gazda tu malo težak za dogovor 😊.

Prema tome, na putu od Splita prema Omišu, zaobiđite napornu cestu uz more i posjetite Poljičku Republiku. Neka vam Familija bude prva i zadnja stanica.

 

 

Familija Restaurant

Ul. kralja Petra Krešimira IV 18, 21251 Žrnovnica
https://wwwfamilijarestaurantt.com/
+385 91 345 3454
slivardarko@gmail.com

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.