Fabricio Vežnaver: Najbolji hrvatski chef po izboru Gault Millaua

by Ribafish
0 komentar

Ovo nije bila laka godina za ugostitelje, a ni za ocjenjivače najboljih hrvatskih restorana i njihovih chefova. Svejedno, malo tko se bunio kad je nagradu za ovu godinu osvojio upravo ovaj vječno nasmijan chef restorana Pergola!

Službena objava:

U malenoj Zambratiji pored Savudrije smjestila se Pergola i njezin chef Fabricio Vežnaver. Restoran sam posjetio van sezone, kad je taman bilo dovoljno mjesta za uživanje u okružju, vrhunskim tanjurima i čašama i naravno – onome što je bilo u njima, kao i u činjenici da smo imali malo vremena za popričati sa samim Fabiom.

Ono što je započeo stvarati i graditi pred tih nekih pet godina, sad je konačno došlo na naplatu i sada se Fabi okitio laskavom titulom Chefa godine Gault Millaua. Pitao sam ga u Esplanadi nakon dodjele (nakon šampusa, naravno, trebalo je proslaviti) kako se misli nositi sa slavom i koji su mu sljedeći potezi.

Fabricio, jesi li se nadao prvome mjestu?
Iskreno nisam niti sanjao da bi ta nagrada mogla pripasti meni, ponosan sam i sretan jer je način na koji samo supruga i ja odlučili raditi je rad bez stresa, samo uživancija i smijeh.

Svaka čast i još jednom čestitke. U kakvom je stanju danas Pergola, kako bi je opisao?
Dugo sam se tražio i napokon mogu priznati sam sebi da je Pergola u stanju kakvom sam uvijek težio. Nije bilo lako napustiti i promijeniti stari način rada, žao mi je što nisam imao hrabrosti prije krenuti ovim putem.

Kakav je sastav gostiju, što je promijenila pandemija?
S gostima nema problema ima ih i više nego što možemo primiti, već smo se profilirali na tržištu i gost zna gdje dolazi i što želi.

Koji su aktualni specijaliteti, što ne mijenjaš od prvog dana?
Haha, stalno mijenjam, nemam mira, volim se igrati i stalno nešto isprobavati novo.
Najviše volim raditi s ribom i plodovima mora, sve više je vegetarijanaca. Počeli su ljudi dosta izbjegavati meso, postaju ekološki osviješteni.

Imaš li neke ideje za ljeto pred nama?
Ideja je što manje raditi i što više uživati.. Šalim se… Idemo dalje i nadam se da nas neće opet zatvoriti jer je užasan osjećaj biti bespomoćan i nemoćan. Znaš ono kad si u naponu snage i pun energije, a brane ti ono osnovno – da radiš.

Koja je tvoja filozofija, možeš li se smjestiti u neku kuharsku školu?
Manje je više…  Samo jednostavno… Nisam rob trendova, život je jedan i ne želim raditi ono što drugi žele. Ako i u očima drugih griješim – ne dira me to, ne opterećujem se….

Koliko tvoja supruga pomaže u svemu?
Ona mi je velika potpora i ne znam kako bi sve bilo bez nje, dala je otkaz i pomogla mi kad mi je najviše trebalo. Preuzela je salu i brzo se prilagodila, oboje smatramo da je gost na prvom mjestu i da ga treba razmaziti.

Je li vas još uvijek samo troje u kuhinji?
Već smo četvrtu godinu sami, kćer ne zanima da nastavi s nama, sin je još mali i moram priznati da ponekad iskaže želju pa pomogne oprati suđe kad zapne. Volio bih da netko nastavi od njih raditi u restoranu, ali odluka je njihova.

U čemu najviše uživaš dok kuhaš?
Dok kuham osjećam se potpuno i nekako prirodno teško mi je to opisati riječima, pustim si Vasca Rossija i onda sam svoj na svome.

Što te još uvijek od namirnica može iznenaditi? Što ti je omiljeno, što ne diraš?
Što sam stariji nekako me gušt vraća u djetinjstvo, iznenadim se kako me miris vrati u kuhinju moje none, svi smo mi tu nekako u prolazu i ponekad to zaboravimo pa se ponašamo kao da nešto posjedujemo. Pokušavam ono što kuham što manje promijeniti, volim imati kralja u tanjuru i samo mu dodati nešto da ga još više naglasim.

Kako i gdje se možemo informirati o meniju i najaviti za dolazak?
Meni često mijenjam, ali ako netko želi znati kad rezervira stol što će mu biti posluženo, kažem preko telefona ili pošaljem na mail. Iako su takvi gosti rijetki, većinom žele biti iznenađeni, čak kad im dam meni u restoranu – ne žele gledati. Možetee rezervirati na stranici www.pergola.com.hr, mailu fabricioveznaver@gmail.com ili na telefon 052/759685

Puno ti hvala i još jednom čestitamo!
Hvala i nadam se da se vidimo uskoro.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.