Enciklopedija hrvatskih ginova 37.: Lynx Craft Distillery, Lukovdol

Kada toliko voliš destilaciju kao profesor za jaka alkoholna pića Marin Mihaljević Žulj, a kada tvoja polovica voli toliko biljke koliko Maja Žulj Mihaljević, onda je jedino logično da se odvažiš i sam pokreneš nešto svoje. Dobro došli u Gorski Kotar, dobro došli u Lynx Craft Distillery!

by Ribafish
0 komentar

Službeni naziv destilerije: Lynx Craft Distillery

Lokacija i mjesto destilacije: Gorski kotar, Lukovdol

Vlasnik: Dr. sc. Maja Žulj Mihaljević

Godina osnutka: 2022.

Broj zaposlenih: 1

Mjesečna/godišnja proizvodnja: 2000 litara gina i ostalih jakih alkoholnih pića. Destilacija na tradicionalnom Alambic tipu kotla te custom made kotlu dizajniranom u suradnji s Des Subotica kazanima

Destiler: Prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj

Nit vodilja/slogan: Lynx Spirit(s). Vidljiva strana šumskog duha.

Gdje se može kupiti/popiti: Narudžbe preko društvenih mreža, direktno u Lynx Craft destileriji (Rtić 10, Lukovdol), u Kašetici Primorsko goranskoj u Rijeci, u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj Stara Sušica, Bar808

Vrste ginova:

Gin Color Changing Edition, Užitak je za sva osjetila. Energičnog okusa i cvjetnog-voćnog mirisa mijenja boju iz ljubičaste u rozu dodavanjem omiljenog tonika. Kreiran iz 13 botanicalsa većinom ubranih u Lynx Gin Gardenu i savršeno začinjenih indigo bojom tajlandskog graška. Dolazi u pakiranjima od 700 ml i 200 ml. Potpuno prirodnih sastojaka, idealan je za ljetna druženja ili novogodišnji party.

Gin London dry gin Edition Ekskluzivnu London dry gin ediciju koju krasi izraženija aroma borovice ukomponirana sa smolasto-citrusnim mirisom i okusom te dugotrajnim začinskim notama cimeta i pimenta. Matičnjak i cimet samo su dio od 14 botanicalsa ovog kompleksnog, ali izuzetno dobro izbalansiranog gina.

Mala povijest destilerije:
Ova mala destilerija nastala je kao spoj dvaju zaljubljenih znanstvenika, a smještena je u netaknutoj prirodi Gorskog kotara, u mjestu Lukovdol, poznatom kao rodno mjestu našeg književnika Ivana Gorana Kovačića gdje se nalazi djedovina destilera. Na tržištu su od prosinca 2022, iako je sama destilerija otvorena krajem rujna. Proizvode prvi goranski gin, a uskoro izlaze i s drugim proizvodima.

Zanimljivosti:
Kada toliko voliš destilaciju kao profesor za jaka alkoholna pića Marin Mihaljević Žulj, a kada tvoja polovica voli toliko biljke koliko Maja Žulj Mihaljević, onda je jedino logično da se odvažiš i sam pokreneš nešto svoje. I tako je Maja Žulj Mihaljević 2022 godine napustila svoju akademsku karijeru i pretvorila hobi u službenu destileriju. Marin je jedan od najvećih autoriteta za jaka alkoholna pića na našem području iza kojeg stoji veliko teoretsko znanje (od znanstvenih radova na temu rakija do knjiga i priručnika za proizvođače), ali i dugogodišnje praktično iskustvo – vodi najveće ocjenjivanje jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj, redovito je član komisija za ocjenjivanja u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, surađuje s najvećim vinarijama i destilerijama kao savjetnik u proizvodnji.

Jedna smo od rijetkih destilerija koje same proizvode ili skupljaju većinu svojih botanicalsa. Dio ih se može vidjeti u njihovom Gin Gardenu u sklopu Lynx imanja gdje su dobrodošli svi zaljubljenici u prirodu i dobru kapljicu. Posebno su ponosni na svoje jedinstvene autohtone perunike koje suše i koriste u svom ginu. Kao veliki zaljubljenici u prirodu i naslijeđe Gorskog kotara žele biti pozitivna priča i stvaraju svoj komadić raja pritom pazeći da ostavljaju minimalni utisak na prirodu. Biljne ostatke tako pretvaraju u kompost, kojim pak gnoje svoj Gin Garden.

Borovicu, koji je glavni sastojak gina, skupljaju na obližnjim goranskim krškim livadama gdje one postižu top kvalitetu. U procesu proizvodnje koriste čistu planinsku vodu s obližnjeg izvora, te drva iz svoje vlastite šume. Njihovo poslovanje temelji se na samoodrživosti i viziji dobre ekonomije, gdje je na prvom mjestu dobrobit čovjeka i prirode, a ne isključivo profit. Među ostalim, zato su i odabrali ime 🐾Lynx (lat. Lynx lynx – ris), koji je u Hrvatskoj specifičan za Gorski kotar, a koji je gotovo izumro zbog utjecaja čovjeka.

Ilustraciju risa i bilja izradila je hrvatska ilustratorica Mirela Ivanković Bielen. Na svakoj je etiketi botanički ilustrirano svo bilje koje ide u pojedinu ediciju gina, a uvijek se iza njih nazire se ris, njihov zaštitni znak. To je veličanstvena, ali i izrazito oprezna životinja, koju je teško vidjeti stoga ju često nazivaju i duhom šume. U Lynx destileriji se šale: „Mi risa još nismo vidjeli, ali zato ni vi još niste vidjeli ovako dobar gin.“

Do daljnjeg planiraju raditi ograničene količine, ali nude i dodatne usluge poput savjetovanja i popularnih predavanja o proizvodnji jakih alkoholnih pića.

Web: www.lynxcraftdistillery.hr

Facebook: https://www.facebook.com/LynxCraftDistillery

Instagram: https://www.instagram.com/lynxcraftdistillery/

Kontakt mail/telefon: info@lynxcraftdistillery.hr / 095 9030 224

 

Sve dosadašnje ginove potražite na linkovima ispod:

Enciklopedija hrvatskih ginova 36.: Gin Bogowski, Zelina

Enciklopedija hrvatskih ginova 33.: Butterfly effect distillery, Samobor (Rhapsody Dry Gin) – Ribafish

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.