Dobri restorani 2022: Najbolji chefovi su Hrvoje Kroflin i mladi Jakov Ujaković, a restorani godine su Noel, Tekka, rovinjski Cap Aureo i splitski Dvor

U ponedjeljak su u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade dodijeljene nagrade za najbolje na domaćoj restoranskoj sceni u sklopu 11. izdanja najpoznatijeg hrvatskog gastronomskog izbora Dobri restorani

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista i časopisa Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom glavnog partnera Hrvatske turističke zajednice. Time je zaključena još jedna sezona izbora koji promovira najbolje od hrvatske restoranske scene i koji je ukazao na pojedince i restorane čije je vrijeme tek dolazilo, a koji su danas ovjenčani i brojnim međunarodnim priznanjima za izvrsnost.

Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni i poticanja javnosti da pruži priliku tim novim licima u gastronomiji, kao i skrivenim biserima hrvatskog ugostiteljstva, izbor Jutarnjeg lista svake godine nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima već poznatih i prepoznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.

Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u jednoj od ukupno četiri kategorije, a to su tradicionalni restoran, restoran visoke kuhinje, hotelski restoran visoke kategorije i restoran kreativne urbane kuhinje.

Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija – kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Ove godine u izboru je bilo više od 120 restorana koje smo posjetili tijekom aktualne sezone. Konačnu odluku o rangiranju triju najboljih restorana po kategoriji donio je četveročlani žiri nakon višesatnog vijećanja i argumentacije, nagrade su dodijelili čelni ljudi Jutarnjeg lista i naši partneri, a samu dodjelu uveličali su brojni uzvanici iz gastronomskog sektora, ali i javnog života. Najboljim tradicionalnim restoranom ove sezone proglašen je splitski restoran Dvor koji se nalazi na Firulama, a u kojem kuha Hrvoje Zirojević, jedan od najboljih chefova današnjice. Vrlo brzo nakon otvorenja Dvor je stekao vjernu publiku koja se s oduševljenjem uvijek iznova vraća na Zirojevićeve mediteranske specijalitete, dovedene do savršenstva.

Drugo mjesto u kategoriji pripalo je umaškom restoranu Buščina, a na trećem je mjestu restoran Crna svinja iz Čepina.

U potrazi za najboljim restoranom kreativne urbane kuhinje ove sezone bilo je potrebno spustiti se do Radničke, gdje se nalazi Tekka, jedna od najpouzdanijih zagrebačkih adresa za uživanje u vrhunskim jelima azijske kuhinje pripremljenim od visokokvalitetnih namirnica. Drugo mjesto u kategoriji zaslužio je splitski restoran bez kuhinje PiNKU fish & wine vlasnika Frana Delića Cipe, a na trećem mjestu nalazi se zagrebački El Toro Restaurant & Bar, nadahnut južnoameričkom kuhinjom, koji vodi chef Mario Mihelj.

Najbolji hotelski restoran visoke kategorije je Cap Aureo iz istarskog Grand Park Hotela Rovinj, restoran čijom kuhinjom suvereno vlada chef Jeffrey Vella, a koji je prošle godine osvojio visoko treće mjesto na ovom izboru. Pomno odabrane lokalne namirnice, Vellini virtuozno složeni tanjuri i vrhunska usluga ove su godine zaslužili svako priznanje. Drugo mjesto u kategoriji pripalo je restoranu Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade i timu koji predvodi chefica Ana Grgić Tomić. Na trećem je mjestu Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč, koji se nalazi u hotelu Hilton Rijeka Costabella.

Među zvjezdanom konkurencijom nagradu za najbolji restoran visoke kuhinje u 2022. godini osvojio je restoran Noel, jedini zagrebački nositelj Michelinove zvjezdice. Za kormilom Noela, koji se nalazi u centru grada, već je tri godine mladi chef Bruno Vokal, a ove godine svojim su gostima pružili nezaboravno restoransko iskustvo s vrhunskom hranom i dobro promišljenim popratnim sadržajima. Drugo mjesto među restoranima visoke kuhinje zauzeo je uvijek uzbudljiv Mano2, u kojem kuha chef Hrvoje Kroflin, a na trećem je mjestu korčulanski LD restoran, smješten u palači Lešić Dimitri, u kojem stvara Marko Gajski.

Svake sezone izbor Dobri restorani, osim priznanja najboljim restoranima prema navedenim kategorijama, dodjeljuje i priznanje restoranu na sceni koji posebnu pozornost pridaje odnosu prema vinu. Ove godine, kao rezultat pažljivog odabira etiketa za vinski podrum restorana, ali i važnosti koja se pridaje što skladnijem uparivanju vina s hranom na jelovniku, titulu “Vinska karta godine” dobiva restoran Pelegrini iz Šibenika, za čiju je vinsku kartu, zajedno sa chefom Rudolfom Štefanom, odgovoran glavni sommelier restorana Branimir Vukušić.

Četvrtu godinu zaredom dodijelili smo i časnu nagradu “Andrej Barbieri” za najboljeg mladog chefa u usponu. Pokrenuta u spomen na chefa Barbierija, koji je snažno obilježio modernu hrvatsku gastronomiju, a namijenjena pojedincima od kojih se mnogo očekuje u budućnosti, nagrada je ove sezone otišla u ruke Jakova Ujakovića, mladog chefa koji je desna ruka chefa Rudolfa Štefana i kojeg smataju dobrim duhom Pelegrinijeve kuhinje.

Prestižnu titulu chefa godine svojim neumornim inoviranjem, istraživanjem i stvaranjem u kuhinji zaslužio je chef Hrvoje Kroflin koji čini restoran Mano2 na Radničkoj cesti jednim od najuzbudljivijih restorana zagrebačke scene. Kroflinova promišljanja i tehnike u kuhinji zbroj su iskustava prikupljenih iz različitih izvora, od klasičnog francuskog stila, preko azijskog fusiona do skandinavske avangarde, a rezultat su uzbudljiva autorska jela kakva bi se bez problema mogla naći i na tanjurima najglasovitijih svjetskih restorana.

Izbor Dobrih restorana nastavlja se, a recenzije, osim u prilogu Dobra hrana Nedjeljnog Jutarnjeg i magazinu Dobra hrana koji izlazi svake prve nedjelje u mjesecu možete potražiti i na portalu Dobra hrana. Nadamo se da ćemo i budućim naporima uspjeti pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji.

 

 

Foto: Matija Djanješić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.