Distillery and Brewery Bošnjak: Veliko zlato za whisky sjajne slavonske destilerije

Prije desetak godina Mario Bošnjak je bio pionir modernog zanatskog pivarstva u Hrvata, a prošlog se mjeseca s prvog hrvatskog Festivala žestica Zgrappa vratio ovjenčan zlatnom medaljom za svoj – whisky!

by Ribafish
0 komentar

Rijetko tko bi ikada čuo za Sičice pored Nove Gradiške da tamo već desetljećima ne stoluje vrijedna obitelj Bošnjak. Nekada su držali krčmu, onda je Mario uz svoj posao počeo variti piva, kasnije prepustio posao bratu, a on sam se bacio na – destiliranje. I tako nakon MB72 Gina, Beer Brandyja i Absinthea danas konačno imamo i Bošnjakov whisky.

Nedavno smo se sreli na Zgrappi u Boćarskom domu, pa sam pitao Marija o čemu se tu uopće radi.

Dobro Mario, ‘ajmo od početaka i piva, kako se to razvijalo od 2012. do danas?
Zapravo, prvo je bila rakija pa tek onda pivo. Prva ozbiljnija šarža piva skuhana je u rakijskom kazanu. Pečenje rakije na našem imanju ima povijest stariju od 200 godina. Točnije, pečenjem rakije bavimo se od početka naseljavanja Vojne krajine kada naši predci dolaze u ove krajeve. Obitelj je oduvijek posjedovala kazane za pečenje rakije, i to po više njih, ponekad i skrivanih od tadašnjih režima. I sam sam odrastao uz kazan i pečenje različitih rakija. Specifičnost našega imanja je u tome što se ne nalazimo u voćarskom kraju, već u žitnici. Kako smo siromašni voćnom bazom za pečenje rakije, bili smo prisiljeni upoznati se s proizvodnjom škrobnih rakija, uglavnom kukuruznih. Djedovi su poznavali tehniku ukomljavanja kukuruza u kojoj se, uz dodavanje kukuruzne klice, odnosno prirodnog enzima amilaze, odvijala razgradnja složene molekule škroba na jednostavne šećere, odnosno maltozu. Takva se je rakija mogla peći cijele godine i uglavnom se konzumirala mlada i bezbojna, poput Moonshinea.

Godine 2000. sam se počeo zanimati za kuhanje piva pa sam rakiju na kratko stavio u drugi plan. Uz rast kapaciteta za proizvodnju piva rastao je i rasip. Taj pivski ostatak, povrat piva s istekom roka i slično postali su mi nova sirovinska baza za pripremu rakije. Prvi destilati su rađeni u obiteljskom kazanu naslijeđenom još od pradjeda. To je ručno kovan bakreni kazan izuzetno kvalitetan, star više od 100 godina. Taj sam destilat nazivao rakijom od piva, a to je u biti bila bezbojna tekućina aromom najsličnija komovicama. Uvidjevši potencijal u ovakvim destilatima odlučio sam se za nabavku novih hrastovih bačava za čuvanje rakije. Tako nastaje naš Beer brandy MB72. Starenjem, odnosno odležavanjem pet i više godina, naš Beer brandy dozrijeva i postaje dostojan naziva „Whisky“. Danas ovako nastali whiskyji u Americi tvore stil Hop Flavored Whisky. Okušali smo se i u klasičnim whiskyjima, Single malt whisky stilu, koji su još na odležavanju, a na tržištu ih očekujem za 3 do 5 godina.

Što sve danas imaš na polici od napitaka?
Imamo pored Domaćeg piva Bošnjak, Gin MB72, Absinthe MB72, Beer brandy MB72 i uskoro Hop flavored Whisky MB72.

Otkud ideja za whisky?
Ideja se nametnula sama. U početku nije bio cilj proizvodnja whiskyja već rakije od piva. Sazrijevanjem rakija u hrastovim bačvama ti su destilati postajali sve kompleksniji i aromatičniji, doživjeli su preobrazbu iz „ružnog pačeta u prelijepog labuda“. Već s prvim destilatima, mladim rakijama od piva, osvajamo zlatna odličja na ocjenjivanju rakija 2019. u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. I od tada na svim ocjenjivanjima u zemlji i inozemstvu dobivamo odlične ocjene za Beer Brandy MB72. Ove godine naše destilate piva, stare pet i više godina, šaljemo na ocjenjivanja pod nazivom Hop flavored Whisky te osvajamo zlatne medalje za kvalitetu (Zgrappa 2023).

Kad je palo prvo kuhanje?
1720. godine (prvi zapis o selu Sičicama)

U čemu kuhaš, a u čemu čuvaš destilate?
Danas rakiju kuham u koloni za destilaciju. Imam Jacob Carlovu kolonu od 150 l i Girtnerovu kolonu od 125 l, a najbolje rakije pečem u starom djedovom bakrenom kazanu od 100 litara. Destilate najprije čuvam u novim bačvama od paljenog slavonskog hrasta, nakon toga idu na odležavanje u vinske bačve u kojima je bio traminac i muškat, od francuskog hrasta. Jedan dio Whiskyja odležava u hrastovim bačvama u kojima je odležavalo porter pivo Daruvarske pivovare. Recept za Single malt Whisky sam radio sam uz malu modifikaciju Žarka Nešića, vlasnika Alambik distillery iz Midwolda u Nizozemskoj. Kod posljednjih destilata primjenjujem vještine stečene pohađanjem kursa obuke destilera kod profesora Ninoslava Nikičevića s poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Kako bi ga opisao, po čemu je jedinstven?
Kada ga otvorite, ističe se snažan miris i okus piva. Kasnije, s vremenom, mirisi bosiljka i kestenovog meda. Jedinstven je po tome što sadrži hmelj, koji je nakon godina odležavanja dao jednu izuzetnu notu ovom whiskyju.

Koliko si zadovoljan svojim, koliko ima mjesta za napredak?
Ovaj whisky mi puno znači, otvara mi vrata u svijet whiskyja. Ocjenjivanja potvrđuju da imam dobar destilat i da ga trebam plasirati na tržište. Svijest u našem kraju o kvalitetnim rakijama i destilatima je na izrazito niskom nivou, većina kućnih destilera peče rakiju “kako je to radio otac”, ne poznavajući tehniku odvajanja frakcija toka rakije, kao ni ne poznavajući osnovne postulate fermentacije. Na tržištu destilata je problem kako plasirati proizvod pored velikih multinacionalnih korporacija. Prostor za napredak vidim samo u direktnoj prodaji i web shopu.

Gdje se, kada i pošto može kupiti?
Naš whisky trenutno možete kupiti samo kod nas u kušaonici u Sičicama, a uskoro i na web shopu.

Otkud ideja za etiketu?
Lik na etiketi je moj did Stipa. Izvorna fotografija je nastala u Zagrebu na željezničkom kolodvoru. Did je u otmjenom odjelu sa skupim šeširom, a na nogama ima debele čarape i SANDALE, dakle – apsolutna suprotnost od Jonny Walkera.
Did smiren i opušten s pljugom u jednoj ruci, dok u drugoj drži aktovku. Pitaš se zašto sandale? Fotografija je nastala krajem 60-ih godina prošlog stoljeća kada su Sičice u jesen i zimu bile prometno izolirane. Odnosno, doći do grada iz Sičica – nije bilo nimalo jednostavno. U ono je vrijeme prema Sičicama vodio samo blatnjavi poljski put, koji nikako ne možeš prijeći u sandalama, pa se to u biti did Stipa pravi važan u sandalama jer ga na vlak vozi osobni kočijaš Janko. Jednostavno smo morali to iskoristiti i sad stilizirani crtež zauvijek utjelovljuje našeg dida na svakoj boci viskija.

Koja je tvoja poruka novim kupcima?
Pij malo, pij izvrsno!

Imaš li još štogod u planu?
Naravno, o tome kada dođe vrijeme…

Hvala legendo!

 

Bošnjak Beer&Gin
Sičice 94, Vrbje, Croatia
Mob. 098 349 490
pivo.bosnjak@gmail.com
https://www.facebook.com/kusaonicadomaceg.pivabosnjak

 

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.