Dan malostonske kamenice, Brijesta, 18.03.2023

Malostonska kamenica postaje sinonimom ovoga područja, a dugogodišnje održavanje manifestacija potvrđuje njezinu važnost za područje destinacije Pelješac i cijele Dubrovačko–neretvanske županije. Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u ožujku, a upravo taj mjesec postaje i mjesecom kamenice, jer se smatra da je upravo tada najpunija i najukusnija.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Malostonska kamenica proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta. Za njom uzdišu pravi gurmani diljem svijeta smatrajući da je upravo malostonska kamenica najukusnija i najsočnija na svijetu. 2020. godine upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Na ovogodišnjoj Festi u Brijesti posjetitelji će obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara; Obrt Štica, AP Brijesta, Božović, Dagnja, Braća Lazić te obrt Petra i uživati u toj svježoj deliciji, tek izvađenom iz mora. Pokapanom s nekoliko kapljica limunovog soka, baš na način kako je i sami domaćini preferiraju uz zvukove dalmatinske pjesme i pelješko vino, posjetitelji će doživjeli čar tradicije i života lokalnog stanovništva, dok će ugostiteljski objekti u Stonu i okolici nuditi raznoliku paletu peljeških okusa.

Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama, no ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju uz vrhunska vina peljeških vinara Rukatca, Plavaca, Postupa i Dingača od Ponikava do Potomja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedinstven okus najbolje kamenice i kušnja 50-tak različitih vina peljeških proizvođača zasigurno nikoga neće ostati ravnodušnim. Pored Malostonske kamenice Europska komisija je 10. veljače 2021. godine u Službenom listu Europske unije objavila da su „Ponikve“ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji je cilj označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta.

Brojni posjetitelji moći će kušati vina Željka i Josipa Ledinića te vina Marlais iz Ponikava te bogatu i raznovrsnu paletu vina PZ Putniković, Peljeških vrhova PZ Janjina, mladog vinara Bezeka iz Janjine. Iz najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog kraja Potomja stižu nam vina vinarije Matuško, Borisa Violića, Matkovića, te iz Kune Pelješke vina Violić i Jurović.

Kamenica je u ožujku puna joda, selena, cinka i kroma, dođite i uživajte u njihovom okusu u petak u Brijestu na pelješke delicije i glazbu uživo. Program počinje u 11 sati, dođite i uživajte poručuju iz udruge Stonski školjkari i pelješki vinari.

PROGRAM DOGAĐANJA:
Brijesta, 18. ožujka 2023.
Brijesta, Riva, od 11:00 – 17:00 sati

– Degustacija malostonske kamenice na maunama školjkara u Brijesti
– Prezentacija peljeških vina
– Degustacija raznih morskih specijaliteta
– Humanitarna prodaja lokalnih slastica udruge Liga protiv raka – Pelješac, Korčula, Mljet, Lastovo
– Udruga „Udruga Djeca Pelješca“ – izlaganje proizvoda
– Nastup HKUD „Stoviš Ston“ – Glazba Ston

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.