Crobucha Kombucha: Zdrava pitka priča s pet otočkih okusa!

Osvježavajući fermentirani napitak od ekološki uzgojenog bilja i voća s hrvatskih otoka silovito napada domaću scenu bezalkoholnih napitaka!

by Ribafish
0 komentar

Svaki put kad pretjeram s alkoholom vapim za nečim finim i zdravim, a da nije dosadno i bljutavo. Prije par godina na našem su se tržištu pojavile prve kombuche, ali su bile toliko kisele da je to bilo strašno. Srećom, iako sam se na prvu malo bojuckao, i iako nisam bio mamuran, Crobucha Kombucha pod imenom Kornati, svojom me laganom kiselinom i spojem zelenog čaja s otočnom kaduljom prošli tjedan jednostavno osvježila i razveselila poput prvog gemišta pokraj vatre na nekoj kleti!

Iz tog razloga sam poslao par pitanja ljudima iz Crobuche da i sebe i vas bolje informiram o ovim proizvodima, evo priznajem da me sram bilo, ali tko prizna…


Dragi ljudi, tko ste vi i otkud u ovoj priči?
Crobucha Kombucha je osnovana 2020. godine. Ali naša priča započela je malo prije toga i to u Americi, kao i sve bajke… Tamo sam (to sam ja, Vladimir Ryzhkovskyi 😊) pohađao doktorski studij iz povijesti i na policama dućana zdrave prehrane vidio kombuchu. Za mene je kombucha bila piće iz djetinjstva, nešto što je tradicionalno pripremala moja baka u Ukrajini, gdje sam odrastao. Tijekom dugih dana i noći pisanja doktorata, počeo sam ne samo piti kombuchu nego i eksperimentirati s pripravljanjem kombuche. Tako sam tituli dr. sc. pridružio još jednu, Dr. Scoby, što je naziv tvrtke koju sam pokrenuo kad sam se sa suprugom i sinom po završetku studija preselio u Hrvatsku. Tu sam osmislio Crobucha Kombuchu, prvi hrvatski brand koji spaja ovaj drevni eliksir porijeklom iz Azije s ekološki uzgojenim aromatičnim biljem i voćem s hrvatskih otoka i od malih, lokalnih proizvođača. Za mene je kombucha postala medij kroz koji upoznajem ljude, društvo, ekonomiju i kulturu u Hrvatskoj. A to omogućuje i novo iskustvo rada koje uključuje suradnju i povjerenje velikog broja ljudi.


Što je u biti Kombucha, odakle dolazi i od čega se pravi?
KOMBUCHA je pjenušavi, osvježavajući bezalkoholni napitak na bazi crnog i zelenog čaja i probiotičke kulture SCOBY (symbiotic culture of yeast and bacteria). Ovaj drevni eliksir porijeklom je iz Azije, a pripisuju mu se pozitivni učinci na imunitet i probavu.

Kako je kombucha prihvaćena u Hrvatskoj, koji su njezini benefiti?
Ako nemaš ogroman budžet za marketing, novo u Hrvatskoj znači – borba. 😊 Tržište i navike kupaca na ovom su području dosta konzervativni, pa će između nove i bezalkoholne i zdrave alternative Coca Coli ili Cedeviti većina odabrati gemišt. 😊 Šalu na stranu, potrebno je dosta vremena i truda da kombucha postane mainstream bezalkoholna opcija koja se nudi ne samo u specijaliziranim dućanima i gurmanskim restoranima nego i u kafićima. Ipak se ne možemo žaliti. U tri godine koliko postojimo izgradili smo tržišnu nišu za sebe i klijente koji nam se redovito vraćaju.


Koliko ima kalorija, ima li alkohola, koje funkcije tijela poboljšava?

Tradicionalno pripremljena kombucha ima 4-6 g šećera na 100 gr proizvoda, 40-60 kalorija po bočici od 330 ml. Kombucha je ukusna, osvježavajuća, zanimljiva, sadrži aminokiseline, antioksidanse i probiotike, i može se piti u zaista različitim prigodama – na poslu, kod kuće, uz ukusan obrok ili između obroka, uz knjigu, film ili veselo društvo. Zbog udjela kofeina koji dolazi iz crnog i zelenog čaja, a koji je uslijed fermentacije opet niži od postotka kofeina u samom čaju, odlična je alternativa kavi, energetskim pićima a mnogi nam kupci kažu da je koriste i kao alternativu alkoholu – njezina fermentiranost i pjenušavost podsjeća na pivo, ali bez alkohola. Alkohol je prisutan u tragovima – otprilike 0.2-0.5 abv. %. Već prirodno pjenušavoj kombuchi dodajemo male količine ugljičnog dioksida upravo kako bi dodatno osigurali stabilizaciju postotka alkohola. Ako ostaviš bočicu izvan frižidera na par dana može postati i slabo-alkoholna, do 1%.

Koja je filozofija Crobuche?
Kombucha je jedinstveno piće utoliko što je u stanju apsorbirati različite okuse bez da izgubi svoj temeljni identitet – probiotički profil i slatko-kiselkasti okus. Mi našu kombuchu zato shvaćamo kao medij, koji spaja dobrobiti ovog tradicionalnog napitka s okusima, iskustvima i pričama koji proizlaze iz mjesta u kojem se proizvodi – u našem slučaju iz Hrvatske, a prije svega iz još uvijek očuvanog prirodnog bogatstva jadranskih otoka i obale. Crobucha Kombuchu karakterizira istovremena izražajnost i suptilnost okusa dobivenih potragom za savršenim spojem različitih visoko-kvalitetnih vrsta crnog i zelenog čaja i lokalno rasprostranjenog, ekološki uzgojenog i samoniklog bilja i voća, kao što su lavanda, kadulja, limun i bazga, od čega svaki okus predstavlja i jedan lokalitet i jednu priču.

Svaki batch kombuche radimo ručno, u malim količinama, s kvalitetnim japanskim, kineskim i indijskim čajevima i sastojcima koje dobavljamo od lokalnih proizvođača posvećenih ekološkom uzgoju. Kombucha je ukusna sama po sebi i ne vjerujemo da je treba previše “mućkati” s bezbroj egzotičnih dodataka, aroma i okusa, što je smjer u kojem se razvija svjetsko tržište. Mi smo minimalisti: jedan čaj (crni ili zeleni, ne oba), jedna ljekovita biljka ili voćka, jedna boja na etiketi – to je formula za svih pet okusa (osim “dvojnog” limun-đumbira). Tu jasnoću, međutim, postigli smo dugotrajnim eksperimentiranjem i traženjem idealnog spoja određene vrste crnih i zelenih čajeva i lokalno rasprostranjenog bilja i voća, što je i spoj dviju kultura, euro-azijske i balkansko-mediteranske.


Koliko vas ima u priči, gdje vas se sve može kupiti?

Crobucha Kombucha je prije svega moj projekt, pa ja sam katica za sve u firmi. U organizaciji posla, a prije svega oko pitanja vezanih uz vizualni identitet, pomaže moja supruga Ivana Bago, povjesničarka umjetnosti i kustosica.

Bitno je naglasiti da iza ovog malog tima stoji puno veći, kojega čine svi oni ljudi, prijatelji, suradnici, koji su pomogli savjetima, znanjem, iskustvom, povjerenjem. Naše početne mogućnosti bile su zaista skromne i rasli smo sporo i organski, baš kao i SCOBY (probiotička kultura koja je temeljni sastojak kombuche, po kojoj je i nazvan naš obrt, Dr. Scoby). Najvažniji faktori za zdrav SCOBY su vrijeme, pažnja i povoljni uvjeti, a u našem slučaju to je značilo jako puno pomoći čak i od potpuno nepoznatih ljudi kojima smo se obratili putem interneta i koji su nam velikodušno ponudili pomoć. Među našim “velikim” timom tako svakako treba izdvojiti Tomislava Veseljaka iz Buzdovan Cidera, Irenu Borovina iz udruge Vestigium i sve kolege s Vestigiumovog subotnjeg eko-placa, Ivana Zaninovića iz udruge Pjover s Hvara, Filipa Skračića iz Salvia Kornati, Moniku Kovač sa imanja Kussh na Krku, Antu Rafanelija sa Visa, Matu Goravicu sa Šipana, sve vlasnike odličnih restorana i dućana koji su nam otvorili vrata i, najvažnije od svega, sve naše vjerne (i nevjerne!) kupce. Naša primarna želja je ne samo da taj tim raste, nego da se zajedno dalje učimo raditi, proizvoditi i surađivati na solidaran i održiv način.

Gdje proizvodite kombuchu?
Imamo mali pogon u Sesvetama, ali dugoročno nam je u planu veći dom negdje izvan Zagreba, na putu prema moru.


Kome je namijenjen vaš proizvod?
Najviše interesa za naš proizvod imaju kupci srednje dobi – ovu skupinu većinski čine stanovnici urbanih sredina i pripadnici srednje klase, koji ulažu u stvaranje i održavanje zdravog životnog stila, i koji prate svjetske lifestyle trendove. Tinejdžerima i mladima kombuchu predstavljamo ne samo kao zdrav napitak, nego i kao simbol suvremenog, privlačnog i mladalačkog životnog stila, premda i u ovoj skupini ima sve više onih koji su osviješteni po pitanju dobrobiti zdrave i kvalitetne ishrane. Sve je veći broj roditelja koji za svoju djecu traže zdrave alternative zaslađenim gaziranim pićima, a prema našem dosadašnjem iskustvu, djeca vrlo pozitivno reagiraju na Crobucha Kombuchu. Strancima u Hrvatskoj, uključujući i turiste, kombucha je uglavnom poznato piće, rasprostranjeno na tržištima zapadne Europe i SAD-a, tako da oni u našoj kombuchi prepoznaju svjetski proizvod s domaćim pečatom.

S kojim problemima se suočavate?
Najveći problem je prodaja. Tržište je dosta malo, a sistem ekskluzivnih ugovora, koji nude veliki igrači ugostiteljima onemogućuje normalnu konkurenciju na tržištu.

Gdje se vidite za pet godina?
Jos uvijek na tržištu 😊, i to samo u Hrvatskoj. Što se proizvodnje tiče, na nekoj lijepoj lokaciji, uz vodu. Nadamo se postati pokretači šire fermentacijske scene u Hrvatskoj


Kako možemo nabaviti Crobuchu?

Naš proizvod je dostupan u većini zagrebačkih dućana s lokalnom ponudom (Mrkvica, Špeceraj, Friškoteka, Grga Čvarak, IgoMat, Priroda i društvo, Proljeće, Veronika i dr.), u inovativnim malim restoranima i pekarnicama (Tori, Torikaya, Ljubav i slon, Sakura Sushi, Beštija, Burgeraj, Come to Mama, Allegria, Korica i dr.) te kafićima i klubovima poput Botaničara, Filteraja, Grif Bara, Ambasade, Vintagea i Močvare. Izvan Zagreba, prisutni smo i u kafićima i restoranima na obali – u Splitu, Starom Gradu, Jelsi, Rijeci i Puli. Za narudžbe od minimalno jednog paketa (12 boca od 330 ml), uvijek nas možete kontaktirati i putem obrasca na našoj web stranici www.crobuchakombucha.com, uz besplatnu dostavu za područje Zagreba i plaćenu za ostatak Hrvatske.

Hvala puno!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.