Čestitamo 11. rođendan Zmajskoj pivovari!

Na sam Dan žena, ekipa Zmajske pivovare dodaje još jednu godinu uspješnom poslovanju i istovremeno uživanju u onome što rade – stvaranju vrhunskog craft piva

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Godina je za Zmajeve počela sjajno, osvojenim medaljama na Europskom kupu craft piva 2024. u Budimpešti gdje se njihova Therapy session IPA okrunila zlatom u kategoriji IPA/DIPA, a Pils srebrom u kategoriji svijetlih lagera. CEBC (Central European Craft Brewers Conference) godišnja je konferencija i sajam koja predstavlja industriju craft piva u srednjoj Europi.

Kako je sve počelo…
Te 2013. godine općenito je započela craft revolucija u Hrvatskoj, kada su entuzijasti homebreweri ozbiljno, glasno i s kvalitetnim domaćim craft/zanatskim pivom počeli upoznavati lokalnu publiku i tržište. Domaća scena kućnih pivara bila je jedna od najjačih u ovom dijelu Europe a neki od tadašnjih malih pivskih pogona danas su dobro poznati regionalni craft pivski brendovi. Prvi zmajski stilovi na tržištu bili su „narančasti“ pale ale i „ljubičasti“ porter, klasični craft stilovi koje proizvode i danas s etiketama tih boja a nedugo nakon njihovog izlaska stiglo je i veliko priznanje u obliku Ratebeer nagrade svrstavši ih na 9. mjesto najboljih novih pivovara svijeta.

Jučer, danas, sutra
Prošlogodišnji, 10. rođendan, Zmajska pivovara označila je izlaskom svog prvog single malt whiskeyja „Tale of the Dragon’s Tail“ koji je odležavao 5 godina u hrastovim bačvama. Cijela šarža od 800tinjak boca u ekskluzivnom pakiranju rasprodana je do kraja godine. Kušati ga još možete na samom izvoru, u Taproomu Zmajske pivovare na zagrebačkom Jankomiru.

Tradicija 8,3

Nema ništa neobično u tome da craft pivovare svaki mjesec izlaze s malim serijama piva, tzv. specijalima no posebna tradicija zmajske nalaže da rođendansko pivo bude moćna hmeljna double IPA s obaveznih 8,3% alkohola kao hommage danu osnutka. „Gargoyle gala“ napravljen je sa čak šest vrsta hmelja od kojih se posebno ističe YCH702, tekući Citra hmelj koji je u zmajsku stigao kao prvi takav kanister u regiji.

Ove godine uz double IPA-u, zmajska predstavlja i Russian imperial stout „Balaur“ koji je odležavao upravo u bačvama njihovog whiskeyja što je svojevrstan nastavak priče o „zmajevom repu“. Datum izlaska za oba specijala je, naravno, 8.3. ove godine. Svake godine Zmajska časti rođendanskim popustom od 20% na svom webshopu i u Taproomu. Od 8.-19.3. kupci će moći kupiti kartone piva iz core linije, GRIN hard seltzere (prvi hrvatski craft hard seltzer) i posebne pakete specijala.

Iz zmajske do kraja godine najavljuju još iznenađenja, nove pivske kolaboracije i zanimljive projekte a kako je sve u znaku „duplog“ ove godine, tako će i njihov festival craft piva i muzike „Zmajevo“ u svom sedmom izdanju po prvi put trajati 2 dana, 28. i 29.6.2024. Cheers!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.