Belgian Beer Tasting: Upoznajte svijet starih i novih belgijskih piva!

Gospodarski i trgovinski ured pri Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u Zagrebu organizirao je 22. i 23. studenog 2021. godine degustaciju i sastanke s belgijskim proizvođačima piva.

by Ribafish
0 komentar

Prošloga sam tjedna imao veliku čast ispred pedesetak uzvanika kao jedan prekaljeni pivoljubac i stara iskusnjara ispričati svoje iskustvo s belgijskim pivima. Spomenuo sam da Hrvatska danas ima cijeli niz fenomenalnih pivovara i piva, ali da će nam Belgija svima biti u srcu jer je kušanje njenih brendova bila prekretnica u našim životima u kojima smo znali uglavnom za jeftine lagere. Uglavnom, sjajno iskustvo.

Na poslovne sastanke tijekom dva dana izlaganja u zagrebačkom Hotelu Antunović odazvalo se preko 25 hrvatskih firmi, od najvećih distributera, uvoznika, trgovaca do pubova i specijaliziranih trgovina za distribuciju pića čiji su predstavnici na licu mjesta mogli i degustirati pivu.

Belgijsko pivo slovi za jedno od najbogatijih vrsta piva na svijetu, poznatom po širokom spektru okusa, od ekstremno kiselog do gorkog, a koje se kuha u brojnim gradovima i selima diljem Belgije. Koliko je ukorijenjena proizvodnja piva u Belgiji govori i činjenica da ako svaki dan probate samo jednu vrstu piva trebat će vam više od pet godina da ih isprobate sve.

Jedna od zanimljivosti belgijskog piva je to što neke od njih krasi dugi vijek trajanja. Zbog iskustva, tradicije i velikog znanja uspjeli su proizvesti pivu koja ne mijenja svoj okus i svojstva a može u boci potrajati do 2 godine, a neke čak i do 20 godina.

Nijedna zemlja nije podarila toliko različitih stilova piva kao Belgija, a prošloga je tjedna 14 belgijskih pivara predstavilo je svoju bogatu ponudu od svijetlih, tamnih, pšeničnih, voćnih, ale, stout, tripel i ostalih vrsta piva. Nadamo se da će se uskoro na policama hrvatskih trgovina, barova i pubova naći i neka nova belgijska piva koja smo isprobali, a vi pogledajte o kakvim se sve biserima radi!

Pivovare:

De Flandre

De Londres

Sterkens Bierparadijs

De Ryck

Huyghe

Maenhout

De Bie

Martens

Padel Beer

Enigma

Gigant

Het huis van Gueuze

Néobulles

Val-Dieu

 

De Bie
Pivovara De Bie nastala je 1992. godine u vrtovima hmelja u belgijskom pivarskom selu Watou pored Poperinge u blizini francuske granice. Nekada je bila jedna od najmanjih zanatskih pivovara u Flandriji. Zbog ogromnog uspjeha regionalnih craft piva uskoro je ova lokacija bila premala te se 2011. godine pivovara De Bie preselila u mnogo veleproizvodnje pogone u Wakkenu (Dentergem).

Ono što je počelo kao zanatska pivovara s tri piva danas je preraslo u poznatu pivovaru s 14 vrsta piva. U tom procesu nije izgubila svoje zanatske kvalitete. Pivovara De Bie koristi samo prirodne sirovine najviše kvalitete bez kemijskih aditiva. Hmelj, pšenica i ječam dolaze s vlastitih polja u blizini pivovare. Talog se koristi kao krmivo goveda Limousin koja se uzgajaju na jednako prirodan način. To je zatvoren krug u kojem nema mjesta kemijskim proizvodima. Prštimo od zdravog okusa.

Vijvestraat 47
8720 Dentergem
+32 478 46 21 84
nicolas@brouwerijdebie.be
www.brouwerijdebie.be

Pivovara de Flandre – najbolja belgijska premium piva

Za naša premium piva koristimo samo izvorne sirovine i tradicionalan način proizvodnje piva. U našem poslovnom modelu želimo raditi zajedno sa našim distributerima kako bi naša pivadošla do ljubitelja piva.

Eagle Triple je crveno-smeđe belgijsko premium tripel pivo visoke fermentacije (visoke razine alkohola). Ima punoću okusa, karakteristično je pivo jake arome s natruhom nježno pržene i karamelizirane sladi. Osjeti se suptilna nota hmelja i ima ugodnu uravnoteženu gorčinu i okus.

Eagle Classic je visoko fermentirano (visoka razina alkohola) belgijsko svijetlo premium pivo. Zahvaljujući korištenim začinima i hmelju pivo ima predivno svjež i ugodan okus. Pivo karakteriziraju voćne arome koje se lijepo nadopunjavaju s laganom gorčinom hmelja. Zbog toga je toplo, blagog gorkog okusa.

Leenstraat 125
9890 Gavere
+32 478 04 33 63
mail@brasseriedeflandre.com
www.brasseriedeflandre.com

BELGICA BEER “Brasserie de Londres”
Asortiman BELGICA BEER stvoren je prije 3 godine od strane dvojice entuzijasta posebnog valonskog piva. Uspjeli su spojiti autentičnost valonskih piva s atraktivnim dizajnom za međunarodne potrošače.

Pivovara je već nekoliko tjedana postavljena u srcu grada Monsa u veličanstvenoj zgradi iz 15. stoljeća u kojoj se nekada nalazila pivovara podnazivom “Brasserie de Londres”.

Avenue Frère Orban 3
7000 Mons
+32 65 35 13 05
info@brasseriedelondres.be
www.brasseriedelondres.be/

De Ryck
Pivovara De Ryck osnovana je 1886. godine. Pet generacija poslije ista obitelj vodi posao(član Belgijskih obiteljskih pivara) koji je narastao u modernu pivovaru polako osvajajući svijet s tradicionalnim odličnim pivima. Svako pojedino pivo je izvorno napravljen s poštovanjem prema tradiciji i zanatstvu. Proizvodimo 9 odličnih piva.

Specijalno De Ryck (tradicionalno specijalno belgijsko svijetlo ale) proizvodi se od 1920.godine i prepoznat je regionalni proizvod. Arend Tripel (tri puta izabran za najbolji tripel Europe) i kraljica našeg Arend raspona. Izvrsno svijetlo ale Steenuilke, začinjeno s tri začina koja rastu u flamanskim Ardenima. Dva jaka svijetla slavljenička piva: Goulden Arend (karakterizira okus hmelja) i Arend Oak (drvenasta aroma, vanilija i karamela). Naš gasitelj žeđi Clément i naš odličan crveno smeđi Arend Winter.

Pored naše pive imamo i niz drugih pivskih proizvoda kao što su paštete, sir s lješnjakom i pivom, dvije pivske rakije i pivske čokolade.

Kerkstraat 24
9550 Herzele
+32 53 62 23 02
info@brouwerijderyck.be
www.brouwerijderyck.be

 

Pivovara Enigma
Belgijska pivovara Enigma posvećena je istraživanju novih vrsta kvasca i sorti hmelja kako bi razvili originalno i uzbudljivo pivo. Kombinirano s pažljivo dizajniranom etiketom donosimo vam jedinstvene kreacije za otkrivanje piva Enigma.

Raspon piva Enigma je od mješavine modernih belgijskih piva i eksperimentalnog, hmelju orijentiranim pivima s jakim okusima, serija Hopnytized. Enigma proizvodi 7 glavnih vrsta piva koje prati serija Hopnytized i piva ograničene serije.

7 Schreverland 22
3550 Heusden-Zolder
+32 495 14 23 78
brewer@enigmabrewery.be
www.enigmabrewery.be

Pivovara Gigant
GIGANT povezuje ljude kroz zajednička iskustva o visokokvalitetnim proizvodima.Inspiriraju nas dobre stvari u životu, pa će tako i naši proizvodi učiniti vaš život još boljim:boljeg okusa, boljeg izgleda, boljeg na sve vrste iznenađujućih načina. To je super. To je belgijsko. To je pivo. Nismo najveći govornici koje ćete ikada sresti. Ali znamo kako napraviti vrhunska piva.

Što je uopće tako sjajno u našim napitcima? Prije svega, belgijska piva imaju prednost u odnosu na sve ostale, samo po tome što su povijesno ukorijenjena u stoljetnoj tradiciji kvalitetnih sastojaka i strasti za stvaranjem uravnoteženog buketa okusa. Belgija… Odličan okus iz male zemlje.

GIGANT koristi ove snažne tradicije kako bi pivo uveo u ‘novo sada’, s inovativnim pristupom iznenađujućim sastojcima, stvarajući sofisticirano, kozmopolitsko nepce. Dozvolite nam da uključimo sva vaša osjetila.

8 Duinkerkekeiweg 1
8660 De Panne
+32 475 98 05 00
kurt.outtier@kanaalonebrewery.be
www.gigantisgreat.com

 

Het Huis van de Geuze
Dobro povezan nišni trgovac s fokusom na spontanu fermentaciju i belgijska sirova craft piva. Predstavnik Vrijstaat Vanmol Brewing i drugih pivovara iz Pajottenlanda i doline Senne. Vlasnik Yves Panneels suvlasnik je poznatog lambik bara ‘In de Verzekering tegen de GroteDorst (najbolji pivski bar na svijetu i 2. najbolja pivska destinacija na svijetu, Ratebeer).

Od 2006. član je uprave HORAL-a (Visokog vijeća za obrtna lambik piva). Svake dvije godine organizira Međunarodni Geuze & Kriek Festival u Belgiji, kao i u Sjedinjenim Državama. Het Huis van de Geuze specijaliziran je za grupiranje narudžbi piva iz nekoliko manjih pivovara.

9 Nellekenstraat 42A
1750 Lennik
+32 498 52 23 22
mail@huisvandegeuze.be
www.huisvandegeuze.be

Pivovara Huyghe
Pivovara Huyghe je već četiri generacije obiteljska pivovara. Najpoznatiji brend između naših brendova je Delirium pivo sa svojim keramičkim bocama i maskotom ružičastog slona.Također proizvodimo i divne kreacije kao što su Averbode, La Guillotine, St Idesbald, Floris,Artevelde te pivo iz organske i „Fair trade“ trgovine Mongozo.

Bez obzira na veličinu pivovare i izvozu u više od 100 zemalja, obiteljski aspekt je još uvijek stvarno važan. Međusobno se odnosimo kao obitelj unutar Huyghe, a tako doživljavamo i svoje klijente.

Naše najvažnije inovacije povezane su s održivosti. Ciljamo biti najodrživija belgijska pivovara – veličina koju je teško izmjeriti ali smo stvorili vlastite smjernice kako smanjiti potrošnju vode i emisiju ugljičnog dioksida. Mislimo kako je iznimno važno investirati u budućnosti i razmišljati dugoročno.

10 Brusselsesteenweg 282
9090 Melle
+32 9 252 15 01
alain@delirium.be
www.delirium.be
www.brouwerijhuyghe.be

 

Pivovara Maenhout

Pivovara Maenhout je zanatska pivovara koja se nalazi u Pittemu, u blizini Bruggea. Ljubav prema pivu i zanatskim proizvodima bila je osnova za početak rada pivovare 2009. godine. Pivovara je svojim radom započela kao hobi u Meulebekeu. Po prvi put je proširena 2014.godine. Novo mjesto pronađeno je u Pittemu. 2020. godine napravljeno je novo proširenje kako bi se udvostručio kapacitet.

Prvenstveno proizvodimo kvalitetna piva s malo drugačijim zaokretom. To radimo kao obrtnici u srcu, s poštovanjem prema proizvodu, ali također i na profesionalan način koristeći najnovije tehnike. U čast velikog izumitelja Ferdinanda Verbiesta, pivovara Maenhout lansirala je liniju piva.Piva su avanturistička kao što je bio i Verbiest i sva se proizvode u Pittemu, rodnom gradu Verbiesta.

11 Brugsesteenweg 157
8740 Pittem
+32 477 75 00 20
info@brouwerijmaenhout.be
www.brouwerijmaenhout.be

Pivovara Martens
Pivovara Martens iz Bocholta je najstarija tvrtka u regiji i najveći neovisni pivar u Belgiji osnovan i u vlasništvu obitelji od 1758. godine.Već više od 260 godina specijalizirani suza sve vrste piva kao i posebne vrste piva s postotkom alkohola od 0,0% do 16%.

Njihova najnovija pivovara, također smještena u Bocholtu, jedna je od najučinkovitijih i održivih pivovara u Belgiji. S kapacitetom proizvodnje od skoro 5 milijuna hektolitara  i svojim izvozu okrenutom mentalitetu, u stalnoj su potrazi za novim strukturnim partnerima i ambasadorima, koji cijene belgijsku kvalitetu piva za distribuciju svojih proizvoda.

12 Reppelerweg 1
3950 Bocholt
+32 89 48 04 80
info@martens.be
www.martens.be

 

Pivovara Neobulles
Daleko od toga da se priprema samo za iskusne zitologe, pivo Bière des Amis stvoreno je prema tradicionalnoj recepturi proizvodnje piva s karakterom. Ovdje nema IPA, luksuznih okusa, nema gvatemalskog hmelja niti piva odležanog u bačvi. Samo stopostotna kvaliteta belgijskih sastojaka čini ga pivom tradicije u potpunoj jednostavnosti. Jedina stvar koja je važna je proizvesti dobro pivo koje gasi žeđ kada se pije s prijateljima.

BIERE DES AMIS, vrhunsko fermentirano pivo mora strpljivo čekati nekoliko tjedana prije druge fermentacije u boci koja mu daje prirodnu pjenušavost i izvlači sve njegove arome. Za kvalitetu je potrebno vrijeme, kao i za prijateljstvo.

13 Outre-Cour 124/11
4651 Battice
+32 87 36 10 60
info@neobulles.be
www.neobulles.be/en/

Padel Beer
Mi smo belgijski proizvođači « Padel piva ». Prije više od tri godine bili smo prvi koji su lansirali pivo povezano s poznatim « Padel »sportom koji je osvojio brojne zemlje u zadnjih nekoliko godina. Naše je pivo zanatski izrađeno u Flandriji i samo s prirodnim sastojcima.

Padel pivo ima jedinstvenu prodajnu točku u pogledu zaštite imena i brenda. U svakom teniskom ili padel klubu pivo će se prodavati samo od sebe zbog znatiželje

Vakebuurtstraat 192 bus A
9990 Maldegem
+32 477 82 81 98
info@padelbier.be
www.padelbier.be

 

Pivovara Sterkens

VRHUNSKA KVALITETA OBITELJSKOG PIVARSTVA U JEDINSTVENOM PAKIRANJU Od 1651. Pivovara Sterkens proizvodi tradicionalna i ukusna opatijska piva visoke fermentacije u Meeru, malom selu na sjeveru Belgije. Pivarstvo prema tradiciji i starim recepturama, upotpunjeno znanjem i iskustvom stečenim iz proteklih desetljeća, i dalje su najveći adut u procesu pivarstva Sterkens pivovare.

Povrh toga, poslužujemo vrhunska, premium piva u originalnom i jedinstvenom pakiranju. Neka od naših piva se proizvode u tradicionalne,keramičke posude napravljene od kamena.  Naša piva u keramičkim posudama svojim su ukusima iznimno cijenjena diljem svijeta.

Naš “Sv. Paul” asortiman u bocama od 33cl jako se dobro koristi i u pubovima i restoranima. Pivovara Sterkens ima posebno bogatu i vrlo ukusnu povijest. Ukusna i začinjena Sterkens piva cijenjena su u Belgiji i inozemstvu. Zapravo, Sterkens Brewery je bila jedna od prvih pivovara koja je započela s izvozom. Sadašnja 14. generacija Sterkensa osigurala je da naša piva budu cijenjena u više od 30 zemalja na svih 5 kontinenata.

Obitelj Sterkens s puno entuzijazma i samopouzdanja gleda u blisku budućnost, ne zaboravljajući prošlost. Uostalom, naša piva i dalje punimo u osebujnu i iznimnu ambalažu koja pivovari daje jedinstven imidž. Sterkens pivovara i dalje nastavlja proizvoditi tradicionalna i karakteristična opatijska piva za sve vas ljubitelje piva diljem svijeta. To radimo s velikom strašću i vještinom

Wenenstraat 9
2321 Hoogstraten
+32 3 317 00 50
info@bsbp.be
www.brouwerijsterkens.be

 

Pivovara Val-Dieu

Pivo Val Dieu sinonim je kvalitete i autentičnosti. To je jedino belgijsko samostansko pivo koje se 100% proizvodi u trenutnom samostanu poput poznatih belgijskih trapist piva. Redovnici samostana Val Dieu su začetnici današnje proizvodnje piva na tom mjestu.

Povijesno gledano, cistercitski redovnici bili su dobro poznati po svojim kvalitetama kao pivari. Redovnici Val Dieua su u skladu s tim ugledom. Razvoj ove pivarske djelatnosti u samom početku leži u činjenici da se voda morala prokuhavati da bi se mogla konzumirati budući da su prevladavale bolesti poput dizenterije, kolere i tifusa.

Tijekom stoljeća redovnici su proučavali razvoj kvasca i proces fermentacije. Poboljšali su proizvodnju piva stvarajući sve sofisticiranije recepture. Piva koja se danas kuhaju u Val Dieu inspirirana su originalnim receptima koje su razvili redovnici. Piva se još uvijek proizvode tipičnim postupkom druge fermentacije u bocama. Pivo je autentično opatijsko pivo, proizvedeno bez dodavanja začina i kuhano u skladu s tradicionalnim postupkom infuzije. Tajne piva su uglavnom voda i kvasac.

Kvasac se vrlo pažljivo čuva i održava u samostanu. Pivski kvasac se sastoji od mikroskopskih gljiva (saccharomycescerevisiae) koje su vrlo zdrave. Sadrži puno vitamina C, mineralnih soli i vrlo je snažan antioksidans.

Pivo Val Dieu je pravo craft pivo i njegova proizvodnja traje između 6 i 8 tjedana. Tako možemo dostići ovu visoku razinu alkohola (6% za svijetlo pivo, 8% za smeđe pivo i 9% za Triple pivo), ali isto tako i vrlo složenu aromu koja je tipična za pivo Val Dieu. Voda koja se koristi za proizvodnju piva dolazi iz “Barrage de la Gileppe”. Naš kraj je poznat po izvorima vrlo visoke kvalitete. Neki izvori naše regije poznati su u cijelom svijetu: Spa, Bru i Chaudfontaine nalaze se na samo 20/30 km od Val Dieua.

Val Dieu 225
4880 Aubel
+32 87 68 75 87
info@val-dieu.com
www.val-dieu.com

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.