Puničin ajvar by Marin Rendić i novo craft pivo iz Varionice!

by Ribafish
0 komentar

Ne, nemamo savršen spoj ove dvije obožavane namirnice, ali smo prisustvovali druženju i pečaćenju suradnje Bistroa Apetit by Marin Rendić i pivovare Varionica te predstavljanju novog piva!

Craft piva su na hrvatskoj sceni prisutna već osam godina, a od početnih skromnih izdanaka i igranja na klasične aleove i portere koje je tek trebalo približiti novim korisnicima, danas imamo preko 100 pivovara i desetke stilova – za svakoga ponešto.

No, koliko god su se craftovi uspjeli ubaciti u kafiće i lokale širom Lijepe naše, u restoranima još uvijek ima dosta puno prostora za najkvalitetnija domaća piva.

Tako je poznati chef Marin Rendić u svom Apetitu na prekrasnoj Jurjevskoj ulici u svoju ponudu ubacio i višestruko nagrađivanu perjanicu Varioničara – Chef’s beer, a u lokalu su također i njihov Papak i Neon Stout.

Čista platina za atelier ANII! Etiketa za Chef’s Beer najbolja je u Europi

„Gosti kod nas najčešće naručuju vino, a moje je mišljenje da i za vrhunsko pivo uvijek ima mjesta, što zorno poručuje i jedan više nego zadovoljan gost iz Rusije, koji je kući taksijem išao neprestano ponavljajući  riječi, this beer is not normal, this beer is not normal. Mislim da je sam popio 6 Chefova!“ govori Marin dok u majici i trapericama u dvorištu iza lokala neumoljivo miješa svoj ajvar.

Ajvar već godinama radi za potrebe Apetita po puničinom receptu iz Međimurja (paprike se kuhaju, a patlidžani peku!), a planira ga pakirati i u male staklenke kao suvenir. Pomogao sam mu očistiti rubove žlicom, i stvarno mislim da se ljudi iz Tača moraju ozbiljno zabrinuti, jer je ovo brutalno!

Osvojena Azija: Craft pivovara Varionica zasjala na najvećem i najprestižnijem azijskom natjecanju piva

Davor Simičić i Matija Mrazek kao suvlasnici, direktori, radnici, rudari, varioničari i još štošta, uz pomoć svoje nove akvizicije Matka Šutala nakon niza međunarodnih priznanja i nagrada na velikim svjetskim pivskim festivalima, upravo su skuhali novo pivo, pa su donijeli jedan keg te smo dugo uživali u tom mutnom napitku, breskvasto-dinjastih aroma (ima i kokosa u nosu!), a opet izvrsno gorkog okusa.

European Beer Challenge 2021: Varionica s tri piva osvojila čak četiri zlata!

Pivo koje se pamtljivo, lako izgovorljivo i jednostavno naziva HBC472, dobilo je ime po eksperimentalnom hmelju najvećeg svjetskog proizvođača hmelja, američkog Yakima Chiefa, koji je upravo Varionici povjerio veliki pokus – svariti pivo s još neistraženom sirovinom. Odluka o stilu je brzo pala na DDH (double dry hopped) Hazy Pale Ale od 4,9% alkohola i ugodnih 30 IBU-a, ovo će limitirano pivo u narednim danima hladiti grla najbržih do šankova, pa bacite oko na Varioničin Fejs gdje se sve može pijuckati! I razmišljajte o njihovoj ponudi i u vašem restoranu…

Ajvar je nakon par sati skuhan, Marin se otišao presvući jer se Apetit polako počeo puniti, Variondžije otišle suditi piva za Homebrew prvenstvo, a vi jednostavno odvojite malo vremena i probajte i jedno i drugo!

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.