2. TRIPE FEST: Dođite 3. lipnja u restoran Kod bake u Garešnicu na natjecanje u pripremi fileka

Facebook grupa Volim fileke i Gastro Akademija d.o.o. iz Garešnice, organiziraju 3. lipnja 2023. godine drugi festival fileka u restoranu Kod Bake!

by Ribafish
0 komentar

U zagrebačkom restoranu Vrapčak uz prigodne je izvrsne fileke najavljen novi festival obožavatelja fileka pod imenom Tripe fest. Tridesetak prijavljenih ekipa iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije ukrstit će svoje kuhače u dobro poznatoj okrepčevalnici Kod bake, u Kapelici pored Garešnice, a organizacijski odbor i suci su uz pokoji gemišt složili konačni pravilnik i poželjeli svim natjecateljima dobro vrijeme i fer borbu.


Još nije kasno da se prijavite, kao ni da, ako ste se već prijavili, izoštrite svoja čula, unaprijedite tehnike i pokušate osvojiti prestižnu titulu. Poruka svima je – dođite i dobro se zabavite, a kako je glavna kuharica Kod bake, Danijela Andri obećala uz sve kotliće napraviti i sama još barem pet jela od tripica, vidimo se početkom lipnja u Garešnici!

Službena objava sa Superportala:

PROGRAM
• 11,00 sati okupljanje i prijave, lokal Kod Bake u Kapelici 36, Garešnica
• 12,00 sati pozdrav natjecatelja i svečano otvorenje
• 12,30 sati početak kuhanja
• 15,00 sati predaja uzoraka i kušanje fileka
• 16,00 sati proglašenje najboljih
• Nastavak vrtne zabave


KOTIZACIJA SUDJELOVANJA: 15 eura po osobi (majica, ručak i vino)
NAČIN PRIPREME: Natjecatelji donose kotliće i začine, organizator osigurava kuhalište, drva za loženje, 2 kg obarenih PIK-ovi fileka, ručak, majicu i bocu vina.
Kuha se 2,30 h i predaju uzorci pod šifrom. Osigurane su nagrade najboljima.


Tripice, kako ih zovu u Hrvatskom primorju, fileke, kako će kazati Zagrepčani, Zagorci ili Slavonci, vampe, kako govore Slovenci, ili škembiće, kako ih zovu u Srbiji, ili volite ili ne volite. Sredine nema, a dosta je onih koji i na sam miris koji se siri dok se kuhaju bježe glavom bez obzira. Većinom muški obožavatelji kažu – ako nam tripice ne žele kuhati majke, sestre, žene, punice, šogorice, učinit ćemo to sami. Pa, evo prilike da to i napravite.
Kuhanje fileka je i jedna dobra vrsta zabave i druženja. Razgovaramo dok se krčkaju (treba ih izbjegavati dok se samo kuhaju u vodi), razmjenjujemo recepte i pijuckamo, i to je doživljaj. Dovoljno je ženi reći – idem na fileke, i sva će pitanja u trenutku nestati. Pa i ono najvažnije – kada ćeš se vratiti kući? To je nešto ritualno i obožavano.
Fileki su u bivšoj državi bili jelo radničke klase. Generacije poštara, soboslikara, zidara, mehaničara, kovinotokara, bravara i nama danas zaboravljenih zanimanja pohodile su u pauzama za marendu ili gablec restorane i gostionice kako bi pojeli porciju friško kuhanih fileka, jela koje nije bilo previše skupo, a bilo je izdašno i ukusno. Fileki ili tripice, dakle, spravljaju se na razne načine, kulinarska mašta tu doista ne smije stati. Dobro došli na Tripe fest, uz pozdrav VOLIM FILEKE!!!

Mail za prijave zdravko.andri@gmail.com

Organizatori i suci: Branko Ognjenović, Rene Karaman, Domagoj Jakopović Ribafish, Davor Dretar Drele, Branko Uvodić, Dražen Kocijan Kocka, Vladimir Jurić i Zdravko Andri

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.