Željko Suhadolnik Suhi: Čašica razgovora s bardom hrvatskog vinskog novinarstva

by Ribafish
0 komentar

Kada se u društvu spomene stručnjak za vina, većini će misli poletjeti upravo na Suhog. Koristim zatišje pred sezonu vinskih sajmova i festivala da upitam legendu što nas u vinskom svijetu očekuje ove godine i kako je kroz sve ove godine ostao – jetro intacta!

Legendarni urednik časopisa Svijet u čaši, dobri duh svake vinske fešte, stručnjak, erudit i čovjek s kojim ćete uvijek imati o čemu popričati, Željko Suhadolnik Suhi, baš kao i svi mi jedva čeka da opet krenu vinska druženja.

Kalendar festivala vina u Hrvatskoj u 2021.: Nazdravimo proljeću!

Ako sve bude po planu, ovog proljeća nas očekuje desetak vinskih sajmova i festivala na kojima će mi kao i uvijek dati odgovore na neka pitanja, jer Suhi jednostavno živi vino i vinsku kulturu, a njegovi tekstovi uvijek ubodu u srž. Poslah mu par pitanja dok se sve ne otvori i evo što sam saznao!

Dragi Suhi, kao prvo, kako zdravlje?
– Koliko znam, dobro, hvala na pitanju. Hodam, pogledam, pomirišem, kušam, a i kušnul bih. Mirise prepoznajem, okuse također, temperature nemam, ne kašljem pa sudim da je zasad sve OK.

Spreman si na posjetu festivalima u zemlji i regiji? Imaš li plan za travanj i lipanj?
– Imam i za svibanj, ali tko zna kako će biti, ne opterećujem se s planovima jer vremena su nesigurna, bit ću sretan ako se ostvari barem polovica od onoga što se najavljuje.

Koji su ti omiljeni vinski festivali, kako je to izgledalo kad si tek zakoračio u svijet vina i vinarstva?
– Dragi su mi svi, svaki na svoj način. Susret s proizvođačima ali i s brojnima iz publike veseli me, nakon toliko vremena vidiš drage osobe koje se rjeđe sretnu. Drago mi je popričati, prisjetiti se i nekih lijepih trenutaka kad smo se i češće podružili.

U biti, kako si uopće postao vinski novinar?
– S vinom se družim od malih nogu, čaša uz ručak bila je uobičajena u mojoj obitelji. Imao sam sreću družiti se s osobama koje su me naučile da od čaše do čaše znaju biti velike razlike, i privuklo me to. Kvaliteta je postajala bitno važnija od količine, a fala Bogu, sam Svevišnji pobrinuo se za to da cijena kvalitete bude takva da mi ne dopusti stvaranje navike za količinom. I tako sam ostao jetro intacta.

Kako si proveo vrijeme u lockdownima, pratiš li scenu?
– Kao dječak, tužan i sam.

Gdje sve možemo čitati tvoje komentare i ostale tekstove, što je sa Svijetom u čaši?
– Početkom 2019. bolest se bila obrušila na mog prijatelja, kolegu i poslovnog partnera a u manjoj mjeri i na mene, ja sam se uspio oporaviti relativno brzo ali moj pajdaš još osjeća posljedice. Uglavnom, Svijet u Čaši u mirovanju je, ja sam, da baš ne prekinem sve do kraja nastavio na Internetu, s blogom www.suhiucasi.wordpress.com, pogledajte ti i ostali pa prosudite vrijedi li pažnje.

Kako komentiraš vinsku 2019. i 2020, u Hrvatskoj i svijetu?
– Drago mi je bilo čuti od vinara da je 2020. bila kakvoćom viša od prosjeka, istodobno, po onome što sam također čuo, prinosi su bili niži nego inače, pa se nadam da će se iz toga nešto naučiti. Mala smo zemlja inače i ne možemo igrati na količine, ali s obzirom na prirodne uvjete možemo igrati na kakvoću i ekskluzivnost i na viši prihod u tome kontekstu.

Što nas očekuje u 2021. ako se sve otvori i bude kao normalno?
– Kakvi jesmo, a kakvi jesu i drugi, bojim se da nas, ako se sve odmah otvori, ne očekuje nešto sjajno, stoga mislim da je bolje s otvaranjem ići postupno, odmjereno i RAZUMNO LOGIČNO, tako da ne bude kontroverzi koje onda upravo ljude i navode na to da se, možda i iz prkosa, ponašaju preopušteno neodgovorno.

Kakvi su moderni vinski trendovi? Postoji li neki stil koji ti ne leži kao meni kisela piva?
– Nisam od onih koji luduju za novim trendovima u vinu. Kao i u svemu drugome, u današnje vrijeme stalno se nešto kao novitet izmišlja i nudi i u kategoriji vina. Vino je proizvod koji nastaje sporo i promišljeno, tj. prirodno, a ne kao nešto trendovsko i nešto što se troši i prije nego što je proces rađanja završen…

Kao i sve ostalo što se unosi u organizam, ono treba imati dovoljno higijene, iskrene pažnje i vremena najprije da grožđe dobro dozrije, a onda i da vino, bez dosoljavanja i dokiseljavanja, biberenja i svega ostaloga do kraja odradi svoj ciklus u podrumu, potom koliko treba i u boci…

Kao doajen vinskog novinarstva, kako gledaš na novu, mladu scenu koja nastavlja tvojim putem?
– Bojim se da je previše nestrpljivih i površnih, podložnih trendovima, a premalo onih ozbiljnijih i odanih suštini. A tih drugih ozbiljnijih i odanih suštini vjerojatno je manje i stoga što im, čini mi se nekako i iz vlastitog iskustva, društvena zajednica u ovo vrijeme brzine, površnosti, jeftinih efekata, ne ide baš osobito u prilog…

Koji bi savjet dao mladim novinarima, koji pak mladim vinarima?
– Festina lente. Prema svemu onome što nije prirodno i suštinski, zdravo, te što istinski ne vodi naprijed ne biti indiferente…

Hvala na svemu i još puno putovanja, čašica i divnih tekstova želim!

 

FOTO: Suhi, Julio Frangern, Zlatko Pavošević (R.I.P.)

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.