Zaštita prošeka ide dalje – u srijedu glasanje o novoj Uredbi

Uskoro ćemo saznati hoće li Hrvatska uspjeti zaštititi prošek, ili će Italija i dalje to stopirati obzirom da im ta riječ previše sliči njihovom proseccu...

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

“Bolja od metode passito i charmat, bez sumnje je metoda izbjegavanja arogancije. Nismo komplicirali, nudili smo argumente i ulazili u meritum stvari. Drago mi je da smo reagirali bez nervoze”, rekao je zastupnik Tonino Picula u uvodnom govoru u hotelu Dubrovnik, gdje je održan okrugli stol posvećen novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti koja ima utjecaja i na budućnost slučaja hrvatskog prošeka. Uredba, koja je sada konsolidirana u jedan zakonski akt, ima za cilj pojednostavnjenje i jačanje zaštite geografskih oznaka i tradicionalnih specijaliteta te jača ulogu proizvođača u zaštiti svojih proizvoda.

S više od 3592 proizvoda registriranih pod oznakama zemljopisnog porijekla i tradicionalnih specijaliteta, ova uredba ima dalekosežan utjecaj na poljoprivredno-prehrambeni sektor unutar EU. Sektor čija je vrijednost 2017. procijenjena na 77,15 milijardi eura. Hrvatska sa svojim 71 zaštićenim proizvodom, također dobiva nove alate za promociju i zaštitu svojih autohtonih proizvoda, pa tako i Prošek – tradicionalno desertno vino iz Dalmacije.

Donošenje nove Uredbe, o kojoj će Europski parlament glasati sljedeći tjedan, bila je povod i za razgovor o slučaju prošek i prosecco, dva različita vina duge i bogate tradicije. Slatki i sirupasti prošek, koji je duboko ukorijenjen u dalmatinskoj tradiciji, te pjenušavi prosecco, poznat po svojoj svježini i voćnoj aromi, primjeri su kako geografske oznake i tradicionalne metode proizvodnje doprinose raznolikosti i bogatstvu europske kulturne baštine.

Na okruglom stolu pojašnjeni su noviteti koje uvodi nova Uredba: nova uloga Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo, nove mogućnosti za zaštitu proizvoda kao sastojaka, uvođenje održivih praksi u proizvodnju, učinkovitija zaštita proizvoda na internetu te snažnija uloga udruga proizvođača. Uz bržu proceduru za registraciju, nova pravila omogućit će proizvođačima lakši pristup zaštiti svojih proizvoda na tržištu EU i izvan njega.

Ana Marušić Lisac, direktorica certifikacijskog tijela Biocertificon, kazala je: “U novoj regulativi je dobro što su se uzele trenutne gospodarske i tehnološke okolnosti u obzir. Također, načela održivosti su značajna poluga za europsku strategiju Farm to Fork koja ozbiljno razmatra i tradicijske i oznake izvornosti.”

Tonino Picula, domaćin događaja, istaknuo je: “Nova uredba EU o oznakama izvornosti nije samo pravni okvir; to je prilika za naše proizvođače da povećaju prepoznatljivost i zaštitu svojih proizvoda na globalnoj razini. Posebno za prošek, ovo je korak naprijed u zaštiti naše kulturne i gastronomske baštine. Sjetimo se, kad je ušla Hrvatska ušla u Europsku uniju, nije imala nijedan svoj proizvod. Mi nismo odustajali, angažirali smo se u izradi dva priručnika kao bismo motivirali proizvođače i tradicijske proizvode kako bi dobili na cijeni i kvaliteti. U tom sam procesu naglašavao da novije države članice ne smiju biti diskriminirane i imati manji broj proizvoda, a ovaj spor oko prošeka ipak nam je dopustio da se stavimo na raspolaganje proizvođačima“.

Događaj je okupio predstavnike proizvođača, vinske stručnjake i novinare što potvrđuje zajedničku predanost jačanju zaštite i promocije europskih vrijednosti kroz izvrsnost u proizvodnji hrane i pića.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.