„Wine, olive & heritage festival“ u Jelsi na Hvaru potkraj lipnja!

by Ribafish
0 komentar

Nakon prošlogodišnje pauze, ove će se godine manifestacija „Wine, olive & heritage festival“ predstaviti u četiri dana i uz domaće sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina.

Službena objava:

U prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“ koja baštini „skup znanja i vještina o pažljivom odnosu prema prirodnim izvorima kopna i mora važnih za dostupnost hrane, kvalitetu životnog prostora i stabilnog ekološkog sustava“. Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike nauče nešto novo. Festival teži promovirati „sve najboje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini.

Festival započinje u četvrtak 24. lipnja organiziranim tematskim obilaskom Zastražišća, te posjetom OPG-a Ante Mateljan Babić i Grgo Lučić. Navečer su planirani Dani poezije i vina te kratki dokumentarni film o životu na otoku osamdesetih godina 20.st.

U petak i subotu, 25. i 26. lipnja, organizirani su tematski obilasci najpoznatijih hvarskih vinara i uljara s degustacijama (Vina Carić, Vinarija Ventus, vina Plančić, vina Matković, vinarija Tomić, vina Bojanić, vina Bell’Iakov, uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić.)

Festival se službeno otvara u središnjem Jelšanskom parku u petak u 19h. Ondje se priprema Gastro show ugostitelja s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacija otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitih bilja s otoka Hvara. Predviđena je degustacija maslinovih ulja i vina s Udrugom hvarskih vinara. Navečer su na programu predavanja o otočnim proizvodima kao temelju mediteranske prehrane, o mediteranskoj prehrani kao načinu života te predstavljanje slastičara lokalnih slastica i dodjela nagrada najboljim slastičarima otočnih slastica.

U subotu, nakon obilazaka vinarija, program u središnjem parku počinje u 19h, ponovno uz  hvarske specijalitete te prezentaciju otočkih proizvoda, degustaciju maslinovih ulja i vina s Udrugom hvarskih vinara. Panel diskusiju s vinarima „Izvorna vina i vina za turizam“, moderirat će eno-gastro novinar Tomislav Stiplošek.

U nedjelju 27.06.2021. predviđen jeWINE & SAIL“- izlet sa starim jedrenjacima udruge Lantina, a navečer u 20 sati je promocija knjige pjesama Nela Vrkljan

Službene oznake festivala: #najbojeodHvara #JelsaWOH #eatlocal

Detaljni program pročitajte na: https://tzjelsa.hr/hr/dogadanja/wine-olive-heritage-festival/

 

Izlet u vinarije naplaćuje se 200kn. Prijave na Info@tzjelsa.hr.

Organizator festivala je TZO Jelsa

Trg Tome Gamulina 1

21465 Jelsa, otok Hvar

www.tzjelsa.hr

Info@tzjelsa.hr  

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.