Voilà Francuske delicije: Fantastični sirevi, vina, senfovi i hrpa drugih čudesa u gastro butiku na Trešnjevci!

Sreli su se, zaljubili, on je došao u Zagreb i onda su otvorili malen butik francuskih delicija. Otišli smo do njih na Trešnjevku i totalno se oduševili!

by Ribafish
0 komentar

Voilà Francuske delicije stotinjak metara od Trešnjevačkog placa prema Remizi s lijeve strane nećete baš primijetiti ako niste baš ciljano krenuli do njih i to je možda i njihov najveći trenutačni problem. Sve ostalo je čista ljubav. Stara Končareva i dalje životari iako je svjetlosnim godinama udaljena od zlatnih dana osamdesetih, no uvijek krcata tržnica, craft shopovi i kafići uz nove fast foodove i dalje zovu na onaj klasičan, radnički Zagreb moje mladosti.


U jednom od starih ulaza, malo prije Ekonomske škole na adresi Ozaljska 13 smjestilo se i dvadesetak kvadrata lokala Voilà Francuske delicije. Nema tu previše raskoši, polica sa slatkišima, hladnjak sa sirevima, starinski stol na sredini i pogled na cijeli zid ispunjen šarenim papirićima u kojima se skrivaju sjajne namirnice. Nije lako iznenaditi iskusnjaru kakav je Ribafish, svjetski putnik sa 65 pečata u putovnici, ali Voilà me stvarno razveselila. Kao da skupljate album sa sličicama, i ispred vas je stotinjak nekakvih artikala koje baš i ne možete smjestiti u svaki folder u mozgu. Dakle, veselje!


Prekrasna visoka i nasmijana Maja Kurtanjek i njen još viši dečko, Francuz Nans Argoud iz Lyona, taman dovršavaju razgovor s kupcima koji su na izlasku iz lokala i nose doma u vrećici hrpetinu klope i cuge za ozbiljniji tulum. Prebacuju se na nas i počinje priča. Službeni jezik je engleski jer Nans tek savladava naški, ali sa svojim šarmom osvaja sva srca, baš kao što je slomio Majino podno ziplinea u Lici!

Iako je doktorirao strojarstvo, posao u struci ovdje nije uspio naći, pa su željni francuskih specijaliteta došli na ideju da se provozaju Nansovom domovinom i kušajući i razgovarajući s vlasnicima farmi i malim proizvođačima donesu u Hrvatsku samo kvalitetne namirnice, upravo one koje bi jeli i sami. I otvorili Voilà u prosincu 2022.


E sad, ne znam koliko oni mogu pojesti, ali ovdje ih, iako na malom prostoru, stvarno ima svakojakih okusa i mirisa. Otkud početi? Pa hajdemo sa sirevima kojih od gotovo svježih do odležalih kozjih ima nekih dvadesetak vrsta. Veći izbor od sireva vjerojatno imaju samo – sardina, i to kuhanih na pari! O da, ono što smo mi jeli u JNA, ili kad je crna kriza, Francuzi su dignuli na višu razinu: ratatouille, papar, tapenada, cimet…

Prvi u nizu zbunjujućih pogleda u Maju nastavio je još zbunjeniji kad sam shvatio da imaju namaze od goluba, puževa i žaba! A onda pogled krene na pačju jetru, sirup od kestena, tjesteninu od kestena, konzerve i staklene tegle s već polugotovim glavnim jelima, pa desetak čokolada s motivima Versaillesa, bombonijere, terine i ono što me posebno oduševilo kao fanatika senfova – osam različitih dijon muštardi!


Naravno da imaju i brutalno maslinovo ulje, likere, bombone i mandulat, a tu je i nougat desert “camembert” zapakiran u pravu kutijicu od sira. A okus, napolitanke za bogate! Jedan predstavnik šampanjaca predvodi još petnaestak etiketa biodinamičkih vina, a na izlasku smo još skužili i namaze od riba, jakubovih kapica, i još koječega morskog. Jesmo li spomenuli rižu, soli i začine?


Maja i Nans žive na Trešnjevci, pa im je i lokal blizu, ali su svjesni da za nešto više trebaju doći bliže centru, pa ako imate prostor za iznajmljivanje, javljajte se, a imaju sjajno uređen web shop i društvene mreže (na dnu teksta). Za sebe kažu da samo žele ponuditi normalnu i kvalitetnu hranu koje u hrvatskoj nema te da osobno stoje iza svake namirnice koje uvezu. Radno vrijeme je od 9-18, četvrtkom do 19 i subotom od 9-14, a imaju i dostavu na kućnu adresu.


Cijene nisu male, ali s obzirom na ono što dobijete – nema nikakvog razgovora. Tako da kad idete u posjet ljudima koje volite, nemojte stati na benzinskoj i kupiti kilavu čokoladu i jeftino vino nego baš kao mi obrstite Voilà, kupite nešto za jesti, ali možda i nož, vadičep pa čak i raclette roštilj za šest osoba, i gledajte kako se ljudi vesele.

Uostalom, kako sami Maja i Nans kažu “Naša misija je otkriti vam tradiciju, znanje i iskustvo svake francuske regije kako bismo vam približili bogatstvo okusa i oduševili vaše okusne pupoljke! Voilà, Bon appétit!“.

Uglavnom, Kasandra upravo sprema popis za francusku večeru, pa si vi mislite 😊

Voilà Francuske delicije
Ozaljska 13
www.francuskedelicije.hr
https://www.facebook.com/francuskedelicije
info@francuskedelicije.hr

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.