Vinarija Sušić, Imotski: Dobri odabiri grožđa i obiteljska tradicija

U Zagrebu je u prostorijama Češke Besede promovirana vinarija Sušić sa sedam odabranih vina. Alen Sušić koji je do početka devedesetih pokazivao izraziti nogometni talent, igrao u juniorima Veleža, a poslije radio u svojoj električarskoj struci odlučio je 2010. pokrenuti OPG u Glavini donjoj. Kao i mnogi u imotskom kraju odabrao je vinogradarstvo i vinarstvo pa se nakon 12-godišnjega rada može konstatirati da je izabrao pravi profesionalni put.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Sušić nema puno vinograda u svom vlasništvu, oko 15 000 trsova na 3 hektara ali dobrim odabirom grožđa u svome kraju a pogotovo onim kupljenim u Podgrađu kod Benkovca radi odlična vina. U to smo se uvjerili u radionici koju je vodio Tomislav Jakopović. Početak je bio u znaku Jokan one kujundžuše 2021., 12% alkohola (Jokan je bio nadimak njegova pokojnog djeda). Svježa kujundžuša ručno brana rađena flotacijom sa 5.1 kiselinom u izuzetno dobrom balansu.

Chardonnay special one 2021., 12.0% alkohola (dobio ime po sinu koji je rođen kao šesto dijete nakon petero kćerki!) je tipični chardonnay sa svježinom, 5.8 kiseline, voćan traži čašu više. U imotskom kraju smo probali chardonnay u više stilskih varijanti a ovaj se mnogima dopao kao najbolji izraz sorte. Konstatirano je da ovakvo vino bez problema prati u jelu roštilj i mesa s manje pikantnih začina.


Na pošipu iz 2021., 13.5% alkohola vidjela se umješnost vinara da kupi najbolje grožđe sorte u Čari na otoku Korčuli. Vinar zna gdje i kako kupiti sirovinu/grožđe od kojeg će dobiti najbolje rezultate u vinu. To smo se kasnije uvjerili sa svjetskim crnim sortama. Rađeno flotacijom, vino je ozbiljno, puno ekstrakta, prepoznatljive sortnosti, slasno od viših alkohola. Pitanje je bilo otkuda mu zadimljenost u okusu ali vinar kaže da nije bilo u drvu. S vlastitom berbom iz ove godine Sušić će moći napuniti oko 2000 butelja a kad na rod dođe još 3.000 trsova bit će otprilike još toliko butelja. Ovo vino je u maloprodaji 100 kuna.

Cuvée crni iz 2019., 14.5% i 5.8 kiselina punjen je s 50% vranca a ostatak su trnjak, merlot i syrah. Sve sorte su posebno macerirane i bile zasebno u klasičnom bariku oko 16 mjeseci i tada kupažirane. Vino je izrazito voćno s karakterističnim ljubičastim rubom (vranac koji će kasnije tamniti), tanini su vrlo ugodni a tek treba doći do sinergije tanina iz bačve i grožđa.Vino visoke vrijednosti već sada, upravo se puni za tržište, s velikim potencijalom starenja. Po riječima vinara dobilo je na Zavodu 89 bodova. MPC 100 kuna.


Jokan cuvée 2015., 15% alkohola je također bio 16 mjeseci u novim barik bačvama. Suho, vrlo tanično s okusom koštunjičava voća (“Šljiva, džem od šljive, ali i smokva, sjajne svježine ugodan završetak s malo fine gorčine, moglo bi se reći idealan završetak” – sommelier Jakopović). Kupažirani su 90% CS i merlot te 10% plavca. Mada je staro sedam godina vino još ima dobre perspektive starenja. Dobro bi se uklopilo uz steak, biftek i divljač. Preostalo je još oko 1500 butelja po 187 kuna a po riječima vinara oko trećine će sačuvati za arhivu.

Grand cuvée 2018 16% alkohola rađen sa 60% syraha i 40% merlota od grožđa iz Podgrađa (Božo Bačić) kasnije branog u bačvama različitih proizvođača (Mađarska, Francuska, SAD…) također je bilo 16 mjeseci na “školovanju”, dobilo je savršenu taničnu strukturu. Tanina je puno, svi su ispeglani i polimerizirani. Izrazitih voćnih aroma, okus crne čokolade između ostaloga… Vino je u potpunoj ravnoteži između hladne i tople strane a u gutljaju traži više. Ovako napravljeno vino iz 2015 dobilo je najviše značajnih nagrada (Šampion GAST-a 2017, dvostruki pobjednik u Mostaru 2017. i 18. te srebrna medalja 92 boda na Decanteru 2020) Prepoznao je to i jedan američki kupac koji je htio otkupiti sve butelje. Sušić je prodao 630 boca a ostatak od 1300 se prodaje i sada po MPC-u od 500 kuna. Oko 400 butelja Sušić će sačuvati za arhivu koja se upravo gradi i druge prigodne događaje.


Završno, uživali smo u desertnom merlotu iz 2017 IBB s 14% alkohola i 8% kiselina! Vinar je htio dobiti suho vino ali su neprovreli šećer dosegli 105 grama. Grožđe za ovo vino je brano punih mjesec dana kasnije oko 20.rujna.Ovdje možemo prepoznati u okusu liker višnje uz sve druge karakteristične okuse i mirise merlota. Vino je pakirano u male butelje 0.375 l a cijena mu je 250 kuna. Merlot koji nismo kušali iz 2018. ima 20%neprovrelog šećera 7.5 kiseline i 18% alkohola. Sve to čini terroir u kršu Podgrađa (mineralnost) s maksimalnim brojem sunčanih sati i minimumom padalina.

Sposobni Alen Sušić s brojnom porodicom je prije nekoliko godina otvorio i konobu u obiteljskoj kući nazvanu po djedu Jokan a kao što sam već spomenuo i neka vina se iz poštovanja zovu po njemu. Vina se najviše prodaju na kućnom pragu i širom velike makarske Rivijere. Sušić za vodeću lozu , oko 70% kujundžuša, u svome vinogradu kaže da je desetljećima bila hraniteljica obitelji uz druge poljoprivredne proizvode. Iako je ima najviše uvijek se traži još… A za lozu će reći: “Koliko joj daješ toliko i dobiješ”.

Vinar je krenuo putem odabira grožđa kojega će uzgajati uz svoju kuću u Glavini donjoj ali i izabrati ono najbolje što se nudi na tržištu (pošip, syrah, merlot, CS…) te svojom kreacijom stvoriti prepoznatljiva “sušićevska” vina. To mu dobro ide i nema razloga da i ubuduće nije na tom putu. Želimo mu dobar vjetar i mirno more.

Tekst: Vjeko Madunić
Photo: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.