Vinarija Plantaže: Mala priča o najvećem vinogradu Europe!

by Ribafish
0 komentar

Svega nas je par dana prije covida dijelilo od puta na jug i posjete crnogorskoj Vinariji Plantaže u blizini Podgorice. Razgledavanje, a bogami i degustacija plodova s Ćemovskog polja, službeno najvećeg vinograda u komadu u Europi, odgođena je na neka bolja vremena.

Ostaje nam samo da se veselimo putovanju, pričekamo da se sve smiri i do tada nabavimo neko od njihovih vina u našim trgovinama.

Kako navode u vinariji, površina pod vinogradima Plantaže je 2310 hektara na kojima raste impresivnih 11 milijuna trsova. Vinarija Plantaže vino iz svojih vinograda drži u bivšoj vojnoj bazi, pa na trideset metara pod zemljom u svakom trenutno leže stotine drvenih bačava, odnosno oko dva milijuna litara vina. Sadnja vinograda započela je davne 1977. a danas ovdje rađa čak 27 sorata vinove loze, među kojima dominira vranac, autohtona crnogorska sorta nastala prirodnim
križanjem kratošije (primitivo, zinfandel, tribidrag, crljenak) i gotovo izumrle lokalne sorte duljenga.

Od vranca Plantaže proizvode osam vina, među kojima je na našem tržištu najpoznatiji Vranac Pro Corde, a tu su također vranci Barrique, Reserve, Premijer, Stari Podrum i desertni Medun. Premijer odležava šest godina odležava prije prodaje, miriše na stare Kraševe Griotte, šljivu, smokvu i suho voće, punog je i skladnog okusa.

Vranac Reserve u drvenim bačvama odležava 2,5 godina, a nakon pet ide u prodaju, i dalje je tu ta svugdje prisutna divna voćnost i ravnomjernost u svakom dijelu gutljaja. Najzanimljivije vino je svakako Vladika, kupaža vranca, cabernet sauvignona i merlota. Posvećeno je 200. godišnjici rođenja crnogorskog vladara i vladike Petra II. Petrovića Njegoša. Tijekom kušanja sa sjajnim vinarom Igorom Zlatkovim s Cresa, složili smo se da je baš vino s dušom, drugačije i puno ljubavi i truda.

Pro Corde je dobio zlatnog Decantera za 2020. godinu, i time zaokružio trilogiju koju je počeo Stari podrum – Cabernet Sauvignon 2012, a nastavio 2019. godine Vranac Reserve 2013. Impresivno.

U vinariji za svoju perjanicu kažu sljedeće:
“Riječ je o vinu koje je za svojih 27 godina postojanja osvojilo regiju i steklo milijunsku popularnost širom svijeta. Danas je to brend po kojem su ne samo Plantaže, već i Crna Gora, poznate i priznate u svijetu. Pro Corde je uz Vrhunski Vranac, najprodavanije i najizvoženije vino u kategoriji buteljiranih vrhunskih vina s prostora bivše Jugoslavije.

Ćemovsko polje

Vranac je ime dobio po crnoj (vranoj) boji zrele bobice, odnosno njene pokožice. Ta bobica, odnosno sjemenka unutar bobica, u sebi skriva upravo ono, što pored ostalog omogućava kreiranje posebnog vina pod nazivom PRO CORDE – iz srca za srce.
Vranac Pro Corde ima tamnu crvenu boju, tipičnu za crnogorski vranac. Izraženi su mirisi crnog bobičastog voća, poput kupina i borovnica, dok se u pozadini prepliću tonovi trešanja, suhog začinskog bilja i kave. Tanini su primjetni, ali utkani u mekano, glatko tkanje ukusa, nalik crnoj čokoladi. U dugoj završnici vino zadržava osnovni voćno-začinski karakter. 30% vina odležava u velikim bačvama od francuskog hrasta najmanje dvije godine.

Vranac Pro Corde

Vranac Pro Corde ima farmakološku vrijednost ako je svakodnevno, u umjerenim količinama, sastavni dio obroka. Preporučuje se uz sva jela od crvenog mesa, začinjena i masnija, uz svu divljač, pršut, kao i uz sve masne sireve jače izraženog mirisa.
Servira se na temperaturi od 17-19°C.”


Pro Corde je inače omiljeno piće velikog glazbenika Gorana Bregovića, i povodom obilježavanja 55-te godišnjice kompanije, 2018. godine organiziran je njegov koncert u vinogradu na Ćemovskom polju! Zanimljivo je da je to tek treći koncert te veličine u svijetu koji je organiziran u vinogradu – prije njih to su još napravili svaki u svom vinogradu Andrea Bocelli i Sting.

Vina Plantaže u Hrvatskoj možete nabaviti u svim većim supermarketima vodećih trgovačkih lanaca.

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.