Vinarija Kos, Donja Zelina: Vinska fešta ove subote

Vrijedna i neumorna obitelj Kos velikom vinskom feštom u dvorištu vinarije na najbolji mogući način slavi otvorenje svog novog pogona, moderne kušaonice, mini shopa i bronce na Decanteru za legendarnu kraljevinu!

by Ribafish
0 komentar

Svi ste pozvani da ove subote dođete na feštu uz svirku, vina po promotivnim cijenama i burgerima Cubismo bara ispred Vinarije Kos, i uživate u savršenom spoju nagrađivanih vina i moderno-rustikalnog uređenja. Peta generacija obitelji Kos u Sv. Ivanu Zelini njeguje stoljetnu obiteljsku tradiciju u srcu Zagrebačke županije, a ako se sjećate stare kušaonice i podruma, sada su se preselili u jednu sasvim novu dimenziju.

I to – preko ceste 😊

Naime, Kosovi su kupili zemljište doslovno preko puta starog podruma i rustikalne kušaone i stvorili svemirski brodić, prekrasno moderno zdanje gdje sada majka Anita ima još više posla oko pripremanja čudesnih oblizeka i ozbiljnih jela koja će vas dočekati u obilasku jedne od najpoznatijih zelinskih vinarija. Imali smo priliku prošetati kroz moderan proizvodni dio vinarije (stari podrum danas služi kao skladište) opremljen novom tehnologijom koja omogućuje bolju kontrolu proizvodnje, fermentacijskih procesa i dozrijevanja vina.

Od noviteta su ponosni na betonsko jaje za proizvodnju vina različitih stilistika i što veći efekt maceracije te bogatstvo okusa, vinsku banku u nastanku te razvoj ekološkog i biodinamičkog segmenta. Potpun prelazak na ekološku poljoprivredu planiraju za 2028. godinu.

Vlasnik Željko Kos od nekadašnje Alfe i Omege polako ostaje samo Alfa jer dio poslovanja polako, ali sigurno prepušta sinu Karlu koji je objeručke prihvatio tradicionalan obiteljski posao nakon završetka studija Agronomije u Zagrebu te prakse kod Mikea Grgicha u Kaliforniji. Uz njega, u svakodnevnom poslu su mu velika podrška i supruga Anita, baka Fanika, sin Matej, kćer Helena te buduća snaha Katarina. „Godišnje proizvodimo do 100 tisuća litara vina i pjenušaca, a maksimum do kojeg možemo ići ide i do dvostruko više od spomenutih brojki. U proizvodnji kombiniramo stare bačve i novu opremu kako bi od oboje dobili ono najbolje za vaša i naša nepca“. govori nam Željko.

Imali smo priliku probati cjelokupan range njihovih vina, oba pjenušca, od crnog pinota i kupaže triju bijelih sorata (Rosula i Anita), zatim klasičnu kraljevinu ovjenčanu broncom na aktualnom Decanteru te meni omiljen, uvijek svjež, voćan i zaigran Kerner po kojem su unikatni na ovim prostorima. Divno, veselo i zaigrano vino puno mirisa i aroma. Tu su još i graševina, rajnski rizling, chardonnay, rose od crnog pinota te perjanica vinarije – crni pinot. Budućnost Vinarije Kos je nesumnjivo svijetla što smo doznali kušajući Cocturu, jantarno vino berbe 2015., dugo macerirani rizling koji sve diže na jednu višu dimenziju. I dalje sjajna vina, svaka čast.

Apsolutno treba pohvaliti gospođu Anitu Kos koja iz okolice dobavlja sjajne sireve, nareske i bučine sjemenke i stvara čudesne plate povezujući ih s njihovim plodovima tora (izvrsne kobase i naresci), dok su pohane kuglice od tijesta sa sirom nešto apsolutno fantastično.

Vinarija Kos postaje i ostaje mjesto posebnih degustacija, radionica, svirki i drugih edukativnih i interaktivnih aktivnosti koje su usko povezane s vinima. Bit će otvorena vikendom, a preko tjedna su mogući individualni i grupni posjeti. Puno hvala Turističkoj zajednici Zagrebačke županije na pozivu kod Kosovih i za suorganizaciju „KOS Winefest“, a ove je subote najbitnije pripaziti prilikom prelaska ceste pošto će se tulum odvijati i u starom i u novom pogonu te na prostorima ispred njih. Prekrasna obiteljska priča, obavezno navratite jer će uz podrumske cijene biti i hvaljeni burgeri Cubismo bara iz Lonjice!

Vinarija KOS

Hrnjanec, Stjepana Domjanića 8
10382 Donja Zelina
Tel. 099 354 5600
vina@vina-kos.hr
vina-kos.hr

Prijave na event: https://www.facebook.com/events/211761881790962/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.