Vikend delicija i pića kod legendarnih Bibicha

by Ribafish
0 komentar

Hana je zvala na predstavljanje albuma ljudi za koje nisam čuo u Skradin u subotu za vrijeme najjačih gužvi na cestama i vrućini od plus milijardu. U hipu se stvore Nika, Saša, Vinopija, Ramo i sljedeće sam sekunde u divnom starom Skradinu. Miro je sredio apartman u brata Trupe iznad Zlatke, najbolje pizzerije u gradu, i večer downtempo/ethno/house glazbe u društvu Alena, Vesne, Filipa, kao i Mate, njegove Nike, Čede i supruge te vrlo brzo skompanih autora sjajne glazbe i dugokosog Slovenca koji je zasjeo za sintić i totalno opustjeli gradić pretvorio u nekakav privatni party.

Pili smo sve od Bibicha, jeli majstorije Vesne i Mate, pričali, smijali se, i nastavili drugi dan s kupanjem među labudovima u rijeci koja je na površini slatka, a kad zaroniš slana. A onda na jednu putnu do vinarije. U hacijendu snova usred Plastova, s vizionarom i genijalcem Alenom Bibićem i većinom ekipe od sinoć na fetu pršuta i čašu Debita, službeni izotonički napitak na plivanju do otoka Visovca u lipnju 2020.

Klupica ispred kuće, susjedi prolaze i mašu, meljemo o Krleži, filozofskom u Zadru, pokojnom Arsenu, moramo i u podrum probati nove nade Lasin i Plavinu, jedva se skupljamo i otvaramo dušu na putu kući. Čovječe, pa ja sam stvarno bogat što poznajem tako divne ljude… Savršen vikend, ponovilo se, pročitajte više o eventu iz Haninog pera, hvala još jednom na pozivu i svemu!

OFFICIAL ALBUM LAUNCH ”DEEP INTO CROATIA” TOMEC&GRABBER
@AMBASADA BIBICH SKRADIN, 17.8.2019.

Službeno predstavljanje novog albuma dvojca Tomec&Grabber, odnosno Krešimira Tomeca i Marca Grabbera, onog trećeg u nizu projekta koji je započeo prije 9 godina izlaskom albuma ”Dalmatian Dub” te kasnije i ”Dalmatian Lounge”, održano je u subotu u Ambasadi Bibich u centru Skradina. Osim samog predstavljanja novog albuma, koji spaja modernu downtempo/ethno/house glazbu svjetske razine s tradicionalnim hrvatskim zvukovima, večer je stavila akcent na visoku razinu – u glazbi, vinima i gastronomiji.

Na terasi u marini, okružena brodovima i jahtama, Ambasada Bibich dočekala je goste u potpisnom minimalističkom dizajnu, gdje je desetak velikih vinskih bačava privlačilo sve prisutne, a ona ”glavna”, na kojoj su se hladila vina vinarije Bibich (Rose, Debit, Babić) nudila gostima više od jednog pića dobrodošlice. Vina su bila još jedna od poveznica na koncept večeri, jer su se pila vina čiji jedinstveni terroir Plastova daje najbolji izričaj vina južne Dalmacije.

Kristalno svježi rose bio je najbolja okrijepe u 19h kada je sunce napokon počelo popuštati, a bijela,odnosno žuta vina, svježa, aromatična i najbolji začin uz bilo koje jelo, dala su naslutiti kako je gastronomski dio večeri biti onaj koji će pratiti upravo njih. Crni Bibichev Babić bio je onaj koji se točio do kasnih sati te upotpunio doživljaj Dalmacije – pun okusa, ujednačenih kiselina i tanina, dodao je akcent na kontrast koji uvijek prati vinariju – crno i bijelo, početak i kraj, alfa i omega vinarstva Plastova.

Glazbenu večer je otvorio DJ Stipe Širinić, koji je modernim zvucima napravio poveznicu na članove klape Skradinski Buk. Bez najave, članovi klape su pjesmom iznenadili ne samo goste večeri, već i one koji su se slučajno našli u prolazu ili na okolnim brodovima u marini.

Glazbeni intro uveo je u službeni početak večeri, gdje je Hana Čičić pozdravila okupljene u ime organizatora O2TB, domaćina vinarije Bibich, te cijelog organizacijskog tima službenog predstavljanja albuma.

Gastronomski dio večeri oduševio je sve okupljene, najprije jelima chefa Mate Jankovića, koji je pripremio uštipak nadahnut dalmatinskim okusima. Friter od pršuta i sira s ružmarinom uveo je u modernu reinterpretaciju tradicionalnih okusa, koji su se nastavili želeom od brudeta.

Vesna Bibić priredila je ostatak slanog dijela večeri, i to onaj – crni. Naime, jelo koje je vrlo specifično za ove prostore, a za vinara i samu vinariju Bibich velo posebno to je sipa. Namirnica koju su često kuhale žene iz obitelji Bibić ovdje je interpretirana tako da se od nje zadrži njeno crnilo. Pa je tako crni menu bio sastavljen od 4 crna slijeda: Kornetić sipe s kremom od sipe i ”nekavijarom” od sipe, crnom tempurom kadulje, krekerom od sipe s kremom češnjaka, te crnim rolicama od tijesta sipe i dimljenom piletinom.


Dubravko Jagatić održao je interview s Krešimirom Tomcem i Marcom Grabberom, u kojem su svi prisutni mogli uvidjeti značaj i važnost dobre promocije novog albuma. Borba za promoviranje našeg kulturološkog bogatstva i uviđanje značaja koje ona nosi istaknuti su kao veliki zadatak koji nije ostavljen samo glazbenicima, već i svima ostalima – chefovima, umjetnicima, vinarima, kao i gostima, odnosno korisnicima.

Marco Grabber puštao je glazbu sa sva tri albuma iz serije, koja je goste, odnosno one koji glazbu s albuma nisu još čuli, ”navukla” i navela da odmah krenu upiti o kupnji novog albuma koji se kasnije potpisivao.

Glazba s albuma ”Deep Into Croatia” pokazala je i važnost sparivanja glazbe i hrane, te su ubrzo svi zaključili kako je ovo idealna glazba, idealnog beata i tempa za bio koji obrok, bio on priređen kod kuće, na ulici ili u restoranu.

Dobrih taktova nije nedostajalo, a nije ni gastronomskog dijela – on se naime, nastavio impresivnim kreacijama NinaGina Pastries, koja su ponovno pokazale bogatstvo naše tradicije i njenu reinterpretaciju u ”one-bite” veličini i modernoj varijanti. Verzija smokvenjaka s bademima, lješnjacima i medom s tartufima, Kocke bračkog limuna, Mini tart od oraha, Fritule od choux tijesta i domaćim džemom od smokava NinaGina priredila je i pokazala najvišu razinu kreativnosti u slatkom mediju.

I onda kada su mnogi pomislili kako vrhunskog ića i pića ponestati, na veliki drveni stol iznesen post-desert – nenadmašno iz svijeta ulja i sira. Ulja najbolje maslinarske regije na svijetu, ona istarske, braće Chiavalon iz Vodnjana spojila su se inačicom najboljeg i najnagrađivanijeg hrvatskog sira – onog Paškog. Paški sir iz 2019. i 2018. koje je predstavila Martina Pernar iz Paške Sirane, savršeno se kombinirao s uljima Romano, Mlado, Organic i Ex Ablis, od kojih je posljednje prvi blend uljare i istovremeno najveći ponos koji nam dolazi iz Vodnjana.

Večer bi se nastavila do prvih zraka sunca, iako je glazbena kulisa umirila sve prisutne kada je za klavijature sjeo Boštjan Golinar, pijanista koji je s najvećim klasicima klasične glazbe stvorio gotovo filmsku atmosferu. Zaokružena ljetna večer započela je borbu za hrvatsku tradiciju, borbu protiv zaborava i borbu za slavlje onoga što čini našu povijest i tradiciju, borbu za ono što je nama najbliže i ono što čini našu povijest, naš ponos, a time i pruža najkvalitetnije temelje za izgradnju bolje budućnosti.

Fotografije potpisuju fotograf Davor Ergo i Richard Gruica

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.