Vela Luka nudi tri sjajna mjesta za sve željne fine spize!

by Ribafish
1 komentar

Nisam rođen tu, ali sam na ovom rajskom otoku proveo gotovo svako ljeto barem po dva tjedna, što u Gradini gdje mi danas žive roditelji, što u valama pored nje, što u Veloj Luci i okolici. I uglavnom nisam jeo ništa po restoranima jer sam bio škrt i baba bi me ubila da je saznala da nisam jeo doma. Pa sam gastro scenu počeo pratiti tek nedavno.

Naravno da se na samom otoku izdvajaju dva mjesta, Konoba Mate usred Pupnata i Lešić Dimitri u Korčuli, ali ljestvica se posvuda diže sve više i više, i sada praktički svaka uvalica ima svoju konobu u kojoj se svi zaklinju da je riba došla na stol baš ovaj čas. Upravo iz tog razloga, krenuli smo malo njuškati na crno što se događa na pet kilometara od kuće (mama bi me ubila da zna da jedem okolo), i došli do sjajnih zaključaka, pa krenimo random (seosko domaćinstvo, riblji restoran i fast food/konoba), a ne redom…

Konoba Šiloko, Gradina
Jako mi idu na živce jer su kuća do moje, ali netko se jednostavno prvi trebao sjetiti da Gradina može imati isplativ restoran. A Zoran Barčot to već godinama to radi i više nego uspješno. U kontaktu s malim dobavljačima, OPG-ovima, ribarima i svime što treba za ugođaj na pet metara (doslovno) od mora, iako nema otvorenu vatru, konstantna je okrjepna stanica brojnim jedriličarima i jahtašima. Neki dan je dosegao vrhunac popularnosti kad je na večeru po drugi put došao i sam predsjednik države Zoran Milanović, pa ovih dana idemo isprobati predsjednički meni.

Od specijaliteta tu je svježa riba, rakovi, kozice i školjke, jer Šiloko je ipak prvo riblji pa tek onda mesni restoran, no, ako naručujete janje ili odojka, izaći će vam se u susret bez imalo problema. Trenutno su najveći hit sove ili sovice, vrsta jastoga koji se lovi oko Korčule i Lastova, oborita riba i školjke poput modrujaka (volak) koje i nisu česte na drugim mjestima, a da ne pričamo da se po cherry rajčicu možete prošetati i ubrati ju osobno u vrtu pored lokala.

Zoran nikako da nabavi neki craft, vinska karta je dosta široka, dapače, čovjek radi svoj vrhunski pošip, a crnu kupažu nabavlja također s ovog dijela otoka. Konstantna popunjenost najbolji je poziv na večeru u lanenoj košulji, radno vrijeme od svibnja do listopada, cijeli dan, a preporučeno je najaviti se na broj 091 201 1040.

Najljepše od svega je što sjedite uz borove, slušate cvrčke i gledate jedno od najljepših mjesta Korčule i Mediterana, i prije deserta se samo bacite u more. Divota… Još kad bi lokalne vlasti imale sluha i postavile par cijevi ispod premoštenog dijela koji je zatvorio cirkulaciju mora…

Konoba Gulin, Stani (na cesti prema Kampu Mindel iznad uvale Stračinčica)
Prvo je trebalo raščistiti teren, a onda kamen po kamen popraviti i dotjerati tradicionalnu poljsku kućicu (toreta) i okoliš, parsto metara iznad uvala Stračinčica i Žukova na krajnjem sjeverozapadu otoka Korčule. Jednom kad je vidite, zaljubit ćete se trenutno, a onda ćete vidjeti i kamin, i gradele, i peku i pogled na more, i nakon par bevandi sjajne kupaže iz Smokvice (i drugih dijelova otoka, legendarni spremač peke Marin je bio dosta tajanstven), slanih srdela, tune na naglo, popara, lešada, hobe ili janjetine ispod peke, doći će vam da jednostavno zapjevate od sreće.

Nema klasičnog menija, nego što se dan prije nabavi od mesara i ribara, ribu love i sami, a maslinovo ulje je, nećete vjerovati – njihovo, dakle, totalno jednostavno! Najnovija akvizicija je kokošinjac u obliku palače, kojeg je tijekom zimskih mjeseci podigao Tonči.

A onda će vas dočekati kompletno osoblje na čelu s vlasnikom Tončijem Gulinom, bivšim prvim tenorom klape Ošjak, i netko će vas valjda prije zore dokotrljati do apartmana. Nabolje od svega je što svi stalno nešto pjevuše, čudo jedno!
Na ovome mjestu od 2007. konoba Gulin savršen je spoj rada vrijednih ljudskih ruku u škrtim uvjetima (nema struje ni vode) i prekrasne prirode i svega najboljeg iz obližnjeg mora i s kopna. Najtoplija preporuka za ovu kamenu oazu u kojoj ćete dosita osjetiti Mediteran kakav je bio pred stotinu godina je bilo kakva riblja juha, lešada, peka, išta. Rade samo večere i to uz predbilježbe na broj 091 159 7339.

rpt

rpt

Restoran La Spizza, Vela Luka (Obala 2, broj 1, ako vam možda pomogne, a neće…)
Rekao sam svom rođaku Tinotu, odnosno Zermetu, nemoj raditi tako velik lokal, teško ćeš ga napuniti, i naravno, fulao, jer je La Spizza krcata svaku večer, a otkako su nedavno počeli raditi i ručkove, rižota, makarune i koješta, puno je cijeli dan. Osnovna je ideja bila napraviti najbolji burger na Korčuli, ali kako je u lokalu ostalo par pećnica za pizzu, Tino je bacio suprugu u žrvanj, našao sjajnog chefa za sve ostalo, i sad imamo hit u centru grada, vrata uz vrata do legendarnog Plafa.

Burgeri su brutalni, visoki, s 200 gramskim udjelom mesa, mesnati, mirisni, močvarasti, možda čak i preveliki za ljeto. Da, ova rečenica mi nije trebala, ali pokušavam biti na dijeti pa ne ide. Rade od 11-23, najbolje je doći u suton s pogledom na opjevanu valu, rezervacije poželjne predvečer, ali će vas ubaciti, samo ne dolazite iza 23.00 jer Zermetova Sonja se onda malo ljuti. Pizze među boljima na otoku, šalša od kozica uz makarune za svaku preporuku, a palačinke su čisti hedonizam – banane, nutela, višnje, šlag… Najtoplija preporuka, ionako mršavi ovog ljeta nisu u modi.

Izvrsno vino za gemišt, tajna luško-blatska kupaža s naglaskom na cetinku i rukatac, velika ponuda butelja, i opet ni c od craftova. Ali pomalo, kraj ovakvih stolnih vina po 80 kuna, ni ne treba ti vrhunsko pivo… Zato imamo Žrnovo i Pinjac Pub!

Pinjac Pub Žrnovo: Prva korčulanska pivovara s izvrsnom otočkom hranom!

 

Dakle, još moramo otići u Amora i njegov dvorac na zalazak sunca, u Bate na najbolju ribu na lešo i u Pičenu na nešto novootvoreno, ali smatramo da je za prvi dio ljetovanja, i ovo sasvim dovoljno. Vela Luka ima još hrpu hotela, restorana, bistroa i konoba, i bilo bi divno kad bi se to sve negdje dalo pronaći na jednome mjestu. Možda jednog dana nekome do toga bude i stalo, do tada, lutamo…

U sljedećem nastavku napadamo Blato, pa budite uz miša!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

10 razloga zbog kojih ćete se zaljubiti u Blato na Korčuli - Ribafish 19 kolovoza, 2020 - 09:18

[…] Vela Luka nudi tri sjajna mjesta za sve željne fine spize! […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.