U Zagrebu je najavljena manifestacija “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese”

U zagrebačkom restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj ulici najavljena je manifestacija “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja će se tradicionalno održati na uskršnji ponedjeljak, 10. travnja 2023.

by Ribafish
0 komentar

U Vodnjanki predvođenoj uvijek vrijednom i rastrčanom Svjetlanom Celijom isprobali smo ovoga tjedna par jela od špalete povodom manifestacije posvećene ovom dijelu svinjskog mesa, konkretno plećki prednje noge.

Ugodna atmosfera u centru grada, dragi ljudi koji su nam donijeli dašak Istre i mora u metropolu i meni uvijek draga namirnica, bili su izvrsna uvertira za Uskršnju feštu u Vodnjanu na koju vas ovom prilikom sve pozivamo! I puno hvala na prvim ovogodišnjim šparogama, dobar tek…

Službena objava:
Manifestacija se uspješno održava već 12 godina na Stanciji Buršić u Vodnjanu. Glavni cilj pokretač same manifestacije prije 12 godina bio je valorizacija “špalete” (plećke) kako ne bi pala u zaborav i kako bi se ponovo konzumirala. Zahvaljujući naporima obitelji Buršić danas se špaleta proizvodi u cijeloj Istri i prodaje, a oko Uskrsa možemo uživati u jelima od špalete u svim istarskim restoranima i konobama.


Manifestaciju svake godine posjećuje sve veći broj osoba s područja Istre, Kvarnera i obližnje Italije i Slovenije. Uz želju da na manifestaciju privučemo posjetitelje iz Zagreba i okolice, održana je ova posebna promocija. Na promociji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, supružnici Mikela Buršić Lisjak i Robert Lisjak te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je pozdravila uzvanike i predstavila Vodnjan i cilj promocije.


Mikela Buršić Lisjak predstavila je Pršutarnu Buršić i samu manifestaciju, a domaćica Svjetlana Celija je predstavila restoran Vodnjanku i meni koji je posebno kreirala za ovu prigodu. Uzvanici su imali priliku kušati četiri slijeda, svaki pomno kreiran. Za početak je ponuđena tipična fritaja sa špaletom, kuhana špaleta, špaleta “a la giravolta” uz šparuge te slani kolač, odnosno domaći kruh s komadićima špalete i samoniklim travama iz okolice Vodnjana. Drugi slijed se sastojao od tradicionalne pašte, pljukanca sa špaletom, domaćim kobasicama i šparugama. U trećem slijedu, Svjetlana Celija je spojila meso od boškarina sa špaletom i čipsom od pancete na kremi od mišance. Za kraj, uzvanici su mogli uživati u tipičnim vodnjanskim slasticama, pinci i Bumbarskoj torti.


U tradicionalnim jelima od špalete, šparuga, fritaji, pljukancima, domaćoj maneštri, pinci i drugim delicijama moći će uživati svi posjetitelji koji će nam se pridružiti na manifestaciji. U pripremi je dodatan zabavni, sportski i dječji program. Vidimo se u Vodnjanu!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.