U Sloveniji otkriven spomenik Zvonimiru Simčiču, jednom od najvažnijih vinara s ovih područja

Otkrivanjem spomenika u dvorcu Dobrovo, u povodu 100. obljetnice njegova rođenja, odana je počast ocu Rebule Zvonimira Simčiča - Medota. Njegova ostavština na području vina ima svjetski doseg, jer je zaslužan za očuvanje autohtone vinske sorte rebula, koja je svoj dom našla u prekograničnoj regiji Brda-Collio.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Zvonimir Simčič bio je jedan od najvažnijih vinara s ovih područja koji su dali ključan doprinos razvoju cijele regije Brda-Collio kao jedne od najboljih svjetskih regija za bijelo vino i afirmaciji autohtone sorte Rebula. Upravo zbog svojih uspješnih nastojanja da očuva ovu sortu u poslijeratnom razdoblju 1960-ih, u vrijeme kada je jedini vidio njezin potencijal, bio je poznat s obje strane granice kao otac rebule u Sloveniji i papà della ribolla gialla u Italiji.

Bio je vizionar koji je postavio nove smjernice u vinskom svijetu i temelje svog rodnog Medota te cijenjeni poznavatelj vina u zemlji i inozemstvu koji je studirao u Italiji na jednoj od najpoznatijih vinogradarsko-enoloških škola u Coneglianu, čiji maturanti zauzimaju najznačajnija vinska zanimanja i položaje u svijetu.

Pod njegovom paskom izgrađen je moderan zadružni podrum, danas Podrum Brda u kojem je radio prvo kao enolog, a kasnije i kao dugogodišnji direktor. Nakon povlačenja iz Zadružnog podruma Goriška Brda, kojemu je posvetio cijelu svoju karijeru, Simčič osniva obiteljski podrum Medot koji se proslavio prvim klasičnim pjenušcima na bazi rebule.

‘Moj je otac bio internacionalni kušač vina i imao je priliku probati najbolja vina na svijetu. Nakon tog iskustva, rekao je da je naš teritorij Brda – Collio jedan od najboljih teritorija na svijetu, posebno za bijela vina. Tako se kladio na svog ljubimca rebulu i uspio u onome što nitko prije nije ni sanjao’, poručio je Igor Simčič, sin Zvonimira Simčiča.

Trud i uspjesi Zvonimira Simčiča više su puta prepoznati i nagrađivani. Postao je počasni građanin općine Brda. U Italiji je također smatran eminentnim stručnjakom zbog svoje uspješne tehnološke i ekonomske priče koju je tada prezentirao Klet Brda. Bio je jedini stranac koji je postao član Talijanske akademije za vinovu lozu i vino zbog svog rada na području vinarstva, član viteškog reda Ordo Equestris Vini Europae te inicijator osnivanja Udruge sommeliera Slovenije.

Obilježavanje života i rada Zvonimira Simčiča održano je pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji je sa sinom Igorom i unukom Simonom Simčičem iz Domačije Medot otkrio spomenik podignut u čast Zvonimiru Simčiču u dvorcu Dobrovo. Među uvaženim gostima bio je i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, koji je prepoznao njegovu viziju tijekom svog predsjedanja i postao prijatelj Zvonimira Simčiča te brojni drugi počasni uzvanici.

‘Ostavština mog djeda ostavila je značajan pečat na svjetskoj vinskoj pozornici. Rebula se danas nalazi među svjetskim divovima poput Chablisa, Bordeauxa ili Toskane upravo zahvaljujući ocu Rebule’, istaknuo je Simon Simčič, unuk Zvonimira Simčiča.

Kako je i Zvonimir Simčič u srcima svoje obitelji i ljudi koji su ga poznavali ostao zapamćen po riječima ‘Vino je umjetničko djelo’, u paviljonu dvorca Dobrovo priređena je izložba radova mladih fotografa Fakulteta primijenjenih znanosti VIST koji su svoju inspiraciju pronašli u liku Zvonimira Simčiča u završnoj fazi njegova života, kada se nakon umirovljenja posvetio posljednjim snovima, stvaranju najkvalitetnijeg proizvoda od rebule, pjenušca proizvedenog klasičnom metodom. Nazvao ga je po svom ocu Ćirilu Metodu, kojeg su njegovi sunarodnjaci zvali Medot.

Kako bi priča o Zvonimiru, Rebuli, Brdu i Colilu obišla svijet, u pripremi je knjiga o plemenitom bogatstvu briško-collijskog kraja, o njihovom tekućem zlatu – Rebuli. Knjigu pod naslovom Zlatno vino kod jednog od najprestižnijih međunarodnih izdavača – Rowman & Littlefield ove će godine objaviti Noah Charney, Amerikanac koji živi u Sloveniji.

Otkrivanje spomenika Zvonimiru Simčiču u Brdima je isto tako i snažan signal Europi i svijetu da rebula može biti važan povezujući simbol prekograničnog područja Brda-Collio iz kojeg potječe.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.