Trut: Prvi korčulanski gin s OPG-a Komparak!

by Ribafish
1 komentar

Dvije inačice gina Trut, onog s gorkom narančom te limunom i mentom, odnedavno krase svaki kvalitetniji lokal na otoku Korčuli. Mi smo bili tamo gdje on nastaje…

Vlaho Komparak je jedan od onih likova koje ništa ne može zaustaviti. Tako je sad već daleke 2008. godine osnovao OPG Komparak na pola puta između Korčule i Lumbarde, i u malen, lijepo dizajniran butik/kušaonicu (s pravom malom pčelinjom zajednicom) smjestio sve proizvode koje je sam stvorio. Kako je primarno ipak pčelar, na prvome su mjestu proizvodi ovih vrijednih kukaca, medovi i balzama, a zatim i maslinova ulja (imaju svojih 500 stabala), džem od smokava, mediteransko bilje, svijeće od voska te odnedavna i dvije vrste gina.


Pomodna novotarija ili genijalan proizvod koji kupuje sve više trendsetera, sasvim je nebitno, a sam napitak od etilnog alkohola, borovica i hrpe začina – je upravo sjajan. No, krenimo od meda.


OPG Komparak proizvodi devet vrsta meda, od klasičnih pa sve do onih od mandarine i planike. Potonji je zbog svojih vanrednih ljekovitih svojstava, kao i svoje rijetkosti – trenutno na listi čekanja. Inače je pčelarski dio OPG-a drugi po veličini u regiji, a Vlaho se ponosi s brojkom od 320 košnica poslaganih na više lokacija na otoku. Na njihovom Facebooku možete vidjeti gdje se sve hrane ova vrijedna stvorenja i uživati u predivnoj, jedva dotaknutoj prirodi.


“Riječ je o ljubavi, volji i želji za nastavljanjem rada u poljoprivredi kao što su to radili i naši stari, uz stručnu pomoć najmodernijih tehnologija.”


Prednost pri pravljenju gina je u tome što je stalno na poljima i brdima Korčule te tako i u poziciji da tijekom godine bere i suši najbolje za njegov hit, gin Trut. Ime je dobio po nesretnom stanovniku svake košnice koji baš i ne živi neki prelagodan život, ma što mi o tome mislili, a dizajn boce je, kao i same kušaonice, dizajnirala Vlahina sestra. Na kraju je svaka boca elegantno umočena u fini sloj voska tako da predstavlja prekrasan poklon.


Oba Truta su sjajna, drže visoku cijenu, ali kad pogledate što Vlaho i njegove kolege sve beru i suše na otocima, samo se poklonite do poda i nestanete u noći jedva dočekavši da u dobrom društvu otvorite ovu sjajnu cugu. Namirisali smo se sušenih limuna i naranči, gucnuli sjajne likere dobrodošlice, popili ginove i sada svakome preporučujemo OPG Komparak za idealan suvenir ljudima koji vam u Zagrebu čuvaju stan, životinje, radno mjesto ili ih jednostavno volite. Naravno, ili ih naručite preko webshopa. Svaka čast ljudi!

OPG Komparak
Ulica 92 br. 4
20260 Korčula
vlahokomparak@gmail.com
Tel: +385 91 43 43 413

Ako želite saznati nešto više o samom Trutu…
TRUT Signature je dry gin s okusom divlje naranče i borovice, uz dodatak meda. Svi sastojci uzgojeni su i sakupljeni na otoku Korčuli, gdje se TRUT i destilira.

“TRUT je inspiriran ljetom. To je dio godine kad mi je Korčula najljepša. Već dugo se intenzivno bavim pčelarstvom i pratim ponašanje pčela. Najzanimljiviji među njima je trut, mužjak pčele čiji je jedini zadatak oploditi maticu. U narodu je trut sinonim za lijenčinu, dok su pčele radilice poznate po marljivosti. No, da trut ne oplodi maticu kolonija uopće ne bi postojala. Trut ima vrhunska osjetila i u potrazi za maticom leti kroz korčulanske vrtove pune aromatičnog raslinja. Ta trutova potraga inspirirala me da sakupim voće i bilje iz vrtova i njima oplemenim svoj gin. Divlje naranče, anđelika, borovica – sve to raste na mom gospodarstvu, u krugu od stotinjak metara. Gin oplemenjujem medom koji sam proizvodim”, objašnjava Vlaho Komparak (28) iz OPG-a Komparak.

TRUT je dostupan u pakiranjima od 0.5 L , te od jeseni će također biti i u pakiranju od 0.70 L, Pakiran je u bocama zapečaćenima voskom koji proizvode Vlahove pčele.

“Trut se u košnici pojavi krajem proljeća, a u kasnu jesen ga radilice izbace iz košnice. On, praktički, živi samo ljeti. Njegov susret s maticom, desetak metara iznad zemlje, vrhunac je njegova života. Taj Trutov hedonistički život inspirirao nas je da u boci gina sačuvamo okus bezbrižnog otočkog ljeta. Svi volimo ljeto jer se tada granice lakše prijeđu, znatiželjniji smo i skloniji avanturama. Kad otvorite bocu Truta usred zime, oslobodit ćete taj duh otočnog ljeta i inspirirati svoje društvo na avanturu. Mi smo se pobrinuli da taj ljetni avanturistički duh ne pobjegne iz boce, pa smo je zapečatili voskom kojeg proizvode moje pčele”, opisuje Vlaho.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Ljeto 2021.: Potpuno očarani Čarom i drugim mjestima, vinarijama i restoranima Korčule - Ribafish 3 rujna, 2021 - 10:09

[…] Trut: Prvi korčulanski gin s OPG-a Komparak! […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.