Traktorska alka u Garešnici kao najava za Festival tripica!

Na uvijek veselim i zabavnim događajima u Garešnici, uz potoke škrleta i izvrsnu klopu hrabro smo odvozili traktorsku alku, posjetili izložbu i muzej te saznali za datum velike filekijade!

by Ribafish
0 komentar

Garešnica je mirno mjestašce na sat i pol vožnje od Zagreba, osim kad naša država odluči kopati autocestu preko praznika i pritom drži otvorene čak tri naplatne kućice. Srećom, obilazni putevi su uvijek bili zanimljiviji pa smo tako vidjeli i divne ribnjake u Siščanima (iako nisu njihova županija, ali kaj sad, lijepo je) te bez muke došli do odredišta, gradske tržnice gdje se održavao 18. Memorijal Dejana Plavšića.

Mjesto otprije poznato, ljubljenje, grljenje, rakija i gemišt dobrodošlice te najava jedne klasične radne garešničke subote koju vrijedno planira, odrađuje i rijetko odmara direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak, ponosna na svoj kraj, a bogami i na najpoznatijeg stanovnika, veličanstvenog Ivu Robića.

Heroj nedavno prikazane Večere za pet na selu, neuništivi Boro Golenko je ispred svog OTK Kurbla preuzeo glavnu riječ i na početku predstavio izložbu starodobnih vozila (traktora, motora i automobila) i modele iz 12 klubova iz svih krajeva Hrvatske, Virovitice, Varaždina, Ivanić-Grada, Zagreba, Bjelovara, Nove Gradiške, Čakovca, Turopolja, Zadra te po jedne iz Slovenije i Nizozemske. Uz izložbu i slikanje s oldtimerima te upoznavanje s mladim robotičarima i poljoprivrednicima sa starim sortama, play of the day je trebala biti traktorska alka.


Nakon sudjelovanja u motociklističkoj alci u Bjelovaru, posljednjeg mjesta te razbijenom kacigom od strane podivljale alke, bio sam malo skeptičan. Ali kad sam vidio da je Kasandra jašući na modernom Fergusonu iz 1963. upiknula u dva, morao sam i ja zasukati rukave.


Pojeo sam sjajnu kobasu, trgnuo gemišt od škrleta, popeo se iza vozača i od straha ga zagrlio kao Leonardo onu malu na Titanicu, zažmirio i – promašio. Ohrabren još jednim gemom, poradio sam na čakrama, zauzeo pozu vilin konjic i pogodio prvo dva, a onda i u sridu! Nema medalje,ali sam si bio viši za dva centimetra! Poslije izložbe smo otišli u Naturu 2000, pa u DVD na tradicionalnu alku u tačkama, ali tu više rezultat nije bio bitan. Dobro, nismo pogodili apsolutno ništa, ali je onda došao gulaš od pet vrsta gljiva pa je sve prošlo u pjesmi i veselju i sjajnim peharima koje Boro ručno radi od rabljenih klipova motora!


Titulu najoriginalnijeg traktora opet je odnio rado viđeni Eicher 15/2 EKL iz 1957. godine koji je prije pet godina bio izložen u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Ponosni vlasnik Branko Prebežac na izložbu je dovezao traktor Steyer iz 1949. godine, koji je dobio nagradu za najstariji traktor. Titulom najuređenijeg traktora okitio se Porsche iz 1960. godine u vlasništvu Željka Ferčaka iz Novog Marofa. Na ovogodišnjoj izložbi predstavio se i Informatički klub Virus iz Kapelice.

Članovi kluba, većinom školarci, prezentirali su rad svoga kluba i robotičke setove što je bilo posebno zanimljivo djeci. Uz to, na nekoliko štandova bila je organizirana razmjena starih sorti povrća i tradicionalnog sjemenja, jer što ide bolje uz starodobne traktore nego stare sorte. Prezentirane su stare sorte kukuruza, graha, krastavaca, mrkve, mahuna, rekao je Mario Juretić, predsjednik Informatičkog kluba Virus i vlasnik ekološkog OPG-a Juretić. Cijelo vrijeme je odzvanjala pjesma Leta 3, defilirali smo traktorima po cijelom gradu i slikali se ispod murala Misteru Morgenu, dogovorili da sljedeći put zatvaramo party u Kurblinoj kući i bezecirali mjesto na Festivalu fileka iliti tripica Kod Bake u Kapelici 3. lipnja 2023. od ranih jutarnjih sati!

Hvala Garešnico, vidimo se za mjesec dana!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.