Sve hrvatske pivovare: 1. Pivovara Bošnjak, Sičice

by Ribafish
0 komentar
U rubrici “Sve hrvatske pivovare”, predstavit ćemo svih dvadesetak aktivnih domaćih tvornica ovog obožavanog napitka. Počinjemo s jednom malom, ali prekrasnom pričom – pivovarom Bošnjak…

Datum pisanja članka: 22.2.2016.
Ime pivovare:
 Obiteljska pivovara Bošnjak
Nit vodilja/slogan: 

Vino pije ko vinograd sadi, ko ne sadi taj se pivom hladi!
Lager po mom ukusu

Sjedište: Sičice 94, 35423 Vrbje
Mjesto kuhanja: Sičice 94
Vrsta: Mikro, totalni craft
Vlasnik: Obitelj Bošnjak
Godina osnutka: 2008.
Broj zaposlenih: 1
Godišnja proizvodnja u litrama: 30.000
Brewmaster: Dario Bošnjak
Ambalaža: Bačve 30 l, 50 l; boce 0,5 l
Osoba za kontakt: Mario Bošnjak, pivo.bosnjak@gmail.com, tel. 098 349 490

Pivovara Bošnjak | Author: Pivovara Bošnjak Pivovara Bošnjak

U plodnoj slavonskoj ravnici južno od autoceste Zagreb – Slavonski Brod u blizini Nove Gradiške smjestilo se pitomo posavsko selo Sičice. Na prvi pogled isto kao i sva ostala sela u blizini. Ipak, u Sičicama postoji nešto jedinstveno u Hrvatskoj što ovo selo čini posebnim. Obitelj Bošnjak otvorila je prvu Kušaonicu domaćeg piva koja je nastala iz ljubavi prema hobiju – kuhanju domaćeg piva. U davna vremena prije stotinjak godina u dvorištu obitelji Bošnjak iskopan je duboki bunar za potrebe mlinova i tadašnjeg obiteljskog „biznisa“. Bunar nije presušivao ni u vrijeme najvećih suša. Danas ga gospodarstvo koristi po potrebi, premda ima priključak na regionalni vodovod. U ista ta davna vremena, jedan od kućara u dvorištu nazvan je – pivnica.

“U pivnicu se sjedalo nakon napornog cjelodnevnog posla na čašicu razgovora. Tu se čuvalo piće i hrana iz domaće proizvodnje. Uglavnom rakija i suhomesnati proizvodi. Vina nije bilo tada, kao ni sada – vinograd ne rodi na Savi, ali moglo se naći piva. Tada, isto kao i sada. Tadašnje je kuhala prabaka, bilo je mutno i čuvalo se u zemljanim ćupovima. Iz tog vremena potječe i običaj kuhanja rakije od kukuruza čiji je tehnološki proces vrlo sličan procesu dobivanja piva, odnosno u oba procesa alkohol potječe od žitarica. Današnje pivo kuhaju Mario i Dario, praunuci spomenute bake. Prilično je bistro, mada nije filtrirano, i čuva se u suvremenoj opremi na kontroliranoj temperaturi hladnjače. Kad je nakon bezbroj pokušaja pivo postalo dovoljno dobro da ga mogu probati i drugi, uslijedili su razni prijedlozi i počele rađati nove ideje. Kako bismo lakše djelovali, zajedno s Adrejem Čapkom osnivamo Udrugu malih pivara.”, kaže Marijana Bošnjak.

Priča prelazi granice hobija 2008. godine kad se obitelj Bošnjak upušta u rekonstrukciju dvorišnih zgrada kako bi ih prilagodila za varenje piva i primanje gostiju. Tijekom 2010. godine stvoreni su uvjeti i OPG Bošnjak postaje i službeno Turističko seljačko obiteljsko gospodarstvo. Time Kušaonica domaćeg piva u Sičicama postaje zanimljiva točka u itinereru mnogih izletnika i mjesto druženja i opuštanja uz posebnu kapljicu sazdanu isključivo od prirodnih sastojaka: vode, ječmenog slada, hmelja i pivskog kvasca.

Domaće pivo je punog okusa i bogate pjene, a najčešće varijante su svijetlo i tamno. Ako ih pomiješamo, dobivamo treću varijantu: rezano domaće pivo. Uz pivo kuhano na seoskom domaćinstvu, možete kušati pivsku rakijicu, te likere spravljene na bazi pivske rakijice. U ponudi su i domaći slavonski zalogaji ovisno o sezoni: kulin, kulinova seka, šunka, slanina, kobasice, krvavice, čvarci, švargli, slane kiflice, domaće pite i drugi slasni kolači.

Važno je napomenuti da je svaki posjet potrebno najaviti.

Pivovara Bošnjak | Author: Pivovara Bošnjak Pivovara Bošnjak

Zanimljivosti: U krugu kućnih pivara koji se okupljaju na forumu Pivarstvo.info Obiteljska pivovara Bošnjak prva je registrirala proizvodnju piva.

Gdje se može kupiti/popiti:
– Kušaonica domaćeg piva Bošnjak Sičice 94 (obvezna najava)
– Corner Pub, Nova Gradiška
– Oskar, Nova Gradiška
– Bimota, Nova Gradiška
– Gajba.hr, Osijek
– Dostava piva Zagreb: Matan promet d.o.o. Baštijanova 50

Brandovi: Domaće pivo Bošnjak
Vrsta: Svijetlo pivo, lager Alc.
Vol.: 4,3
Ekstrakt: 11,8

Više o Obiteljskoj pivovari Bošnjak saznajte na njihovom facebooku i web stranici.

 

Enciklopedija svih hrvatskih pivovara startala je na portalu Gastro.hr, današnjem Missgastro.hr, kojem sam tada bio glavni urednik i nedavno je napunila pet godina! Originali su i dalje na www.gastro.24sata.hr

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.