Sosich wines: Dobra vina, destilati i maslinova ulja iz Vižinade

U Zagrebu je predstavljena vinarija Sosich iz Lašića kraj Vižinade. Ovo je još jedna od vinarija u kojoj uzgoj vinove loze datira generacijama unazad, od 1850-ih.

by Ribafish
0 komentar

Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Marko Kovač

Adriano Sošić je prije petnaestak godina zajedno sa svojom obitelji, majka Marćela i supruga Iva, krenuo u profesionalne vode nakon završene Poljoprivredne škole u Poreču koja je dala mnoge poznate vinare u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na osam hektara u svome vlasništvu u Lašićima na pretežito crvenoj zemlji (Ćuki, Piante, Boška, Rupa…) i pet u zakupu u dobroj godini proizvede oko 70000 litara vina.

Oko 60% je pod malvazijom, 30% teran, 5% muškat ottonel te manje površine merlota, CS-a i chardonnaya. Za svoja vina osvajao je i nagrade a žiriji na Vinistri su prepoznali vrijednosti la Pregiate 2017. zlato, i terana nono Giorgio 2017. srebro. Osim na kućnom pragu imaju organiziranu prodaju na nekoliko mjesta u Istri: Funtana, Vrsar, Tar.


Na predstavljanju smo imali priliku kušati pjenušac Vallis Vitae (rađen charmat metodom), tri malvazije 2017., 21. i 22., rose merlot 2021. teran nono Giorgio 2017. i poluslatki liker teranino 2019. (teran, borovnica, med, rakija). Ovdje ću spomenuti tri vina koja su nam svima ostala u najboljem sjećanju.

La Pregiata 2017. 13% alkohola i 5.6 g kiseline je odležana malvazija; hladna maceracija 4-5 dana, a onda je ostalo na talogu u inoxu još 6 mjeseci. Podizanje taloga dalo je ovoj malvaziji kremoznost i punoću. Kada je punjena u boce odležala je još dvije godine te je na tržištu od 2022. Ovdje se osjeti fini balans mirisa i okusa. Vino je živo, ekstraktno, zaokruženo s potencijalom starenja. Grožđe je brano s pozicija na zapadnoj, cijeli dan osunčanoj strani u vinogradima starim oko 45 godina. Lugarić od jela preporučuje klasnu bijelu ribu s roštilja, teletinu pod pekom ili rolanu u pećnici… Vino nagrađeno zlatom na Vinistri prošle godine. Na Vintage predstavljanju malvazija u Esplanadi 13.3 bilo je u samom vrhu interesa vinskih profesionalaca.


Teran nono Giorgio 2017. 13% alkohola 6.2 kiseline grožđe oko 15. listopada iz vinograda starih od 20-25 godina gdje je napravljena zelena berba, macerirano je 12 dana zatim stavljeno u francuski barik pune dvije godine. Nakon punjenja u boce vino je odležalo još dvije godine prije izlaska na tržište. U mirisu i okusu osjeti se višnja u čokoladi, džm od višnje, boja zečje krvi sa svim tipičnim karakteristikama terana. Tanini su ovdje nježniji ako ih uspoređujemo s našim plavcima. Teran je elegantno, pitko vino svoga istarskog podneblja i upravo je ondje omiljeno kod vinara i ljubitelja vinske kapljice.

Ovo vino ima još potencijal starenja i zapravo je šteta da zbog tržišta terani izlaze vani najvećim dijelom nakon samo dvije godine odležavanja. Isto smo konstatirali i za Sošićevu mladu malvaziju 2022. koja neminovno zbog tržišta izlazi početkom srpnja a pravo vrijeme bi bilo godinu dana kasnije. To su, naravno, problemi ne samo za vinare već i cijeli lanac u nizu distribucija, restorani itd. Problem je u tome da su konzumenti često i pod utjecajem medija i brze distribucije u presingu da moraju piti mlado niti godinu dana staro vino. Naravno, ne moraju – dapače, ali to je već druga i duga priča…


Merlot Silva aurea 2017. 13.7% alkohola i 7.5 kiseline je po općoj ocjeni u radionici ipak za nijansu bilo najbolje vino ispred dva već spomenuta. S velikim potencijalom starenja, visokom kiselinom i dobro posloženim parametrima gdje je relativno visok alkohol odlično uklopljen. Grožđe je macerirano 10-12 dana a zatim stavljeno u medium paljeni barik francuskoga hrasta 2 godine. Po riječima vinara Sošića merlot, on brzo nakuplja šećere, nije toliko zahtjevan u vinogradu poput spominjanog terana i ako je posao dobro odrađen u vinogradu rezultat je vrlo dobro ili odlično vino. To je slučaj sa Silvom aureom koju ćemo moći kušati još godinama kao vino u formi, ali ga nažalost ima jako malo. Veći nasadi merlota su sigurno u planovima dobrog vinara Adriana. Sigurno će se isplatiti…


Završno vinarija radi čak 14 proizvoda (slatki i poluslatki likeri, rakija) na bazi komovice. Kom od različitih sorti, jasno najviše malvazije, koji upotrebljavaju nije stisnut do kraja u preradi. Teranino koji smo probali se najbrže napravi. Na nedavnom lokalnom festivalu u Balama ovaj teranino je bio među prva tri. Cijela priča o Sosich vinariji te drugim poljoprivrednim proizvodima zaokružena je vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem (istarska bjelica, buža, pendolino i leccino).

Zaključak je da će ova dobra priča o mladom vinaru i njegovim vinima u idućim godinama sve više dobivati na važnosti u cijeloj Hrvatskoj.

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.