Škola vina Bakhova sina: Vinski Klub vas zove na seriju sjajnih predavanja

by Ribafish
0 komentar

Vinski Klub u Strojarskoj ulici svakoga utorka organizira vinske edukacije pod vodstvom velikana vinske riječi, Ive Kozarčanina i Tome Jakopovića

Službena objava:
Nakon dugog vrućeg ljeta vraćamo se starim dobrim navikama u Vinskom Klubu, a osim zanimljivih radionica i prezentacija vina i naših vinara četvrtkom, krećemo i s projektom „Škola vina Bakhova sina“. Svakog utorka organizirat ćemo vinske edukacije za ljubitelje vina i sve one koji će to tek postati.

Program je podijeljen na osnovnu, srednju i visoku školu pa je moguće odabrati razinu edukacije ovisno o predznanju i interesu za pojedine programe. U opuštenoj atmosferi kroz svijet vina vodit će vas vinski pisac Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović.

Bakhov sin je inače nadimak našeg poznatog novinara, urednika, vinskog pisac te degustatora Ive Kozarčanina, a Škola vina Bakhova sina njegova knjiga o osnovama vinarstva.


O knjizi po kojoj je predavanje i dobilo ime, sve je rekao treći as na slici, Željko Suhadolnik.
Neki koji znaju da je Iwek i Samoborec i šaljivdžija te koji na naslovnoj stranici vide bačvicu i, odmah, DVIJE butelje i veliku punu čašu a još nisu pažljivije prolistali odnosno pročitali knjigu kroz smijeh mu, zadirkujući, pjevuše znanu popevku Samoborci piju vino z lonci, Samoborke z demižonke…

Međutim, dakako, ta opjevana samoborska tehnika pijenja nema veze s ovom knjigom. Posve suprotno: odmah na početku knjige Iwek čitatelja savjetuje mudrom grčkom uzrečicom: MEDEN AGAN, koja znači: NIČEGA PREKOMJERNO!

Naslovna stranica privlači i ozbiljnom rečenicom recenzenta u dnu: Sjajno napisano, zanimljivo i iskreno, u jedinstvenom stilu.

Kozarčanin se postavio u ulogu nastavnika i nastavu nudi od predškole, pa, po razredima, kroz osnovnu školu i srednju školu do velike mature koja omogućava pohađanje akademije. Evo nekih naslova u tijeku ovog školovanja: O bojama, mirisima, okusima, Čarobna riječ terroir, Svaka prigoda ima svoje vino, I mirna vina su puna strasti, Biserje pjenušavih vina, O sortama, tlu, klimi, O ocjenjivanju vina, O 10 vinskih grijeha i sedam zapovijedi, O staklu, drvetu, O vinu i zdravlju, O povijesti, O zabludama, O istinama o vinu… Za posljednji dio je ostavljena vrlo korisna abeceda pojmova.

Na kraju školske knjige: Puno je vinopilaca, vinoljubaca, vinoznalaca… ali malo ih je koji mogu suptilno razumjeti vino. Mislim da je Ivo Kozarčanin među tih malo, napisao je lijepo Damir Josić, baranjski vinar i ugostitelj, vlasnik restorana u Zmajevcu…

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.