Ravnogorska salamijada: Nova manifestacija u Gorskom kotaru oduševila posjetitelje

U sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice u Ravnoj Gori je u subotu, 25. veljače u organizaciji Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara te pod pokroviteljstvom Općine Ravna Gora i Primorsko goranske županije održana je prva Ravnogorska salamijada i izbor za Zlatnu kobasu 2023., a dobitnik prve Zlatne kobase je OPG Dalibor Podobnik!

by Ribafish
0 komentar

Svi su putevi vodili te subote u Ravnu Goru gdje se premijerno održavala Salamijada.

Kako sam totalno zaljubljen u ovaj dio Lijepe naše i redovit gost na Gljivarskom kotliću, sat vremena vožnje od Zagreba i mogućnost kušanja dvadesetak domaćih kobasa i priliku da meljem na mikrofon – izgledalo je kao savršen plan. I tako je i bilo!


Ravnogorski Dom kulture koji kao da je stao u vremenu tamo negdje šezdesetih, privukao je preko 300 posjetitelja pristiglih od Zagorja do Istre, koji su uživali u kulturno-zabavnom programu te u razgovoru s izlagačima na petnaestak štandova – razni OPG-ovi su prezentirali proizvode od meda, marmelade i džemove, sokove i rakije, proizvode od buče, rukotvorine od vune, ljekovite pripravke od lavande, sireve, prepeličja jaja, likere i sokove od aronije pa čak i pivo Driveničke pivovare!

Članovi DVD-a Kupjak bili su zaslužni za domaće kobasice i dinstani kiseli kupus sa špekom dok je cijelo vrijeme atmosferu dizao Trio Kumpanjoni.


I dok su se čekali uzorci, svu je pažnju s pravom zaplijenio profesor dr. sc. Ivica Kos s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu “Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica u okolnostima klimatskih promjena”. Edukativno, elokventno, sjajno, a usput sam ga i pozvao na test prezvuršta, sjajan lik!

Gljivarski kotlić, Stara Sušica: Savršen razlog da skrenete s autoputa!

Varijacije temperature i vlage najočitije su promjene danas, i one imaju najveći utjecaj na kakvoću i kvalitetu proizvoda. Možemo reći kako neki proizvodi čak nisu ni upotrebljivi za konzumaciju zbog razvoja patogenih organizama. Upravo su zbog svega toga manifestacije kao što je Salamijada korisne, jer ukazuju na potrebu za raspravu o toj temi, kao i potrebu za ulaganjem u kontroliranu proizvodnju tradicionalnih proizvoda, istaknuo je prof. Kos kolegama s portala Gric Gric.


Organizatorica, motor i najljepši osmijeh manifestacije te predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara gospođa Blažica Sveticki istaknula je kako je jako zadovoljna za prvi put.  Mi već godinama radimo na projektu očuvanja tradicije i baštine našeg kraja. Kroz projekt Festivala bakine škrinjice koji se ove godine održao već 14. put, rođena je i kuharica “Iz bakine škrinjice” u kojoj sam autorica, a sve u cilju promocije naše iznimne i bogate tradicije, starinskih receptura i običaja Gorskog kotara. Važna priča našeg kraja odnosi se i na suhomesnate proizvode pa smo htjeli ove godine i tome dati naglasak, što se pokazalo kao odlična ideja. Prva Salamijada okupila je 19 proizvođača koji su se natjecali za titulu najboljih

Sve pristigle suhomesnate uzorke ocjenjivala je stručna komisija s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a svoj glas najboljima dala je i publika koja je imala priliku degustirati sve salame. Prije samog proglašenja, održano je i natjecanje u jedenju kobasica (u tri minute), a trinaestogodišnji Bruno Šoštarić je za mrvicu pobijedio svog vršnjaka Ivana Podobnika i osvojio kašetu s pet kilograma – kobasa!


Na kraju, pobjednička kobasa došla je s ravnogorskog OPG-a Dalibor Podobnik (Zlatna kobasa), druga je došla s OPG-a Luka Cvetić iz Jastrebarskog (Srebrna kobasa), a treća je sa žakanjskog OPG-a Matija Gršić (Brončana kobasa). Čestitke organizatorima, natjecateljima i Ravnoj Gori na sjajnoj prvoj Salamijadi, vidimo se na idućoj, a prije toga i na Gljivarskom kotliću u rujnu! Počnite razmišljati o prijavama…

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.