Priključite se projektu „The Blind Run 2“, protrčite ili se prošećite i podržite Hrvatski savez slijepih

U subotu, 15. listopada, od 11:00 sati na području stare vojarne Samobor održava se „The Blind Run 2“, projekt se organizra drugu godinu za redom, a koji je pokrenula Udruga Djeca za bolji svijet kako bi se podigla senzibilnost zajednice za osobe koje imaju problema s vidom, kako bi ih se aktivnije uključilo u društvo i prikupila sredstva za rad Hrvatskog saveza slijepih.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Na području bivše vojarne u Samoboru (ulica Savke Dabčević Kučar), u subotu 15. listopada, s početkom u 11:00 sati održat će se utrka „The Blind Run 2“. Ovaj humanitarni projekt organizira Udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora, a namijenjen je osobama svih životnih dobi kako bi se podigla senzibilnost zajednice za osobe koje imaju problema s vidom te ih se uključilo u sve segmente društva.

„The Blind Run“ projekt, koji bismo na hrvatski jezik preveli kao „Utrka naslijepo“ zamišljen je kao utrka, odnosno šetnja u kojoj sudjeluju slijepe i slabovidne osobe, ali i osobe koje nemaju problema s vidom. Osobe koje sudjeluju u utrci rutu prolaze u paru s drugom osobom. Ako će se utrci priključiti par od dvije osobe koje nemaju problema s vidom, jedna će od njih tada morati staviti maskicu za oči. Uvjet je da barem jedna osoba koja šeta ili trči u paru s drugom nema mogućnost vidjeti kamo se kreće. Parovi će biti povezani vezicom kako bi se kvalitetnije kretali i snalazili u prostoru. Kotizacija za utrku se ne naplaćuje, a prilozi su dobrovoljni. Sav novac koji tako prikupimo ide za Hrvatski savez slijepih.

Pravila utrke

Osobe koje se 15. listopada priključe projektu „The Blind Run“ mogu trčati ili hodati u paru. Dužina kruga je cca 800 metara. Broj krugova koji su prolaznici prošli unutar jednog sata donijet će i pobjednika utrke/šetnje. Za svaki prehodani ili pretrčani krug svaki par osigurava određeni iznos novca koji će od strane sponzora biti uplaćen Hrvatskom savezu slijepih.

Za one koji neće sudjelovati u šetnji/utrci biti će organizirano upoznavanje sa psima vodičima, razne igre tijekom kojih će s prekrivenim očima morati odgonetnuti koji predmet drže u ruci ili će morati precizno prelaziti poligon, upoznavanje sa Brailleovo pismo a sve kako bi se svi senzibilizirati s osobama koje ne vide. Svi koji se priključe ovom projektu u subotu dobiti će medalju i prigodne nagrade. Očekujemo oko 500 natjecatelja.

Mišljenja smo da bi medijsko podržavanje jedne takvog događaja imalo mnogostruke koristi kako za slijepe i slabovidne osobe tako i za podizanje empatije šire zajednice s svakodenvim izazovima koje imaju slijepe osobe. Dodatno to bi sigurno rezultiralo i s pokretanjem više sličnih projekata u budućnosti.

VIŠE O UDRUZI „DJECA ZA BOLJI SVIJET“ I NJENIM CILJEVIMA

Udruga Djeca za bolji svijet prvenstveno u cilju ima da se djeca od malih nogu uče prihvaćanju različitosti, usvajanju novih znanja, razvijaju nove vještine, ali isto tako i svakodnevno pomažu drugima. Jednako tako cilj nam je djecu poučiti kako se odgovorno odnositi prema prirodi, životinjama i cijelom ekosustavu, kreirajući tako bolji i ljepši svijet. Smatramo da na takav način djeca u budućnosti mogu postati dobri i plemeniti ljudi širokih pogleda i svjetonazora što svi mi kao roditelji priželjkujemo.

U prilog tome govore i projekti koje smo do sada realizirali. Udruga Djeca za bolji svijet /Children for Better World je i prije svog osnivanja djelovala godinu dana kao građanska inicijativa u sklopu koje su se organizirale razne kreativne, edukativne radionice bazirane, između ostalog, i na humanitarnom radu. Tako smo do sad organizirali razne radionice od natjecanja u pjevanju, slikanju, modelarstvu, plesanju, pa do raznih humanitarnih akcija gdje smo radili na Ambient farmi u okolici Dugog Sela (hranili životinje i uređivali farmu), pomagali skloništu za napuštene životinje Luč Zagorja u Mariji Bistrici, osmišljavali, izgrađivali, postavljali i bojali kućice za mačke u centru Zagreba, u Tkalčićevoj ulici, postavljali u vrtićima u gradu Samoboru hotele za pčele, pomagali u berbi jagoda, snimili smo čak i glazbeni spot s plesom Jeruzalema, splavarili smo i kampirali po Kupi, Mrežnici, Dobri, planinarili po hrvatskim planinama i gorama, organizirali smo prvu utrku brodića na potoku Gradni u Samoboru gdje su izradi brodića ali i natjecanju sudjelovala djeca sa sindromom Down i gdje je sav prihod koji je prikupljen darovan Udruzi za sindrom Down iz Zagreba.

Organizirali smo jednu od prvih Blind run utrka u svijetu kako bi senzibilizirali društvo za svakodnevne probleme koje imaju slijepe i slabovidne osobe, gdje smo također sav prihod koji smo skupili darivali Hrvatskom savezu slijepih i slabovidnih, organizirali smo dolazak Djeda Božićnjaka balonom na vrući zrak koji je darovao svu djecu (350 paketića), pomagali djeci bez odgovovarajuće roditeljske skrbi, pomagali smo slabo pokretnim osobama, organizirali smo akciju pošumljavanja zajedno s Savezom izviđača Hrvatske i Hrvatskim šumama, organizirali smo izlete traženja gljiva, izlete istraživanja šuma i skupljanja kestena, organizirali smo oblježavanje svjetskog dana dobrih djela prvi puta u Hrvatskoj u kojemu je sudjelovalo preko 7500 učesnika diljem Hrvatske, povodom svjetskog dana ptica selica organizirali smo biciklijadu Ptice selice – Lonjsko polje, u kontinutetu organiziramo radionice s stranim veleposlanstvima s ciljem približavanja drugačijih kultura, jezika, običaja drugoj djeci…

Udruga je za svoje djelovanje dobila i priznanje od međunarodne udruge Good Deeds Day – humanitarne organizacije koja se bavi promoviranjem dobrih djela i koja djeluje na području 108 zemalja u svijetu, gdje smo izabrani kao lideri u promoviranju i organiziranju dobrih djela u budućnosti u cijeloj Hrvatskoj i o našem radu kao jedna od 5 udruga u svijetu snimljen je i filmić koji će se prikazivati u 108 zemalja svijeta kod najave dana dobrih djela 2023.

Sve navedene aktivnosti možete pogledati na našoj Facebook stranici.

https://www.facebook.com/Djeca-za-bolji-svijetChildren-for-a-Better-World-109470651308007/

Leo Petrov
Predsjednik Udruge Djeca za bolji svijet/ Children for a Better World
Mob. 099 3657 529
leo.petrov16@gmail.com

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.