Predstavljeni pobjednici mreže Salon of sparkling wines 2022!

Među tri najbolja pjenušava vina - dva hrvatska predstavnika: Kota i Degrassi!

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
U petak, 10.12.2021., u nedavno otvorenom Sushi &Wine baru Nomu u središtu Zagreba, održano je proglašenje najbolje ocijenjenih vina mreže Salon od sparkling Wines 2022, na kojemu su najboljima među bijelim pjenušcima uručena priznanja.

Na ocjenjivanje u Ljubljani pristiglo je 76 uzoraka koje su prijavili vinari ili vinski trgovci iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Pjenušava vina ocijenila je sedmeročlana komisija (trojica enologa, dva sommeliera, jedan WSET diplomant i jedan vinski novinar), predsjednik komisije bio je slovenski enolog Dušan Brejc.

Najvišu ocjenu (90,6) dobilo je pjenušavo vino iz slovenskog podruma Istenič Prestige extra brut, 2013 koji je ukupni pobjednik ocjenjivanja i pobjednik u kategoriji bijelih pjenušavih vina. Druga dva najbolje ocijenjena vina u ukupnom poretku i u istoj kategoriji su hrvatski pjenušci vinarije Kota i Degrassi. Na dodjeli priznanja su osobno sudjelovali vinari Miha Istenič, Tihomir Kota i Moreno Degrassi. U nastavku su ocjene tri najbolja predstavnika u dvije najzastupljenije kategorije.

Najviše ocijenjena vina mreže Salon of Sparkling Wines za godinu 2022:

Bijela pjenušava vina
1. Istenič, Prestige extra brut, extra brut, 2013, Bizeljsko, Slovenija (90,6)
2. Vina Kota, 235 Pjenušac, extra brut, 2016, Bregovita Hrvatska, Hrvatska(88,4)
3. Degrassi, Ferné, brut nature, 2018, Istra, Hrvatska (88,4)

Rosé pjenušava vina
1. Vino Kozinc, Zara, brut, NV, Dolenjska, Slovenija (87,6)
2. Hiša Joannes Protner, Penina Joannes rose brut, NV, Štajerska Slovenija, Slovenija (86,6)
3. Albiana, Penina brut rose Albiana, NV, Dolenjska, Štajerska Slovenija (86,4)

Pobjednička vina na predstavljanu u baru Nomu pratili su izvrsni sirovi zalogaji chefa Roshana: sushi rolice s brancinom i tartar od brancina na kroketu od riže posluženi su uz bijela pjenušava vina; dimljene losos rolice i sashimi od lososa – kušani su s ružičastim vinima Kozinc (najbolji slovenski) i Vuglec (najbolji hrvatski), a tuna tartar s avokadom i bijelim tartufom poslužen je s crvenim pjenušcem Sanabor. Japanska se kuhinja odlično sljubila s predstavljenim pjenušavim vinima, a za one koji ne jedu sirovo, velik je izbor hrvatskih i svjetskih sireva te pršuta (hrvatskih, talijanskih, španjolskih).

Pobjednička vina bit će predstavljena na 5. Salonu pjenušavih vina Zagreb koji je najavljen za petak, 28. siječnja 2022., u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, i na 8. Salonu penečih vin Ljubljana, planiranom dva tjedna nakon zagrebačkoga salona. Saloni će se održati sukladno epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi, stoga organizatori pridržavaju pravo na promjenu datuma održavanja ili otkazivanje salona.

Foto: Julio Frangen

Dodatne informacije:
prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb
E marijavukeliczg@gmail.com
W salonofsparklingwines.eu

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.