Otvorena izložba fotografija Sanjina Ilića posvećena bašćanskim mrgarima

Ovoga je tjedna, u galeriji AMZ Arheološkog muzeja u Zagrebu, otvorena izložba fotografija posvećena bašćanskim mrgarima - jednim od najvažnijih primjera pučke arhitekture ovoga kraja - ne propustite je razgledati do 07.04.!

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Nastala na poziv i uz pomoć Arheološkog muzeja u Zagrebu, u organizaciji Društva Sinjali i Turističke zajednica općine Baška, ova je izložba važan prvi korak prema realizaciji višegodišnjeg projekta Društva Sinjali u obnovi i redovnom održavanju pojedinih mrgara te zaštite i označavanja svih preostalih značajnijih kamenih građevina u bašćanskoj dolini i podizanju svijesti o potrebi očuvanja graditeljske baštine i jedinstvenog krajolika, a možete je razgledati do 7. travnja 2022. godine.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i izaslanik Ministarstva kulture i medija, Mladen Kuhar, te Grada Zagreba, Veljko Mihalić, koji su iskoristili prigodu kako bi iskazali svoju potporu u očuvanja ovih spomenika prošloga vremena i načina života Bašćana. U srijedu, dva dana nakon službenog otvaranja, galerija je ponovo bila prostor razgovora i diskusije o važnosti očuvanja mrgara, rasprostranjenosti mrgara, suhozidnoj baštini i vještini gradnje, kao i o važnosti očuvanja te baštine.

Prisustvovali smo tako zanimljivim i inspirativnim predavanjima “Mrgari – jučer, danas… a sutra?” doktora teorijske fizike i umirovljenog višeg znanstvenog suradnika Instituta za fiziku, dr. Berislava Horvatića, “Suhozidna baština i vještina gradnje”, dr. sc. Filipa Šrajera dipl.ing.arh., arhitekta i urbanista te jednog od osnivača udruge 4 grada Dragodid koja se već 15 godina bavi promocijom i očuvanjem suhozidnog fenomena i vještine građenja i “Rasprostiranje mrgara – Fotografije i krajolik, od Trinajstića do Kale” dr. sc. Jadrana Kale, etnologa i profesora na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te osnivača i voditelja etnografske djelatnosti Muzeja grada Šibenika.

Svoju podršku naporima za očuvanje ovih suhozidnih građevina možete dati i tijekom vikenda 20. – 22. svibnja, kada će se tijekom još jednog izdanja popularnog bašćanskog festivala Crna ovca, održati i zajednička obnova i čišćenje mrgara pod stručnim vodstvom udruge 4 grada Dragodid i Društva Sinjali.

Turistička zajednica Općine Baška zahvaljuje se Društvu Sinjali, Sanjinu Miheliću, ravnatelju Arheološkog muzeja u Zagrebu i njegovim suradnicima, uvaženim gostima predavačima te Općini Baška na odličnoj suradnji i potpori u ostvarenju ovog važnog projekta!

Galerija AMZ
Ulica Pavla Hatza 6, 10000 Zagreb
Radno vrijeme Galerije za posjetitelje:
UTORAK – PETAK 2 -18 sati
SUBOTA 10 -13 sati

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.