Održana akcija čišćenja Kraljičine plaže u Ninu

U sklopu globalne ekološke akcije "Zagrlimo ocean" pedesetak volontera okupilo se na Kraljičinoj plaži u Ninu s ciljem uklanjanja otpada na ovom izuzetno osjetljivom području - plitke pješčane obale s močvarnim područjima u zaleđu

by Ribafish
0 komentar

Službena objava (ali i službeno i neslužbeno podržavamo!):

Akcija je organizirana suradnjom Turističke zajednice grada Nina, Sveučilišta u Zadru i globalne Fondacije Save the ocean. Wear the change | MBRC the ocean, koja u Hrvatskoj djeluje kroz udrugu Eko Kvarner. U akciji čišćenja sudjelovali su volonteri sa zadarskog sveučilišta, iz novoosnovane ekološke udruge Nin Eden, Društva za istraživanje mora 20.000 milja, Natura Jadere (javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije), Solane Nin i djelatnici tvrtke Komunalac Nin.

Nakon niza odrađenih akcija ovakvog tipa diljem planeta uočeno je da je onečišćenje oceana u dramatičnom rastu (pogotovo s plastikom), najviše u zemljama tzv. trećeg svijeta. Ovo je treća akcija Save the ocean. Wear the change | MBRC the ocean na Jadranu, s tendencijom da postane permanentna, tj. da se svake godine na nizu pomno odabranih lokacija održava po nekoliko puta.

Čisteći medvjedići & RokOtok u akciji: Zagrebački Park Maksimir je bogatiji za 275 stabala!

Glavni ciljevi fondacije su uklanjanje otpada sa obale i iz podmorja te recikliranje istoga, uz proizvodnju uporabnih i/ili ukrasnih predmeta sa sljednosti (QR kod) do lokacije prikupljenog otpada, prodajom kojih bi se financirale sljedeće akcije. Uz to najveći dio svih resursa fondacije ulaže se u permanentnu edukaciju učenika i studenata (kao i njihovih mentora), jer se samo pojačanim obrazovanjem novih generacija može spriječiti ponavljanje već učinjenih katastrofalnih grešaka naše generacije i generacija naših predaka.

“Nin je izuzetno čisti grad, prošetao sam širim prostorom i osobno sam zadivljen koliko se brige ulaže u uklanjanje onečišćenja”, izjavio je Dejan Košić ispred udruge Eko Kvarner. O širem prostoru drevnoga grada Nina brine lokalno komunalno poduzeće, pa su već sada plažni prostori bez većih onečišćenja izuzev morske trave koja je prirodni resurs i ne pripada u kategoriju smeća. Za Nin je ovo hvalevrijedna akcija jer se i ono oku nevidljivo potraži od strane vrijednih volontera. U zaleđu najdulje pješčane plaže poznate Kraljičine plaže gdje se nalaze četiri Natura 2000 staništa, a na kojima rastu endemične i osjetljive biljke prikupila velika količina otpada koje su uklonili volonteri i time oslobodili prostor od plastike koja svojom razgradnjom u mikroplastiku onečišćuje prostor, utječe na smanjenje bioraznolikosti i u konačnosti šteti ljudskom zdravlju.


Za Eko Kvarner – Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner
Za TZ Grada Nina – dr. sc. Marija Dejanović, direktorica

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.