Održan deseti izbor za WOW vino godine – finale akcije „Što žene žele“

WOW/Žene i vino, popularne WOW-ice, udruga su koja je vrlo aktivno angažirana na području kulture stola, a njene članice na čelu s predsjednicom, novinarkom Sanjom Muzaferijom intenzivno promoviraju sva vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu. Već deset godina uspješno organiziraju akciju ocjenjivanja vina godine pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Ove se godine, s obzirom na to da Muzaferija, već tri godine više obitava na Kvarneru nego u rodnom Zagrebu, finale izbora održao kao gostujući program festivala „Hedonist“, upravo na Kvarneru. WOW izbor je zanimljivo zamišljen i poprilično elaboriran izbor isključivo hrvatskih vina, a nagrade su, za razliku od uobičajenih plaketa i diploma, priznanja i bodova – vrlo konkretne.

Osim figurica renomirane dizajnerske grupe „Grupa“ koje dobivaju pobjednici u svakoj od pet kategorija, ukupni pobjednik, dobitnik WOW grand Prixa, u režiji udruge WOW putuje u neku vinsku regiju svijeta. U prošlosti je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedès, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, predstavnica Meneghettija u Toscani, Marko Fakin u Mađarskoj.

U studenom će posljednja pobjednica, predstavnica vinarije Jakob, pratiti Muzaferiju na kongres žena iz vinskog svijeta u Milanu. Izbor ima tri razine selekcije. Na prvoj razini svake godine jedan drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju, posve autorsku listu vina, u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom šećera) i pjenušci.

Do sada su tu ulogu imali odreda ugledni hrvatski sommelieri: Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić i Emil Perdec a ove godine je ta dužnost pripala Ivanu Jugu iz zagrebačkog Noela.

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 200, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12). U trećem i izlučnom koraku, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Ovoga puta u prekrasnom hotelu „Ambasador“ u , prvom hotelu s pet zvjezdica u tadašnjoj Jugoslaviji, sastale su se tri vrhunske vinske stručnjakinje, itekako cijenjene dame u vinskom svijetu. Predsjednica žirija je bila Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ a društvo su joj pravile Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“ – koje su naslijepo, među 12 finalista odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.

12 vinarija koje se ušle u finale su, kako slijedi, bez rangiranja po uspjehu: U kategoriji pjenušaca – Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 202, vinarije St.Hills, i Bela igra 2018, vinarije Domaine Coquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac. Konačne pobjednike u svakoj kategoriji i konačnog pobjednika WOW će proglasiti krajem godine na proslavi 11. WOW rođendana.

Finalni rezultati žiriranja, do tada su tajni, baš kao i vinska destinacija na koju će WOW-ice povesti pobjednika.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.