Održan 3. Jelsa wine, olive & heritage festival

Jelsa ponovno privukla posjetitelje željne autohtonih doživljaja, terroirskih vina i mirisa lavande i smilja

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Ususret ljetu i ove je godine Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „3. Wine, olive & heritage festival“ pokazala autohtone vrijednosti otoka Hvara u okrilju Mediterana, kroz organizirane posjete vinarijama, uljarama i OPG-ovima, uz kušanje domaćih proizvoda. „Koncept našeg Festivala pokazao se uspješnim pa smo ga ponovili jer nam je važna promocija otočnih proizvoda u pomno osmišljenoj manifestaciji namijenjenoj domaćim i stranim gostima kojima želimo pokazati „najboje od Hvara“.

Dnevni izleti vode goste po selima u našoj općini (Zastražišće, Svirče, Vrboska, Vrbanj) a navečer se svi druže u prelijepo uređenom jelšanskom parku – na promenadnom kušanju hrane, vina, slastica uz glazbu na koju su mnogi i zaplesali! Ove godine uključili smo u program i umjetničku radionicu na otvorenom „Art& Wine“.

Jelšanski park bio je prepun posjetitelja u petak i subotu, zadovoljni su bili i izlagači i gosti, a to nam daje poticaj da već sada razmišljamo kako organizirati festival sljedeće godine, potkraj svibnja 2023. Važno je kontinuirano stavljati u prvi plan otočke proizvode, pokazati domaćim i stranim turistima značaj i ljepotu otoka Hvara i malih gradića poput Jelse koji imaju itekako puno sadržaja za ponuditi – naglasila je gđa Marija Marjan, direktorica TZ Općine Jelsa.

Festival se sastojao od dnevnih izleta u vinarije, uljare i OPG-ove na području općine Jelsa: prvi je izlet bio u najdulje mjesto na otoku – Zastražišće, posjetitelji su upoznali OPG-ove Ante Mateljan Babić (degustacija domaćih proizvoda), Grgo Lučić (destilacija smilja i lavande) i Kod Kućera (kušanje domaćih proizvoda, upoznavanje farme koza). U petak su posjetitelji kušali vina i ulja – u vinarijama je naglasak bio na izvornim sortama (bogdanuša, prč, darnekuša, plavac mali): svoja vina su u kušaonicama predstavile vinarije Carić, Ventus, Plančić, Tomić, Pavičić i PZ Svirče.

Maslinova ulja predstavila je višestruko nagrađivana uljara Božić, OPG Murvica ponudio je svoje domaće proizvode, a OPG Deanović ispričao je priču o povijesti „levande“ na otoku i njezinim blagodatima za zdravlje. U Wine & Oil baru Nono u Vrboskoj, gosti su mogli nazočiti i vinskoj radionici o zanimljivoj i jedinstvenoj hvarskoj sorti „p(a)rč“.

Večernji program bio je u središnjem jelšanskom parku: ondje su se mogla kušati vina članova Udruge „Hvarski vinari“ i drugi otočki proizvodi (slastice, kolači) te proizvodi od lavande, smilja i različitog drugog bilja s otoka Hvara. Veliku pozornost privukla je Jelšanska gregada koju su u parku pripremali uživo pred publikom vlasnici restorana „Nono“ (Ivo Drinković) i „Davor“ (Krišto Barbić), a subotnju je gozbu pripremio mladi kuhar Kristijan Rojnica sa svojom „janjetinom s bižima“.  U nedjelju, 19.6. festival je zatvorio vrata glazbom i poezijom – koncertom „Bašćinu gledajuć, oh koli lipa je“ i poetskom večeri „Od Hektorovića do suvremenika“.

Ljetni događaji u organizaciji TZ Jelse se nastavljaju, pred nama je dugo, toplo ljeto – pozivamo vas da doživite Jelsu i okolinu na poseban način i uživate ljetnom programu koji će vam sačuvati posebne autohtone doživljaje u dugom sjećanju. Informacije potražite na Info@tzjelsa.hr (TZO Jelsa, Trg Tome Gamulina 1, 21465 Jelsa, otok Hvar)

Pr: Zlatne riječi /Marija Vukelić, prof.
Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.