OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ASTME: “ASTHMA EDUCATION EMPOWERS”

Svjetski dan astme, koji se obilježava 7. svibnja, fokusiran je na temu "Asthma Education Empowers", ističući važnost edukacije kao ključnog faktora u upravljanju astmom

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Globalna inicijativa za astmu (GINA) naglašava potrebu za osnaživanjem osoba s astmom putem odgovarajuće edukacije kako bi mogle uspješno upravljati svojom bolešću i prepoznati kada je potrebna medicinska pomoć. Nedostatak svijesti i pristupa adekvatnoj terapiji često su izazovi s kojima se susreću oboljeli od astme diljem svijeta.

U skladu s tim, Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata “Udah života” organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana astme u Zagrebu i Zadru. Akcija će se održati 4. svibnja 2024. godine, s početkom u 10:00 sati, na adresi Ljudevita Gaja 1 ispred hotela Dubrovnik u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru.

Osim pružanja savjeta široj javnosti, udruga “Udah života” organizirat će dodatne aktivnosti poput škole disanja i mjerenja spirometrije kako bi educirala građane o važnosti zdravlja pluća i prevenciji respiratornih bolesti.

Najavljena je i početna javnozdravstvena kampanja pod sloganom “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”, koja će biti dio obilježavanja Svjetskog dana astme. Maskota kampanje, “Plućko”, bit će glavni protagonist zdravlja pluća te će premijerno biti izvedena pjesma “Plućko se voli igrati” skladatelja Ante Toni Eterovića. U Zagrebu će je izvesti Dječji zbor Bajka uz pratnju Bojana Jambrošića (koji će ujedno biti i u ulozi voditelja) a u Zadru Djeca Arije, Glazbeno – scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević.

Podršku akciji pružit će predstavnici Grada Zagreba i Zadra, Ministarstva te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana astme te podrže zajednički cilj bolje dijagnostike i liječenja astme, kao i promocije zdravlja pluća općenito.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.