Novo ruho škrleta moslavačkih vinara (uz seksi sliku šarana na rašljama)!

by Ribafish
0 komentar

Ne znam više nabrojati koliko sam se puta kvalitetno nap… napričao i isfeštao s dragim Moslavcima, pa ne propustite priliku kušati što su sve novoga stvorili od sjajnog domaćeg škrleta!!!

Službena objava:

U organizaciji Udruge proizvođačke organizacije „Škrlet“, Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Turističke zajednice Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije, u subotu 30. studenog 2019. godine održan je znanstveno-stručni skup na seoskom imanju „Moslavačka priča“ pod nazivom „Novo ruho Škrleta“.

Prisutne je pozdravila domaćica „Moslavačke priče“ Snježana Ožetski, docentica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i moderatorica programa doc. dr. sc. Zvjezdana Marković te zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec, koji je tom prilikom otvorio znanstveno – stručni skup.

Znanstveno – stručni skup započela je moderatorica programa doc. dr. sc. Zvjezdana Marković prezentacijom teme “Znanstveno istraživački aspekti škrleta u Moslavini”. „S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Republike Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte“ – kazala je docentica Marković.

„Zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina“ prezentirala je pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić te pojasnila način na koji Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou Europske unije.

Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko – moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom škrlet, a od toga se 68 ha nalazi se u Moslavini. Važnost te autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, koji su svoje snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju „Škrlet“.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, prilikom izlaganja teme „Proizvođačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima“ istaknuo je, da je Proizvođačka organizacija „Škrlet“ napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.

Na kraju programa znanstveno – stručnog skupa, predsjednik P.O. ” Škrlet” Tomislav Trdenić, predstavio je prisutnima zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. „Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom, plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“ – kazao je Trdenić.

Na prezentaciju Trdenića nadovezao se i sommelier Tomo Jakopović koji je vino organoleptički okarakterizirao. „Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim primjesama. Nabrojane aromatske komponente, na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku berbe, finalni je proizvod koje se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo kojim stolom“ – istaknuo je Jakopović.

Nakon znanstveno-stručnog skupa uzvanici su nazočili manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ – Wine & food show, koji se održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Slasne moslavačke delicije pripremili su mnogobrojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: LU „Fazan“ Voloder – gulaš od divljači, Šru „Štuka“ Osekovo – šarane na rašljama, Bistro Fontana – tradicionalne špek fileke, buncek s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, Udruženje obrtnika Garešnica i Vila Velebita – sarmu i domaće kolače, UO Palermo Garešnica – marinirana pileća krilca s krumpirima, „Moslavačka priča“ Velika Ludina – jelen u umaku sa suhim šljivama i lovačkom štrucom od kruha, restoran „Kod bake“ Garešnica – orzo od fileka sa škrletom, Stroganoff od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenicu te OPG Bistrički – domaće štrudle.

Gost iznenađenja je bio Masterchef Časlav Matijević iz Rijeke, koji je pripremio rižoto s plodovima mora i škrletom te potvrdio raniju tezu da se ovo vino može sljubiti sa širokim spektrom jela.

Mnogobrojne goste je do ranojutarnjih sati zabavljao tamburaški sastav Milenij, trio Večernje škole – Blaž, Denis i Antimon te Neven Paleček – Papageno.

PR i FOTO: Udruga PO Škrlet

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.