Nico´s bar predstavio sjajna vina Vinograda Nuić

Jedna od najljepših terasa grada Zagreba, ona Nico´s bara i bistroa, u dvorištu Kuće Europe, na Europskom trgu, prošle je subote bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Razlog je početak  subotnjih prezentacija vina uz posebne zalogaje, a prvi je gost bio Vlatko Nuić ispred poznatih Vinograda Nuić

by Ribafish
0 komentar

Vinariju Vinogradi Nuić u selu Crnopod sam imao priliku posjetiti pred nekih pet godina i divio se hrabrosti kojom su se usudili zaorati kamen. Kasnije sam imao sreće družiti se s Tomom Jakopovićem i Ivom Kozarčaninom kad su u danas zatvorenom Vinskom Klubu imali radionicu trnjaka, po meni najzanimljivijoj crnoj sorti ovih prostora kad sam se zaljubio upravo u njihov trnjak/trnak, kojeg su upravo oni postavili na noge i od običnog oprašivača stvorili moćnu sortu kojoj se danas svi dive.

Njega ovog puta nije bilo, ali smo svejedno uživali na prekrasnoj terasi i u društvu dragih ljudi poput Sunčane Barušić s portala Let’s discover Croatia, čiji tekst s detaljima prenosim u nastavku…

Obitelj Nuić trenutno ima 35 ha vinograda u selu Crnopod, mjestašcu između Ljubuškog i Međugorja, dvadesetak kilometara zračne linije od mora i na 140 metara nadmorske visine, tako da su uvjeti za uzgoj vinove loze odlični. Zime su blage, a ljeti je puno sunca, pa trsove, kada je potrebno, od isušivanja štite navodnjavanjem iz vlastitih bunara.

Prvo vino koje se kušalo u Nico´s baru bilo je Žilavka (2022.) iz njihove linije Vrhunska vina. „Ovo vino koje ćete probati je mlado, iz prošlogodišnje berbe. Grozdove beremo ručno i još ih dodatno selekcioniramo u podrumu, nakon čega idu na hlađenje i hladno prešanje. Mošt smo hladili i ostavili da se taloži preko noći, a potom je uslijedila hladna fermentacija u kontroliranim uvjetima. Po završetku fermentacije i uklanjanja s grubog taloga, ostavili smo vino odležavati na finom talogu 6 mjeseci uz povremeno miješanje. Nakon bistrenja i filtracije ovu smo Žilavku napunili u boce i nakon dva mjeseca je plasirali na tržište“ predstavio je svoje vino Vlatko Nuić, koji s obitelji živi u Austriji i tamo studira vinarstvo i vinogradarstvo.

Obitelj Nuić je netipična vinarska obitelj. Otac, Josip Nuić rođen je u Njemačkoj gdje je živio s obitelji koja je privremeno iselila iz Hercegovine. Tamo je završio školu, a potom se vratio u Hercegovinu i pokrenuo posao prodaje auto dijelova, te postao predstavnik Volva za regiju. Vinsku je priču započeo spontano, družeći se s rođakom i svojim prvim enologom Ivanom Penavom, te vinarom Miroslavom Ćorićem.

Ispočetka je proizvodnja vina bio hobi, a potom se sve krenulo ozbiljnije, pa je 2002. godine posadio šest hektara vinograda na položaju Orlovac, a četiri godine kasnije, na tržište plasirao tri prve etikete vina Vinogradi NuićŽilavka, Blatina i Blatina Barrique. Odmah se počelo pričati o vinima Vinograda Nuić, jer za razliku od ostalih vinara, Nuić je imao nasade čiste blatine.

Iako je posao s vinima napredovao, a u Crnopodu se počela graditi i impresivna vinarija, Josip Nuić je zaključio da svojoj djeci želi pružiti vrhunsko školovanje, pa je s cijelom obitelji preselio u Austriju. Preselio je u Austriju, tamo živi, ali time nije prekinuo svoju hercegovačku vinsku priču. Naprotiv, iz Austrije stalno donosi neke nove detalje, ideje oko uzgoja grožđa i rada u podrumu koji su u Hercegovini do danas bili nezamislivi, a najstariji sin Vlatko Nuić krenuo je njegovim stopama.

Dok se otvaralo sljedeće vino koje se kušalo, na stolove su stigli tanjuri s njokima od ricotte s kremom od šparoga i hrskavo prepečenim kockicama svinjskih obraza. Jelo se odlično slagalo s Nuić Blatina Barrique (2020.) vinom, rubin crvene boje koje je mirisalo na čokoladu, začinsko bilje, duhan i crni ribiz.

„Blatina je autohtona hercegovačka sorta koja je skoro pala u zaborav i u novije doba rijetki su vinari od nje radili monosortno vino. Mi smo tu sortu, odnosno vina od nje vratili na tržište. To je specifična sorta jer ima samo ženske cvjetove, pa se ne može sama oprašivati, stoga se u vinograd kraj redova blatine uvijek sadio trnjak, kojeg su neki vinari zamijenili s alcante bouscheom. Niži prinosi zaslužni su da je ovo vino moćnije, a aromu mu je dalo i odležavanje u barrique bačvama, novim i starim i to polovica od hrvatskog, polovica od bosanskog hrasta. U bačvicama je vino odležavalo 15 mjeseci, a za tržište smo ga punili prije otprilike tri mjeseca“ predstavio je svoje vino Vlatko Nuić. 

Ove je godine obitelj Nuić proširila nasade. Naime, zahvaljujući Udruzi vinogradara i vinara Ljubuški, vinarija Nuić udružila se sa još šest vinara i na zemlji koju su za vrijeme Austrougarske monarhije koristili kao područje za testiranje loza, zasadila nove nasade. Nuići su na 8 hektara zasadili žilavku i chardonnay.  Osim po fantastičnim vinima, Vinogradi Nuić pobuđuju veliku pažnju i znatiželju uvođenjem novih sorti na hercegovačko tlo. Na mala vrata je tako u Hercegovinu ušla sorta pošip i na njihovim vinogradima daje odlične rezultate, posadili su čokote grka koji je daje odlična vina, a osim merlota, syraha i cabernet sauvignona, u redovima Vinograda Nuić raste i zeleni veltlinac za koji je zaslužan Vlatko Nuić – nakon što su na toj sorti učili kalemljenje, Vlatko je sadnice donio u Hercegovinu. „Malo se muče, smeta im hercegovački kamen, ali priviknuti će se“, komentirao je.

Treće i najmoćnije vino koje se kušalo toga dana u Nico´s baru bilo je Nuić Cuvée red 7, kupaža od sedam sorata: blatine, trnjka, merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i tourige nacional. „Postotak sorti u kupaži odgovara zastupljenosti tih sorata u našem vinogradu“ objasnio je Vlatko Nuić, a gosti su uživali u bogatom i kompleksnom vinu s aromama pekmeza od šljiva, čokolade, začina i kože. Osim oduševljenih komentara o vinima, osjetilo se i iščekivanje sljedećeg kušanja i predstavljanja vinara u Nico´s baru u čijoj kuhinji uvijek dobro osmisle i jelo s kojim će iznenaditi goste.

 

Foto: Sunčana Barušić, Ribafish

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.