Najveći hrvatski test krvavica: Čista zimska ljubav!

U Slavoniji se krvavice rade potpuno drugačije od Međimurja, u Zagorju od Dalmacije, svatko ima svoje favorite... Rijetko tko ih je volio u djetinjstvu, a mi smo se eto okupili sa svih strana kako bismo po Kasandrinoj ideji prijateljski ocijenili najbolje sa zagrebačkih placeva i mesnica oko njih.

by Ribafish
2 komentara

Ok, sfušali smo odmah u startu jer smo uz tri s Kvatrića, četiri s Dolca i jedne iz Igomata dodali i one iz Gastro Branimira, dodali i jedne iz našeg poznatog restorana, koji je želio ostati anoniman te jedne sa sela koje su se eto zatekle u frižideru.


Trebalo je svaku peći zasebno, ali majstor za Electrolux mi je toliko kvalitetno spojio pećnicu tako da vrata imaju pola prsta lufta i sad guta kao Titanik kad ide u rikverc, pa smo sve strpali u tri pleha i pazili da ne puknu.

Popilo se poprilično, a bogami i pojelo, sve pohvale ekipi koja je imala volje i snage probati svih 12 natjecateljica od kojih je 10 ušlo u konkurenciju.

Prvo smo ih izvadili i poredali kako bismo odabrali miss simpatičnosti.

Tirolske kobasice: Najveći hrvatski test podriguša!

Favoriti po izgledu:
Ana – Biodelux, djeluje totalno domaće
Darko – Po boji i po svemu Don Vito jer izgleda epohalno
Lidija – Don Vito jer mi je nekako najsočnija
Kasandra – Zbog kapljica masti Don Vito, ali zanimaju me ove slovenske, jako…
Riba – Neno, sićana i slatka, ovo bih raskupusao kao prase masnu krpu
Mate – Nebitno, važan je okus

Ana iz Papavera, Darko iz vlastite kuhinje, jake snage food bloga Kasandra i Lidija, Mate legenda i moja malena kost krenuli smo u avanturu bez povratka na vagu, tražiti najukusniju, sočnu, ne premasnu, ne pregnjecavu, mesnatu i općenito – savršenu kobasicu u narodu poznatu i kao krvavicu. Ovako je išlo redom:

1. Don Vito, tržnica Kvatrić
Cijena: Čovjek je počastio, rekao da nam je poklanja jer je njegova ionako najbolja.
Težina:
Prva je pucnula u pećnici, dobro izgleda, ali na okus fali svega pomalo. Ponajviše ljutine, očekivalo se više kicka, dosta je rahla, ali nije premljevena, trebalo bi dodati malo soli i papra i bila bi super. Dobra kora.
Ocjene: 5, 5, 6, 6, 6, 5 – 33

2. Biodelux, tržnica Kvatrić
Težina: 214 g
Cijena: 7.47 kn
Preslana, manje začinjena, fina korica, kao mljeveni slani inćuni, djeluje genijalno na pogled, premekana, nedostatak ječma, i samo ta prokleta sol. Šteta…
Ocjene: 4, 3, 4, 4, 4, 3 – 22

3. Jakuš, Dolac
Težina: 306 g
Cijena: 11,62 kn
Osjeti se papar, žilavost, pružanje otpora, komadi mesa ili čega gdo unutra su unutra dosta veliki… Fino je na žvak, pikantno, osjeti se i piment, mrvicu suho, ali definitivno kompletan obrok!
Ocjene: 7, 8, 7, 7, 7, 7 – 43

4. Igomat, Ilica preko puta Elis Caffea
Težina: 320 g
Cijena: 11.10 kn
Mekana na granici gnjecavosti, cimet, klinčić, ima finih začina. Apsolutno korektno, ali više vuče na kuhano vino i orehnjaču, a manje na meso. Božićna krvavica!
Ocjene: 6, 6, 5, 5, 6, 6 – 34

5. Borošak, Dolac
Težina: 392 g
Cijena: 13,72
Izvrsna korica, mesnato, nema previše začina, našli smo hrskavice… Nije za pamćenje, ali vraća u mladost. Korektno, s najviše podijeljenih mišljenja u ocjenjivanju
Ocjene: 6, 6, 8, 6, 8, 6 – 40

Pauza za drugi pleh: Vaše zelje i pozdravi!

6. Gastro Branimir, Utrina
Težina:
Cijena: Častio
Jaka kožica, dosta slano, malo fali začina, jako dobra struktura koju je ubila sol. Mrvu im je pobeglo, za popit uz nju, idealna za krstitke i vjenčanja
Ocjene: 5, 6, 7, 6, 7, 6 – 37

7. Pribožič, Dolac (heljda)
Težina: 370 g
Cijena: 17,02
Bolonjez u crijevu, lemon grass kad se razreže… Nekakav čaj, kamilica, nema krvi, lightuša, izdaja, vuče na deterdžent… Najveće trenutno razočarenje, ovo bi krave obožavale, likvidna krvavica….
Ocjene: 3, 3, 2, 3, 2, 3 – 16

8. Pribožič, Dolac (heljda + štošta)
Težina: 370 g
Cijena: 17,02
Kašasto, suho, puno žitarica, malo meda daje, nema okusa, kao neka kaša s crnim dodatkom. Bez okusa i veselja, dani heljde u zavičaju s malo retrogradne ljutine što ju izdvaja iznad mršavije sestre iz istog koca koja je prošla najgore na natjecanju.
Ocjene: 4, 4, 3, 3, 4, 4 – 22

9. Žumberčanka, Kvatrić
Težina: 202 g
Cijena: 5,86 kn
Dimljena, jaka, moćna, na granici da peče… Od milja – znojko, miris pušnice, ali više kobasa nego krvavica. U aftertasteu ima klinčića, kao suha šljiva, prema pašticadi, pakleno ljuta.. Slavonki je ova najbolja
Ocjene: 5, 8, 6, 5, 7, 5 – 36

10. Neno, Dolac
Težina:
Cijena: Častio
Kompletna, kompaktna, fina, dovoljno slana i pikantna, odmjerena, korektna, dobra tekstura. Nema previše velikih komada, a nije premekana, puno papra koji ne grebe. Jako fina krvavica
Ocjene: 8, 7, 8, 7, 5, 5 – 40

Van konkurencije:

11. Domaća sa sela iz Prigorja
Rahla, suha, agresivni napad začina koji vuku na nešto što nije odavde, orijent, harisa, neko kasno peckanje i odmak od teme…
– Bez ocjene

12. Krvavica iz jednog restorana kojem nećemo spominjati ime
Bledolika, kašasta, kao namočena prezla, zla i pre, pikantna na kraju, ali suho, prazno, možda uz neki umak
– Bez ocjene

Zaključak:

Na Pagu u krvavice stavljaju grožđice, u Slavoniji u nju idu svi ostaci, uši, mozak, hrskavice, paprika, češnjak. U Prigorju ide ječam, krv, a u međimurske čurke koje preporučuje sjajna Karmen iz zadnje sezone 321 kuhaj – pluća, luk, krv, klinčić, kumin, čubar, češnjak, sol, papar šareni, slatka paprika, čili, hajdinska kaša i meso od glave. Uglavnom, svaki kraj ima svoje favorite, a mi smo se fino zabavili I zaključili da su tri bolje od drugih, dvije preslane, a dvije besmislene.

Najbliže idealu je mesnica Jakuš na Dolcu, zatim na drugom mjestu Neno i Borošak i onda pomalo sve ostale. Nadam se da se niste naljutili ili nas smatrate luzerima jer ste u životu probali samo jedne krvavice i kaj mi tu sad imamo vama govorit šta valja kad ste vi nešto…

Najbitnije je da smo ih stvarno probali sve i na licu mjesta, črevo uz črevo nabrojali prednosti i nedostatke, a s obzirom na to da samo na Dolcu postoji još deset mesnica s krvavicama, slutim još jači nastavak. Velike pohvale Kasandri koja je napravila dvije kile dinstanog zelja za prilog i ljudima koji su bili dobre volje. Ponavljamo, pivili!

Rezultati:
1. Jakuš 43
2. Neno 40
2. Borošak 40
4. Gastro Branimir 37
5. Borošak 36

Bonus: Kad je sve bilo gotovo, i Dživo pojeo sve kaj je opalo na pod, stigao je paket iz Engleske jer je Davor Ribich, opravdano spriječen, poslao paket s engleskim krvavicama i čipsom od kožice!!! Dakle, svaka čast kralju!

Foto: Darko Kontin, Vilicom kroz Hrvatsku, Ribafish

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Test višnjevača: Najveće hrvatsko kušanje likera od višnje! - Ribafish 13 veljače, 2020 - 08:33

[…] Najveći hrvatski test krvavica: U biti i nije nešto velik, ali naslov je sad bombastičniji! […]

Odgovori
11 pekmezastih: Najnepotpuniji test krafni grada Zagreba! - Ribafish 4 veljače, 2021 - 08:35

[…] Najveći hrvatski test krvavica: U biti i nije nešto velik, ali naslov je sad bombastičniji! […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.