Na Weekend Food Festival dolazi Igor Grishechkin – sjajan ruski chef koji je jedan od najzaslužnijih za renesansu ruske kuhinje!

by Ribafish
0 komentar
Igor Grishechkin

Što reći nego – vidimo se u Rovinju!

Igor Grishechkin glavni je chef restorana CoCoCo koji je prošle godine ušao na prestižnu listu The World´s 50 Best Restaurants, a ove godine dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj koji će se održati od 14. do 17. svibnja u Staroj tvornici duhana Rovinj.

Igor Grishechkin

Igor Grishechkin bez sumnje je jedan od predstavnika nove generacije mladih kuhara koji su zaslužni za pravu renesansu ruske kuhinje. Na pet minuta hoda od Ermitaža, u sklopu luksuznog hotela SO/Sofitel, nalazi se restoran CoCoCo na mjestu gdje je ranije bio otvoren restoran Alaina Ducassea.

Inače, restoran je 2012. godine otvorila poznata ruska poduzetnica i balerina Matilda Šnurova, bivša žena slavnog ruskog rokera Sergeja Šnurova iz grupe Leningrad koji je izniknuo iz projekta LavkaLavka kao jednog od prvih koji je započeo opskrbu restorana sezonskim namirnicama s farmi sa sjeverozapada Rusije. Takav je koncept i dalje novitet u Rusiji. Matilda se u samom početku povezala s mladim chefom Igorom koji je iskazao želju za evolucijom nacionalne kuhinje i odmah prihvatio ponuđenu priliku da je i ostvari.

Igor Grishechkin

Iako postoji mišljenje da Rusi jedu samo kavijar i bline, chefovi poput Igora dokazuju da je ona daleko više od toga, a inspiraciju pronalaze mahom u tradicionalnim recepturama i lokalnim namirnicama.

Grishechkinov put zapravo uopće nije trebao zaći u sferu gastronomije ako je suditi po upisanom studiju managementa orijentiranom na društvo i kulturu, ali odlaskom u vojsku i traženjem sebe u brojnim zanimanjima, okreće se stvaralaštvu u kuhinji budući da je od djetinjstva obožavao – kuhati. Završio je kuharske tečajeve u rodnom gradu, Smolensku, preselio se u Moskvu da bi studirao umjetnost kulinarstva, a zatim stekao iskustvo u poznatim moskovskim  restoranima poput Casta Dive, Remija i Ragouta te Blogistana.

Igor Grishechkin

Preselivši se u Sankt-Peterburg stupa u kontakt s Matildom kad i počinje cijela priča s   Cococom gdje im je misija oživjeti rusku kuhinju i kulinarske tradicije, stavljajući naglasak na korištenje sezonskih lokalnih proizvoda. Igorova gastronomska kuhinja temelji se na miješanju modernih tehnika i tradicionalnih sastojaka ruske kuhinje. Čineći to svojim glavnim načelom, suočio se s izazovnim, ali uzbudljivim zadatkom – stvoriti zanimljiva i nezaboravna jela koristeći jednostavne proizvode. Primjer toga je i njihov amuse-bouche serviran u Fabergéovom jajetu, naravno ne jednom od 50 koja je poznati ruski zlatar izradio za careve, već u onom od hrskavog bjelanjka gdje se nalazi umak od žumanjka.

Njegov bezgranični izvor nadahnuća su ruski kulinarski običaji, često spojeni sjećanjima iz djetinjstva i nostalgijom nekih minulih vremena.

Sjajna je vijest da upravo ovaj talentirani chef po prvi puta dolazi u Hrvatsku i tako se pridružuje listi sjajnih imena na popisu sudionika ovogodišnjeg Weekend Food Festivala. Podsjetimo kako je Weekend Food Festival događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave. To je sjajna prilika kako profesionalce tako i za foodieje da uče od najboljih stručnjaka, inspiriraju se, ali i uživaju u tri dana hedonizma u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj od 14. do 17. svibnja 2020.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.