Na otoku Visu održan je prvi GEOfish festival

Renomirani hrvatskim chefovi Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin te lokalni ugostitelj pobjednik prvog Celebrity MasterChef showa Luka Nižetić održali su od 7.-9. listopada 2022.g. dva dana gastro radionica namijenjenih učenicima srednje turističko ugostiteljske škole, ugostiteljima, OPG-ovcima, PG-ovcima i ribarima otoka Visa.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Sudionici su imali priliku vidjeti tehnike obrade ribe u modernoj gastronomiji – zero waste, spajati okuse kopna i mora otoka, primijeniti brašno od rogača u slanim jelima te jela spariti s otočnim sortama vina.

Ideja manifestacije je dodati vrijednost proizvodima ribarstva i akvakulture iz arhipelaga otoka Visa kroz turizam točnije gastronomiju kroz ključne dionike s otoka Visa; ribare članove FLAG-a „Škoji“, zaposlenike i vlasnike ugostiteljskih objekata i obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih gospodarstava (vinari, maslinari, proizvođači raznih otočnih proizvoda), učenike srednje ugostiteljsko-turističke škole Antun Matijašević Karamaneo iz Visa kroz gastronomske edukacije temeljene na najzdravijoj Mediteranskoj prehrani.

Dodijeljena su sredstva Geoparku Viški arhipelag za provedbu GEOfish projekta prijavljenog na FLAG – Škoji natječaj pod Mjera 1.1. Dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 85% te nacionalnim sredstvima Republike Hrvatske u iznosu od 15%.

Dugoročna svrha GEOfish projekta je valorizacija i promocija sirovina, lokalnih proizvoda temeljenih na ribljim vrstama te povezivanje sektora turizma, u prvom redu ugostiteljskih objekata i ribarstva. GEOfish projektom ojačat će se GEOfood brand – internacionalna oznaka proizvoda i sirovina s jedinstvenih područja pod UNESCO zaštitom (UNESCO globalni geoparkovi) te će se kroz isti omogućiti trajno dodavanje vrijednosti sirovinama i proizvodima ribarstva.

Provedba projekta je započela angažmanom Instituta za oceanografiju i ribarstvo za istraživanje bioraznolikosti ribljih vrsta i njihovoj povezanosti sa staništima na području UNESCO Geoparka Viški arhipelag.

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.