Kupite prekrasno polje hmelja (hmeljik) kraj Jaske za svega jednu kunu!

Pivo se ne radi od hmelja nego od ječmenog slada, a sam gospodin Humulus lupulus je došao kao konzervans puno puno nakon izuma ovog omiljenog nam napitka. Zato mu od srca daje gorčinu i miris, i aromu i štošta, pa zato ne čudi da su tri frenda pred tri godine uzeli zemlju kod Jaske i krenuli u avanturu.

by Ribafish
0 komentar

No, kako to obično biva, vremena je bilo sve manje, posla sve više, i prije nego što su potpisali kapitulaciju i čekali da sve ode k vragu, danas vam nude da kupite njihovo polje hmelja, odnosno hmeljik za svega jednu kunu!

Pogledajte što su napisali, razmislite i povedite ih na pivo, a onda se vidimo na radnim akcijama! Dapače, pada mi napamet da ga i ja uzmem s nekim, ima li zainteresiranih?

 

Službena objava:
Nas troje (dva ITjevca i agronomkinja) smo 2017. iznajmili pol hektara zemlje u Ivančićima pored Jaske, postavili bagremove stupove i sajle (žičnicu), dali zemlju na analizu, dohranili, preorali, bla bla, uvezli iz Amerike i posadili 700 rizoma i iskopali bunar. Onda su se desile obaveze (djeca, firma, kak to ide) i više se nismo imali vremena baviti s tim. S obzirom na to da nismo sredili navodnjavanje, a zadnju godinu nismo ni kosili kak spada ploda je bilo malo… ali puno više nego smo očekivali (smijeh)

U svakom slučaju, trenutno se u zemlji nalazi bar 200 živih hmeljeva. Sorte u zemlji su Cascade, Chinook, Columbus, Centennial i Willamette. Otprilike podjednako zastupljene. Imamo fitosanitarni certifikat, sve legalno uvezeno iz SAD-a (kog zanima horror-saga o uvozu američkih rizoma u RH imam post na fejsu od kojeg oči krvare – mjesec dana natezanja s carinom je nešto što nikad neću zaboraviti). S obzirom na to da im je ovo 4. godina u zemlji sad ih se već komotno može vadit i rezat, računam da se iz trenutno živih 200 rizoma ladno da napravit 3x toliko.

Zemlja je pod nagibom od 15°, gleda ravno na jug. Na zemlji se nalazi 21 osam-metarski bagremov stup promjera barem 20 centi (većina oko 25 cm), par kilometara čelične sajle i 20 preko metar i pol dubokih sidrišta. Sve je solidno predimenzionirano, malo smo se preračunali, tako da može doć tornado dok je hmeljik u punom cvatu i neće mu bit ništa.

Imamo ugovor s vlasnikom zemlje da imamo pravo koristit taj grunt za hmeljik dok god želimo, naknada je 2000 kn godišnje. Ova godina (2020.) nije plaćena, tako da treba odmah iskeširat za ovu godinu i onda ste dobri pola godine. Dok god plaćate naknadu jednom godišnje imate pravo gore imat hmeljik i radit s njim što vas je volja, indefinitely.

Naša motivacija za prodaju za 1 kn je naprosto – izmučili smo se da postavimo valjda jedini hmeljik ove veličine u RH, napravili smo dobar posao i sad bi nam fakat bilo žao vratit zemlju gazdi da on počupa stupove, preore to i posadi vinograd il neš. Previše je truda uloženo, šteta je, zadnje tri godine pokušavamo nać vremena za opet se počet bavit s tim, ali smo prisiljeni suočit se s realnošću i odustati.

Hmeljik je trenutno u žalosnom stanju – zarastao maltene do razine da ga treba malčirat. Naprosto se nismo stigli bavit s njim, nemojte očekivat slike predivnih hmeljika koje vidite po Sloveniji, ovo je maltene breg sa stupovima zaraslim u žbunje. Ali eto: stupovi su tu, žičnica je tu, a u zemlji se nalazi par stotina rizoma američkih sorti.

Ako je tko zainteresiran uz hmeljik prodajemo i firmu koja je vlasnik prava na hmeljik. Firma se zove Hopa cupa d.o.o. (majkemi :-D), nema dugova, sve čisto. Ne prodajemo firmu samu, jedino ak kupite hmeljik za 1 kunu onda možemo pričat i o firmi 😉

Kontakt informacije:
Draškovićeva ulica 29 Zagreb
 +385 1 8000 855

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.