Kota: Priča o maslinarima iz Nadina

Između pitomog jadranskog mora, opjevane dalmatinske obale i surovih vrhova Velebita s kojih struji čisti i svježi zrak poznate dalmatinske bure, u mirnom ravnokotarskom mjestu Nadin, koje baštini tisućljetnu tradiciju maslinarstva od vremena antičke Liburnije, obitelj Kota posadila je maslinik u kojem, suncem okupani, pod budnim okom i rukama vrijednih proizvođača, rastu plodovi maslina autohtonih hrvatskih sorti, najviše oblice i lastovke i postaju ekstradjevičansko maslinovo ulje iz certificiranog ekološkog uzgoja

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Kota maslinovo ulje je proizvod obiteljske tvrtke Bovan d.o.o. koje dolazi iz maslinika od 10 tisuća stabala. Maslinik je posađen na zemljištu koje do tada nikada nije bilo korišteno u poljoprivredne svrhe, pa takvo zemljište nikada nije bilo tretirano kemijskim sredstvima niti gnojeno mineralnim gnojivima, stoga je bilo idealno za ekološku proizvodnju koja zabranjuje primjenu pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva.

Podizanje i uzgoj maslinika napravljen je u suradnji sa stručnjacima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Zato primjena agrotehničkih mjera odgovara najvišim standardima ekološke proizvodnje u Europskoj uniji. Procese berbe i prerade predvode prehrambeni tehnolozi. Laboratorijskim analizama ploda utvrđuje se vrijeme optimalne zrelosti ploda, a time i termini berbe koji mogu biti različiti ovisno o sortama. Berba se obavlja ručno, a istog dana masline se hladno prešaju u suvremeno opremljenoj uljari. Ekološka proizvodnja najveće je jamstvo zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda uz društveno odgovorno poslovanje, održivi razvoj, zaštitu okoliša i biološku raznolikost. Maslinovo ulje Kota na deklaraciji, uz oznake podrijetla, nosi certifikate i oznake ekološkog proizvoda Europske unije i Republike Hrvatske.

Maslinova ulja Kota ostvarila su iznimne uspjehe u afirmaciji na međunarodnoj sceni kroz nagrade na najvećim svjetskim smotrama i natjecanjima za kvalitetu maslinovog ulja te su jedini predstavnik iz Dalmacije uvršten u novo izdanje svjetskog vodiča maslinovih ulja Flos Olei za 2023. godinu. Maslinova ulja Kota također su u 2022. godini nagrađena brojnim medaljama za kvalitetu, i to na smotrama:

• Dubai International Olive Oil Competition 2022 – zlatna medalja
• New York World Olive Oil Competition (NYIOOC) 2022 – zlatna medalja
• Olive Japan 2022 (Tokyo) – zlatna medalja
• EVO IOOC Italy 2022 – zlatna medalja
• Berlin Global Olive Oil Awards 2022 – platinum nagrada
• London International Olive Oil Competition (LIOOC) – platinum nagrada
• Noćnjak 2022 – zlatna medalja

Asortiman proizvoda Kota sastoji se od monosortnih maslinovih ulja tradicionalnih hrvatskih sorti lastovke, bjelice i oblice te višesortnog maslinovog ulja dobivenog kombinacijom tih sorti. Raznolikost monosortnih ulja je prema izražaju voćnosti, pikantnosti i gorčine:

Maslinovo ulje Kota – Lastovka je od autohtone sorte masline koja je karakteristična za južnu i srednju Dalmaciju. Maslinovo ulje dobiveno od sorte Lastovka krasi voćnost i izraženi okus gorčine.

Maslinovo ulje Bjelica – autohtona sorta masline koju se nalazilo na području Istre i Kvarnera, a danas je rasprostranjena diljem Hrvatske. Maslinovo ulje dobiveno od sorte Bjelica krasi izražena pikantnost i gorčina.

Maslinovo ulje Oblica – krasi ga vrlo blaga pikantnost i gorčina s izraženo slatkastim okusom. Oblica je najraširenija sorta na Jadranu s podrijetlom iz Dalmacije.

Maslinovo ulje Kota Blend – višesortno ulje dobiveno miješanjem tri autohtone hrvatske sorte: lastovka, bjelica i oblica i to u omjerima koji jamče spoj voćnosti, pikantnosti, slatkoće i aroma. Maslinova ulja Kota mogla su se kušati i u Zagrebu u prosincu prošle godine na prvoj međunarodnoj izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja VinEko.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić, Arhiva Kota

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.