Katich Winery: Sjajna vinska priča iz Imotskog!

Business Club 5 na zapadnom kraju Zagreba bio je domaćin još jednog družanja s dvojcem Jakopović/Kozarčanin i njihovim vinskim štorijama. Gosti su ovog puta bili ljudi iz imotske vinarije Katich i sve one koji još nisu kušali njihova vina definitivno oduševili

by Ribafish
0 komentar

Iako je dan nakon proslave Sanata Elizabetinog petog rođendana u restoranu Mano2 trebao zasluženo biti rezerviran za odmor, Ivek je zvao na promociju vina Vinarije Katich, vlasnika Nikice Katića. Kako već poznajem jednog vinara Nikicu Katića i to iz Moslavine, malo sam bio zbunjen, ali kad te Ivek i Tomo zovu na nešto, onda će ti biti jako žao ako se ne odazoveš. I bilo je upravo tako, dobro je zvati se Nikica Katić!

Pri nedavnoj posjeti festivalu Trnjka u Ljubuškom, opet sam bio kod obitelji Grabovac u Imotskom i oduševio se trnjkom i syrahom uz opći zaključak da je imotski kraj dušu dao za ove moćne crnjake. I upravo je to i zaključak današnje radionice gdje smo stvarno uživali u svakoj kapi. Kujundžuša izvrsna, merlot izvanredan, kupaže rađene stručnim nosom gospodina Zdilara bez najmanje mane, ukratko – impresivno. S tim da mi je Trnjak Katich ušao u desetak najfinijih vina ikad, a tek dolazi njegovo vrijeme. Divan dan, hvala Vinskom klubu, više detalja u službenoj objavi.

Najljepši dio priče o odličnoj vinariji pričaju vina od autohtonih sorata. Kujundžuša 2022. podsjeća na chardonnaye iz Chablisa, a Trnjak 2020. kao da stiže iz Dickensova romana Kraljević i prosjak

Da je plavac mali radostan nakon selidbe s Hvara u Imotski, a pošip i veseliji kad se u Imotskoj krajini rodi, pokazalo je predstavljanje Katich winery u zagrebačkom Business Clubu 5. Grožđe plavca su vlasnik Nikica Katić i enolog Viktor Zdilar kupili od braće Plančić 2015. iz vinograda oko Svirča. Napravili su reprezentativno vino prepoznatljivih aroma šljive i mediteranskog bilja te sortno karakterističnom punoćom.

Mirniji je od vinske “braće” odnjegovane na Pelješcu i otocima, vrlo fin. Možda neće podjednako dobro pristajati jelima poput pašticade, ali svakako hoće gulašu od mesa divljači te pečenim zrelim steakovima. Posebno ako im se doda malo dalmatinskih začina.

Za Pošip 2021. vinarije Katich malo tko neće nakon slijepog kušanja reći kako nije s Korčule. Ima u mirisu i okusu voća, makije i kamena i dugo traje. Lijepe vinske kiseline fino osvježavaju, a ugodna slanost zove na novi gutljaj. Pečena domaća kokoš s krumpirima i rajčicama kojih još po vrtovima ima, ali i teletina pa i lešo janjetina sa šalšom od pamidora bit će mu dobro društvo.

Internacionalne sorte udomaćile su se u Dalmatinskoj zagori. Ilijana Katić i enolog Viktor Zdilar ovom su prilikom premijerno predstavili Sauvignon 2022. Nema još etiketu, ali ima sve druge odlike velikog sauvignona. Miris je lako prepoznatljiv, ali vrlo smiren: ne udara u nos čim se podigne čaša. Treba ga malo jače udahnuti, ali zato se u njemu dulje u živa. U okusu je pun i širok, svjež, naravno, ali sočan.

Bazga, koja dominira u jednostavnijim sauvignonima, u ovome se pojavljuje u tragovima, kao i nježne zelene note. No, iznimno su dobar začin chardonnayu koji dominira velikim bijelim vinom Mirite blanc Riserva 2021. Sauvignona je 25 posto i osvježava masni i puni chardonnay taman koliko treba. Vino miriše po tropskom voću i breskvi. Okus je suh, s uljastom teksturom i notama zrelog ananasa, orašastih plodova i breskve te iznimno dug.

Jako se dopao i Syrah 2020. Ljubičast slova na crnoj etiketi možda je malo teže pročitati, no odmah po točenju jasno je zašto su odabrana. Najbolje mlade primjerke ove sorte odlikuje baš ljubičasti odsjaj. A ovaj trogodišnji syrah i dalje je mlad. I sad ga je lijepo piti, ali vrijeme je pred njim. Svrstava tako Vrljiku, rječicu koja protječe Imotskim, uz francusku rijeku Rhone, na čijim obalama raste ponajbolje grožđe syraha na svijetu.

Mirite noir Riserva Crni Mirite 2018. mješavina je syraha i cabernet sauvignon u podjednakim omjerima obogaćena s 15 posto merlota. Ima 14,5 alkohola i blizu šest grama kiselina po litri. Fino zaokruženo i puno vino sljedećih će desetak godina sigurno biti sve bolje.

Merlot 2018. posebna je priča. Ima 16 posto alkohola i 32 grama ekstrakta po litri. Zove se Beg po nadimku djeda vlasnika Nikice Katića. Odličan je i, iako potječe iz Bordeauxa, apsolutno zaslužuje taj davni plemićki naziv naših krajeva. A i spomenutu Vrljiku povezuje s najpoznatijom svjetskom vinskom rijekom, a to je Gironde. Protječe bordoškom regijom i s njezine desne obale stižu ponajbolja svjetska vina u kojima merlot dominira. Merlot 2018. apsolutno je na njihovu tragu.

Najljepši dio priče o Katich Winery pričaju vina od autohtonih sorata. Kujundžuša 2022. sa svih je strana bogata. Ima relativno nježnih 12 posto alkohola, a vino je iznimno sadržajno. Nekoliko sati maceracije dalo joj punoću, a pršti svježinom. Podsjeća na chardonnaye iz Chablisa s duuuuugom finom kiselinom.

Trnjak 2020. zasigurno je među pet najboljih vina od sorte koja kao da stiže iz Dickensova romana Kraljević i prosjak. Dugo je bila u Dalmatinskoj zagori i susjednoj Hercegovini u sjeni. Sadili su je kako bi drugim crnim sortama popravila boju ili pomogla pri oplodnji blatine, čiji je svijet funkcionalno samo ženski. Potencijal nisu prepoznavali. Prolazili su pokraj trsova kao što bogataši prođu pokraj prosjaka. Bace mu novčić, ali lice zaborave. Prije 11 godina pojavio se u Hercegovini prvi veliki trnjak. Vinarija Nuić ponovila ga je i 2013. pa su ga i drugi vinari počeli izdvajati i postao je kraljević vinograda.

Tekst: Tomo Jakopović, Ivo Kozarčanin
Foto: Nikola Zoko, Marko Čolić

hdr

Kušali smo redom:
Kujundžuša 2022.
Pošip 2021.
Sauvignon 2022. (bez etikete)
Mirite blanc Riserva 2020.
Syrah
Plavac 2015.
Trnjak 2020. (bez etikete)
Mirite noir Riserva 2018.
Beg Merlot 2018.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.