Karaba: Vrlo dobra vina pakoštanskog kraja

Vinarija Karaba je potvrdila svojim gostovanjem u Zagrebu na promotivnoj radionici "Vrijeme je ZA..." da i u ovome dijelu Dalmacije ima vrlo dobrih i odličnih vina

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Vinogradi Karabe se nalaze na tri različite lokacije po pedološkim karakteristikama. Ta činjenica omogućava vinaru Šimi Kurtovu uz enološke savjete Marine Pavlović sa Sveučilišta u Zadru, raznovrsnost u proizvodnji i ponudi vinarije. Primjerice odlični pošip s Crkvine u neposrednoj blizini Vranskog jezera i predjelu Koševića je na crvenici pomiješanoj sa sitnim kamenom koji se jasno mogao osjetiti u mineralnosti ovog vina. Na predjelu Babilonije, iznad Draga, u pretežitom kršu zasađene su crne sorte merlot oko 7.000 trsova, 1500 plavine, 1.000 syraha te manji broj crljenka i plavca malog koje se još ne buteljira kao samostalna vina. U predjelu Crkvine s pretežito bijelim sortama debit, pošip i maraština ima i 2.000 loza cabernet sauvignona. Sa svih spomenutih područja uz mali dokup u prosječnoj vinarskoj godini proizvedu oko 40.000 litara vina.

I kod Kurtova, kao i kod mnogih drugih u Dalmaciji i Hercegovini, postojala je više desetljetna tradicija proizvodnje i prodaje grožđa i vina. Tako su početkom dvijetisućitih Karabe (izvorni nadimak obitelji) imali preko 8.000 loza i desetak tisuća litara vina su mogli plasirati na širem biogradskom području gdje je turizam iz godine u godinu tražio nove, veće količine. S otvaranjem OPG-a 2005. godine krenuli su s buteljiranjem (male serije) i povećavali kapacitete da bi prije dvije godine sagradili i moderno opremili izuzetno lijepi podrum, vinariju i ugostiteljski objekt na katu s kojega se vidi najveći dio Vranskoga jezera. Zaista, to je jedna od najljepših vinarija na Srednjem Jadranu a rekao bih i šire.

U asortimanu imaju: debit, pošip, maraštinu, rose, merlot, cabernet sauvignon, Templar cuvée (četiri sorte) i manje količine već spomenutih crnih sorti koje nisu samostalno u prodaji. Vina plasiraju i dalje najviše na širem biogradskom području (Pakoštane, Biograd n/m, Kornati, Maškovića han…) i na kućnom pragu. Manji izvozi su išli za dvije restauracije u Njemačkoj. Na vinskim smotrama su dobili više priznanja a najviše se diče pošipom koji je postao šampion u kategoriji bijelih vina na Vinfestu u Benkovcu 2023. Njihov Templar različitih godišta dobio je više zlatnih priznanja na lokalnim smotrama.

U radionici koju je suvereno vodio sommelier Darko Lugarić imali smo priliku kušati sedam odabranih vina:
1. Debit 2022
2. Maraština 2022
3. Pošip 2022
4. Pošip 2022 (iz bačve, nije u prodaji)
5. Cabernet sauvignon 2021
6. Templar cuvée
7. Merlot 2021

Debit 2022 s 13% alkohola i 6.0 g/L kiseline je bio vrlo ugodno iznenađenje jer po svim performansima nije zaostajao za onima sa šibenskoga područja. Žive slamnato žute boje sa zelenim nijansama, lagan unatoč čak 13% alkohola, osvježavajuć, pitak. Na nosu se osjete herbalni mirisi, bijelo voće, breskvice. Ovo je vino lijepoga tijela, osjeti se mineralnost i slast s malo grejpaste nježne gorčine na kraju. Sam vinar je rekao, a tu sam potpuno suglasan, da mu je ovo vino najdraže kao lagano svakodnevno koje će piti uz ručak ali i prije i poslije njega. Gastronomska preporuka. ribe, školjke, dagnje na buzaru bez paradajza samo s osnovnim sastojcima.


Pošip 2022 s 14% alkohola i 6.3 g/L nije oduševio samo stručnu komisiju u Benkovcu ove godine nego i sve prisutne u radionici. Gusto, lijepe zlatno žute boje s relativno visokim alkoholom koji je odlično uklopljen. Na nosu osjete se zrele voćne arome (breskva, marelica), kamilica i mediteransko bilje. U ustima vino je slano što odaje mineralnost, punoga tijela, lijepih kiselina (6.3 – omogućit će mu višegodišnju trajnost) i dugačkog završetka. Gastronomska preporuka: pečena teleća koljenica, tuna steak, crni rižoto od sipe… Proizvedu ga oko 2.500 litara ako nije loša godina kao ova jer je stradalo oko 60% trsova. Vinarija bi u budućnosti sigurno mogla biti prepoznatljiva po ovoj, inače južno dalmatinskoj sorti. Jer je sortno prepoznatljivo sa svim odlikama svoga terroira.

Cabernet sauvignon 13.5% alkohola i 6.4 g/L kiseline je iznenadio s već sada finim taninima, čiste rubin crvene boje, gust sa sporim suzama na čaši. Osjeti se okus bobičastog voća,preteže borovnica, začini, vanilija, listići svježe mente. Iako se osjeti malo vanilije u tragovima, samo je 15% količine bilo u drvu. Vino je svježe, pitko, mineralno… Suhadolnik: “Vino je relativno mlado, ima sortnu čistoću sigurno će još rasti a u izradi vidi se dobra ruka, stilski elegantno, terroirski prepoznatljivo”. CS raste u polju na crvenici blizu Vranskog jezera. Gastronomski ide uz janjetinu, biftek sa žara…
Templarcuvée 2021 ima 14% alkohola i 6.2 g/L kiseline, rubin crvene boje gotovo purpurne. Sastavljeno je od po 30% merlota, CS-a i syraha te 10% plavine. Dobro ukomponirano, gusto, koncentrirano sa sporo padajućim vinskim suzama. U mirisu i okusu ima bobičasto voće, višnju marašku, čokoladu, kakao… Lijepo je integrirano drvo. Vino je slasno i skladno i ima više godišnji potencijal odležavanja. Gastronomska, Lugarićeva, preporuka: svinjska pisanica sa suhim šljivama, odojak, ne preintenzivni sirevi i ne uz preslanu hranu.


Merlot 2021, 15% alkohola i 6.0 g/L kiseline, rubin je crvene boje, gusto ako ga zavrtimo u čaši opire se kretanju. U mirisu i okusu ukuhano voće, trešnja, šljiva, bobičasto voće, tamna čokolada. Vino je u okusu mekano, nema napadnih aroma a ima dugotrajnost okusa. Grožđe za ovo vino dolazi iz krševitog dijela Babilonije koje mu omogućava izrazitu ekstraktnost. Gastronomska preporuka: pašticada, divljač/svinja, teleće pečenje, pikantne kobasice…

Vinarija Karaba je ugodno iznenadila, to je opći zaključak u radionici, svojim vinima s pakoštanskog područja. Ima kao i kod svih mjesta za napredak i širu prepoznatljivost nego što je to sada. Neka od vina svakako trebaju odležati još koju godinu (ponuđeni pošip u bačvama koji još nije u prodaji), merlot i Templar kada će ta vina doseći zavidnu razinu i nesigurno prelaziti granicu od 90 bodova. Šime Kurtov je čini se toga svjestan i to nam daje argumentiranu nadu da bi mogli kroz nekoliko godina dobiti velika završena vina. To bi bio najveći uspjeh ove vinarije.

 

Tekst: Vjekoslav Madunić
Foto: Marko Čolić

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.