Kampanja Izokreni i promijeni svijet

Povodom Međunarodnog tjedna svjesnosti o buloznoj epidermolizi provodit će se kampanja na društvenim mrežama naziva „Izokreni i promijeni svijest“ kojom će se pozivati ljude da svoju odjeću odjenu naopačke, slikaju se ili snime video i tako podrže osobe s buloznom epidermolizom

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

U povodu Međunarodnog tjedna svjesnosti o buloznoj epidermolizi koji se obilježava od 25. do 31. listopada 2023. provodit će se kampanja na društvenim mrežama naziva „Izokreni i promijeni svijest“ kojom će se pozivati ljude da svoju odjeću odjenu naopačke, slikaju se ili snime video i tako podrže osobe s buloznom epidermolizom.

Zašto izokretanje odjeće?
Šavovi i etikete žuljaju, a uslijed trljanja ili pritiska, mogu na krhkoj koži djece leptira napraviti oštećenja na koži, pa ovaj čin predstavlja snažnu simboliku.

Tko su djeca leptiri?
„Sretna sam kada se igram s drugom djecom. Znam da ću se ozlijediti, ali dok se igram zaboravim na bol.“
Lana, dijete leptir

„Ja ne znam kako je to kad ne boli. Od ove bolesti nema odmora.“
Matija, dijete leptir

Ovo su riječi djece leptira, oboljelih od bulozne epidermolize, rijetke i vrlo teške genetske bolesti uslijed koje je koža oboljelih krhka i ranjiva poput leptirovih krila, zbog čega ih zovu i djecom leptirima. Od prvog trenutka kada dođu na svijet, sve što slijedi – istraživanje okoline, prvi dodiri, prvi okusi, prvi koraci, djeca leptiri osjetit će kroz bol. I najobičnije radnje za njih su prepreka i izazov jer mogu uzrokovati rane koje bole poput opeklina. Odrastanje mnogih oboljelih obilježit će stalni posjeti bolnicama, česti operativni zahvati, začuđeni pogledi i neprekidna opasnost od raka kože. Za ovu bolest lijeka još nema.

No, postoji netko tko brine da njihovi dan ipak budu malo lakši. Udruga Debra preko 25 godina osluškuje potrebe oboljelih i njihovih obitelji te im kroz razne aktivnosti, projekte i terapije nastoje poboljšati kvalitetu života, olakšati liječenje, prevenirati komplikacije i poticati njihovu socijalizaciju. Debra svaki dan ulaže napore da čini više, radi bolje i djeluje šire. Detalje možete pročitati na njihovoj internetskoj stranici https://www.debra.hr/#.

Također, aktivnosti udruge ovise o dobroti pojedinaca i donacijama koje skupljaju. Stoga će se u sklopu kampanje skupljati i donacije, prijeko potrebne za rad udruge.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.