Kako smo pohali prezvuršt za LAG Međimurski doli i bregi

Ovaj međimurski LAG provodi projekt Okusi tradicije, pa su pozvali i nas da im nešto skuhamo...

by Ribafish
0 komentar

Posjetili smo tako Lopatinec i uvijek lijepe Međimurske dvore, popili par gemišta s našim domaćinima, upoznali polaznike radionice i bogami pojeli sve što smo napravili! S nadom da se vidimo i ove godine i uz puno pozdrava svim sudionicima, drsko kradem Kasandrin tekst s portala Vilicom kroh Hrvatsku!

 

U sklopu projekta suradnje LAG-ova „Okusi tradicije“, LAG Međimurski doli i bregi je organizirao i proveo tri kulinarske radionice s ciljem edukacije i promocije bogate kulinarske baštine Međimurja.


Kad smo dobili poziv za ovu radionicu, moram priznati da sam se uplašila činjenice da ću Međimurcima pričati o njihovim jelima. Iako me uhvatila blaga panika, znala sam da su naši Međimurci veseli ljudi koji su se došli prvenstveno dobro zabaviti. I tako je i bilo!

Prilikom pripreme menija za našu radionicu, htjela sam ponuditi nešto tradicionalno, ali drugačije pa sam se vodila idejom da sutra idem u restoran na tom području, što bih voljela vidjeti na meniju. I tako smo došli do trganaca koje često spremam i doma, samo smo ih iskombinirali s gljivama i bijelim međimurskim vinom. Posipali smo ovu tjesteninu sa sirom i to turošem koji je donijela jedna polaznica radionice!

Nisam mogla propustiti sezonu krvavica i prezvuršta, no ove smo komade mesnih prerađevina uvaljali u krušne mrvice i pohali, a samo jedan prilog se tu nametnuo kao opcija – kalapajsani kalamper.


Zasladili smo ovu radionicu kukuruznom zlevankom sa sirom kojoj smo dodali i bučinog ulja, ali i pekmez od buče koji sam prethodno pripremila kod kuće.

U opuštenoj smo atmosferi odradili odličan posao, uz pokoju rakijicu, naravno, a stvorilo je se tu i međimurskih vina koja su išla nešto u jelo, a nešto u čašu.


Jedva smo dočekali večeru na kojoj su se podijelile diplome za sve sudionike, ali smo i mi dobili svoju!
Odlična ideja, vrhunska atmosfera i možemo samo reći – ponovilo se!

Sve tri radionice su održane u Etno Art Chef kuhinji u sklopu Izletišta Međimurski dvori u Lopatincu, a na svakoj radionici sudjelovalo je dvadesetak zainteresiranih amaterskih kuhara i kuharica, željnih pobližeg upoznavanja međimurske gastronomije i njene izvedbe na moderniji način.

Zajedničko obilježje svih korištenih recepata na radionicama je bilo tradicionalno međimursko „pretepeno, tenfano i kalapajsano“, epiteti koji su specifični za jedan dio tradicionalne gastronomske ponude najsjevernije hrvatske regije.


Prva radionica održana je 08. prosinca uz vodstvo velike profesionalke Tatjane Martinjaš iz Restorana Međimurski dvori koja je sudionicima prenijela male tajne pripreme temfane piletine, pretepene međimurske juhe s mesom, trganci s vrhnjem i tradicionalnih slatkih poslastica štrukli i zlevanke.

Na drugoj radionici održanoj 13. prosinca, Slađana Herman, nastavnica u Srednjoj školi Prelog i chef u Restoranu Herman, prisutnima je prezentirala pripremu pretepene međimurske juhe s gljivama i hajdinskom kašom, kuhane šunke s kalapajsanim kalamperom, salatu od ječmene kaše, povrća i lisnatih salata, te za desert slatki proseni/kukuruzni močnjak sa šumskim voćem. Uz praćenje recepata, Slađana je otkrila i nekoliko bitnih trikova u pripremi navedenih jela, nepoznatih i mnogim iskusnim kuharicama.

Najveći interes vladao je za treću radionicu koja je održana 16. prosinca, a vodili su je Kasandra Draganić i Domagoj Jakopović Ribafish (food bloger). Na posljednjoj radionici prezentirani su pomalo neobični recepti za modernistički pripremljena tradicijska jela kao što je pohani prezvuršt i krvavice s kalapajsanim krumpirom, trganci s umakom od gljiva u vinu, te za desert zlevanka s pekmezom od buče i bučinim uljem. Bilo je neobično i zanimljivo, a dobre atmosfere nije nedostajalo ni na jednoj radionici.

LAG Međimurski doli i bregi, LAG Zapadna Slavonija, LAG Posavina i LAG Zagorje-Sutla provode projekt suradnje “Okusi tradicije” koji je usmjeren na razvoj ruralnog/gastronomskog turizma, promociju koncepta „od polja do stola“ te na jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Još jedno zahvaljujem LAG Međimurski doli i bregi što su nas ugostili i našim divnim polaznicima radionice koji su se zabavljali s nama u predivnom ambijentu.

 

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.